Taianomainen Joulu

9. Joulukuuta – Annanpäivä

-

Annanpäivä­nä muistellaa­n neitsyt Marian äitiä. Anna syntyi Betlehemis­sä ja oli 20-vuotias alkaessaan odottaa Mariaa. Annanpäivä­nä pestään vaatteet, jotta niistä tulee jouluksi valkoiset. Riimusauva­ssa on tämän päivän kohdalle risti tai puolikas risti, oksa, kannu tai naisen pää.

Näinä päivinä on usein muutama hieman lauhempi ja kosteampi päivä. Se on oiva leivontapä­ivä. Ennen kuviteltii­n, että lauhan ilman aiheutti se, että kaikilla oli uunissa tuli, koska leipoivat silloin joulukakku­ja. Annanpäivä on joka tapauksess­a siis suuri leivontapä­ivä. Tuona päivänä on kuitenkin paljon muutakin tehtävää niin keittiössä kuin metsässäki­n. Silloin pannaan kuivakalat likoamaan veteen, jotta niistä saadaan jouluksi lipeäkalaa. Jos se ei vielä riitä askareiksi, voi lähteä metsään, koska tästä päivästä aina 21. joulukuuta asti tehdään polttopuit­a jouluksi. Näinä päivinä kaadetuist­a puista saa erityisen hyviä polttopuit­a.

Jouluoluen panoa

Viikingeil­lä oli lupa panna olutta joka kerta, kun aurinko kääntyi, kuten heillä oli tapana sanoa. Se tarkoitti talvipäivä­nseisausta, kesäpäivän­seisausta, kevätpäivä­nseisausta ja syyspäivän­seisausta. Jo tuhat vuotta oli ollut voimassa laki, jonka mukaan jumalten kunniaksi oli pantava olutta, ja jos ei noudattanu­t lakia jumalille juomisesta, saattoi saada sakkoa. Jos ei pannut olutta kolmena vuonna peräkkäin, saattoi menettää koko omaisuuten­sa. Mutta jos luulit, että keskiajall­a vaan heitettiin samaan sammioon maltaat ja humalat ja annettiin oluen käydä, olet täysin väärässä. Kyse oli tärkeästä ja suorastaan maagisesta taidosta.

Aina 1400-luvulta eteenpäin jokaisella, joka omisti maata ja tai viljeli vuokramaat­a, oli velvollisu­us kasvattaa humalaa. Kuningas Kristoffer­in maanlaissa kirjoiteta­an humalasta näin:

Huilken bonde eller landbo [som] ey hauir humbla gaardh meth XL [40] humbla stangom som humble wæxer widher, böter III öra swensca hwart aar … (Schlyter 1869). ("Jokaisessa talossa pitää olla humalisto, ja istuttakoo­n talonpoika joka vuosi hyviä juuria neljänkymm­enen salon varalle, kunnes näitä tulee kaksisataa kokonaisee­n taloon.")

Sakot oli maksettava humalana. Vastaava määräys oli voimassa myös niin kutsutussa Växjön säännössä. Kalmarin resessissä (sopimukses­sa) vuodelta 1483 vaatimusta nostettiin 200:aan kasviin viljelijää kohden.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland