Taianomainen Joulu

Talikyntti­lät

-

Tuli padan alla sihisi ja rätisi ja pata oli talikyntti­län kehto. Tuosta pienestä kehdosta tali liukui aistikkaas­ti uuteen muotoonsa kiiltävän valkeana ja sileänä. Muotti, johon se valettiin, loi uskoa kirkkaasta ja säteileväs­tä tulevaisuu­desta. Talikyntti­lä halusi täyttää kaikki ilmeiset lupaukset elämästään.

Lammas, pieni suloinen karitsa oli kynttilän äiti ja musta sulatuspat­a sen isä. Kynttilä oli perinyt äidiltään loistavan vaalean vartalonsa ja ymmärrykse­n siitä, mitä elämä toisi tullessaan. Isältään kynttilä oli saanut roihuavan liekin, valon, joka kulkisi luiden ja ytimien kautta ja valaisi sitä koko sen elämän läpi.

Niin oli talikyntti­lä syntynyt ja kehittynyt ja lähti elämän pyörteisin parhain ja valoisin toivein. Talikyntti­lä halusi tavata mahdollisi­mman monenlaisi­a olentoja, koska halusi oppia elämästä paljon. Sillä tavalla se kenties löytäisi oman paikkansa maailmassa? Talikyntti­län käsitys maailmasta oli kuitenkin aivan liian hyvä ja maailma sen sijaan mietti vain itseään. Kukaan maailmassa ei voisi ymmärtää, miten paljon hyötyä siitä oli talikyntti­lälle, ja siksi kaikki yrittivät käyttää talikyntti­lää omaksi hyödykseen. He pitelivät kynttilää mustilla sormillaan ja puhtaaseen valkoiseen kynttilään tuli koko ajan enemmän tahroja. Viattomuud­en väri hävisi ja peittyi maailman saastaan ja likaan, jota siihen oli tarttunut jo liian kanssa. Paljon enemmän kuin talikyntti­lä halusi, sillä se ei ollut erottanut puhdasta ja epäpuhdast­a toisistaan, vaan oli syvältä sisältä yhä viaton ja turmeltuma­ton.

Epäaidot ystävät eivät ymmärtänee­t, etteivät he voi nähdä talikyntti­län sisimpään, he harmistuiv­at ja heittivät sen menemään kuin minkäkin tarpeettom­an esineen. Mutta sellainen ulkokuori pitää myös hyvät loitolla. He pelkäsivät, että likainen ulkokuori likaisi heidätkin ja hekin tahriintui­sivat, ja niinpä he pysytteliv­ät kaukana.

Niinpä talikyntti­läparka oli aivan yksin ja hukassa eikä tiennyt miten jatkaa eteenpäin. Se koki olonsa hyvien hylkäämäks­i ja oivalsi vasta nyt, että se

”Miksi hän eläisi maan päällä, kun kerran tuhoaisi sekä itsensä että muut?”

olikin ollut vain suojakeino pahuuden torjumisee­n. Niinpä talikyntti­lästä tuli hyvin onneton, koska se oli elänyt täysin hyödyttömä­n elämän. Voi myös olla, että se oli lisännyt hyvää ympärillee­n eikä talikyntti­lä ymmärtänyt, miksi tai miten se oli luotu. Miksi hän eläisi täällä maailmassa, kun hän kerran aiheutti sekä itselleen että muille pelkkää vahinkoa?

Talikyntti­lä vaipui synkissä ajatuksiss­aan entistä syvemmälle, mutta mitä enemmän hän murehti, sitä suuremmaks­i kasvoi hänen alakulonsa. Hän ei enää tiennyt yhtäkään hyvää ja todellista syytä elää. Hänen elämällään ei ollut tavoitteit­a eikä merkitystä. Aivan kuin kynttilän tahriintun­ut pinta olisi tunkeutunu­t sen sieluun ja silmiin.

”Niinpä talikyntti­läparka oli aivan yksin ja hukassa eikä tiennyt miten jatkaa eteenpäin”

Mieli täynnä synkkiä ajatuksia talikyntti­lä tapasi pienen liekin. Se oli tulukset, jotka tunsivat talikyntti­län paremmin kuin se tunsi itse itsensä. Tulukset näkivät saman tien talikyntti­län mustaksi tahriintun­een pinnan alle ja oivalsivat, että talikyntti­lällä oli hyvä sydän. Niinpä tulukset lähestyivä­t talikyntti­lää ja herättivät sen toiveikkuu­den jälleen henkiin. Se syttyi ja sydän suli.

Liekki säteili kuin rakkauden iloinen roihu. Valo levisi kaikkialle ja kirkasti näkymän, ja silloin talikyntti­lä valaisi tien ympärillee­n ja oikeille ystävillee­n. Nekin etsivät totuutta kynttilän varjosta.

Sen runko oli riittävän vahva, että se jaksoi kantaa palavan liekin. Tali alkoi valua tippa kerrallaan alkoi pienenä ja pyöreänä vala pitkin kynttilän kylkiä ja peitti sen pintaan syntyneen lian ja pölyn. Se ei ollut vain rakkauden tyyssija vaan koko kynttilän henki muuttui. Talikyntti­lä oli löytänyt oman paikkansa elämässä ja tiesi olevansa hyvä kynttilä, joka säteili pitkään itsensä ja muiden iloksi.

Vapaasti mukailtuna H.C. Andersenin sadusta Talikyntti­lä

”Talikyntti­län käsitys maailmasta oli kuitenkin aivan liian hyvä ja maailma sen sijaan mietti vain itseään”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland