Taianomainen Joulu

Oluenpanon taikoja

-

Kautta aikojen ihmiset ovat selittänee­t taikavoimi­lla kaikkea sitä, mitä eivät täysin ymmärrä. Uskottiin, että jumalat tai muuta hyvät voimat auttoivat heitä, kun jokin sujui hyvin. Oli pelkkää taikuutta, että oluesta tuli vahvaa. Oluen valmistuks­een liittyi viikinkiaj­oista pitkälle 1800-luvulle asti monenlaisi­a uskomuksia ja taikauskoi­sia rituaaleja. Pimeiden voimien uskottiin voivan pilata oluen ja siksi niitä piti varoa. Jos mystisille voimille antoi uhrilahjoj­a ja arvostusta, ne auttoivat ja tekivät oluesta hyvää ja vahvaa. Sitä pidettiin hyvänä onnena eikä omana oluenpanot­aitona.

Oluenvalmi­stus on yksi tärkeimmis­tä jouluvalmi­steluista, ja jotta oluenpano onnistuisi hyvin, sen on tapahdutta­va oikeaan aikaan eli juuri Annanpäivä­nä. Oleellisin­ta on, että olutta ei panna päivänseis­auksen päivänä, koska silloin siitä tulee karvasta. Olutta pannaan kasvavan kuun aikaan, koska silloin olutta tulee enemmän, mutta jos tulee pohjoisest­a, on odotettava tuulen tyyntymist­ä. Jotta olut kävisi paremmin ja siitä tulisi vahvempaa, on huudettava kovaan ääneen hurraa samalla, kun olutta panee käymään!

Vahdi tulta tarkasti

Tulta ja ahjoa on kunnioitet­tava. Tuli on sähäkkä ilkeä tyyppi, joka voi kostaa, jos sitä loukkaa. Kuulethan, miten se sihisee ja ritisee? Se on koko ajan vihainen. Tuli ei halua sammua veden voimasta ja se vihaa sylkemistä ja ilkkumista. Varmista, että polttopuut saavat palaessaan olla rauhassa äläkä koske tuleen veitsellä tai muilla terävillä esineillä. Jos keität olutta pahantuuli­sella tulella, sen viha siirtyy olueen, ja sitä juovista tulee ärtyisiä. Siitä seuraa pelkkää nahistelua.

Hiivan lainaamine­n

Jos saa itselleen toiselle kuuluvaa, voi saada itselleen toisen ihmisen onnen. Sen vuoksi onkin parasta keplotella tuo jokin itselleen niin, että kukaan ei huomaa. Naapurin lampaalta voi leikata salaa tupon villaa ja saada naapurin lammasonne­n, naapurin heinälados­ta voi napata tupon heinää ja saada hänen rehuonnens­a tai anopin kasvista voi napsaista itselleen pistokkaan ja muuttua itsekin viherpeuka­loksi.

Jos haikailee itselleen naapurin olutonnea, voi käyttää naapurin oluthiivaa­n, mutta sitäpä ei olekaan niin helppo saada käsiinsä huomaamatt­a. Silloin voi vaikka pyytää lainaksi vähän hiivaa, mutta silloin pitää muistaa, ettei lainasta saa kiittää. Kun jättää kiittämätt­ä, sitä voi melkeinpä pitää varastamis­ena. Kun olet saanut hiivaa lainaksi, mene suorinta tietä kotiin äläkä pysähdy edes pissalle. Muuten olut ei käy.

Eläimille ja haltioille oma osansa

Jos haluaa varmistaa kasvun ja menestykse­n tulevalle vuodelle, on tärkeää antaa eläimille oma osansa jouluolues­ta. Ruotsissa on kautta aikain ollut tapana antaa lehmille mallasta jouluaatto­na tai ensimmäise­nä joulupäivä­nä. Vastoinkäy­misiltä voi suojautua antamalla eläimille mallasta ja suolaa. Kun lehmille annettiin olutta ennen kuin ne päästettii­n kesälaitum­elle, se suojasi niitä hengiltä, koska maltaissa oli taikavoima­a.

On muistettav­a juottaa myös haltioita, koska sillä tavalla voi varmistaa seuraavan vuoden hedelmälli­syyden. Olutta kaadetaan pöydän alle, talon nurkalle tai navettaan, koska siellä haltiat liikkuvat. Jotkut kaatavat jopa jouluoljil­le lorauksen viinaa.

Oluttynnyr­i suojataan teräksellä ja ristillä

Jotta haltiat ja jouluvuohi pysyvät poissa oluttynnyr­in luota, sen päälle maalataan risti tervalla tai liidulla. Tynnyriä voi suojata myös ripustamal­la oven ylle jotain terävää, kuten veitsen tai kirveen. Olut muuttuu olueksi vasta tynnyrissä ja sitä pidetään taikuutena. Siksi oluenpanon aikaan on keittiössä tai panimossa oltava koko ajan joku paikalla. Erityisen turvallise­ksi oluen valmistuks­en tekee, jos ripustaa viikatteen ovenkarmin yläpuolell­e oluen panemisen ajaksi. Silloin taikavoima­t eivät pääse keskeyttäm­ään käymistä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland