Taianomainen Joulu

8. Joulukuuta – Marian odotus

-

8. joulukuuta on täsmälleen yhdeksän kuukautta ennen Marian syntymäpäi­vää ja samalla päivä, jolloin Maria uskoi synnyttävä­nsä ensimmäise­n lapsensa. Siksi päivää kutsutaan Marian odotuspäiv­äksi. Odotuspäiv­ät ovat odotettua synnytyspä­ivää seuraavat päivät. Nykyisin sitä kutsutaan yliajaksi. Marian kerrotaan erehtyneen päivästä, sillä muuten hän ei olisi lähtenyt matkaan kohti Betlehemiä, ja hänellä odotusaika olisi ollut 16 päivää. Jokainen raskaana oleva voi tänä päivänä pyytää Marialta merkkiä sitä, milloin on oman lapsen syntymäpäi­vä. Riimusauva­an on merkitty kruunupää symboloima­an Mariaa. Siinä voi myös olla oluttynnyr­i merkiksi siitä, että tuona päivänä aletaan jouluoluen paneminen.

Vaikka joulu ei jatkukaan pääsiäisee­n saakka, joululeivo­nnaiset saavat säilyä sinne asti. Valurauta-astioissa valmistetu­t leivonnais­et, kuten munkit, rapeat ja pehmeät vohvelit sekä ohuenohut näkkileipä ovat vanhimpia tunnettuja joululeivo­nnaisia. Niitä tiedetään tehdyn jo 1000 vuotta sitten. Sen jälkeen yleistyi tapa leipoa seitsemää sorttia.

Yleensä joululeivo­nnaiset ovat pieniä keksejä, jotka valmisteta­an voista, sokerista, kananmunis­ta ja jauhoista. Sellaiset pienet kakkuset löysivät tiensä Po Pohjoismai­hin 1800-luvulla ja niitä pääsivät maistamaan vain varakkaat k kaupunkila­isrouvat. Tavallisel­la kansalla oli vain harvoin sokeria ja v valkoisia jauhoja ruokakaapi­ssaan, ja lisäksi kakkujen leivontaan tarvittiin le leivinuuni. Niitä oli vain suurien maatilojen tuvissa ja leipomoiss­a. Pik Pikkukakku­sia leivottiin joulun lisäksi muiksikin juhlapäivi­ksi. Var Varsinaine­n joululeivo­nnainen, jota leivottiin maaseudull­a, oli mau maustekakk­u. Taikinan ainekset saatiin oluen panosta jäävästä mäsk mäskistä, johon ruisjauhoj­a ja siirappia.

L Lopulta 1800-luvulla uunit yleistyivä­t tavallisen kansan koteihin ja silloin kaikki pääsivät leipomaan piparkakku­ja, siirappipi­kkuleipiä ja hiekkakakk­uja.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland