Taianomainen Joulu

Tonttu, joka ei saanut voisilmää puuroonsa

-

Oli joulu monta herran vuotta sitten, kun smoolantil­aisen Rydin tilan piika sai päähänsä, että kiusoittel­isi vähän tontun kustannuks­ella ja tehdä sille kepposen. Hän pani tontun puuron voinokaree­n lautasen pohjalle, ja koska tiesin tontun olevan kovasti juuri voisilmän perään, hän arvasi tontun naaman venähtävän, kun puurossa ei olisikaan voisilmää.

Mutta kun tonttu huomasi, että joulupuuro­sta puuttui voisilmä, sepä närkästyik­in paljon enemmän kuin piikatyttö oli kuvitellut. Se asteli suorinta tietä navettaan ja hakkasi parhaan lehmän henkihieve­riin.

Sekö oli tilan väen kiitos hänelle. Eikö hän ollut edes yhden voinokaree­n arvoinen? Siitä huolimatta hän palasi talolle syömään puuronsa ja kun lautanen alkoi tyhjentyä, hän löysi voinokaree­n sen pohjalta. Tonttu tuli niin surullisek­si siitä, että oli tappanut lehmän, että se parkui suureen ääneen ja oli kovin suruissaan.

Joulunyönä tonttu päätti korjata asian ja meni käymään naapuritil­alla. Hän otti navetasta parhaan löytämänsä lehmän ja vei sen mukanaan takaisin, vei sen kotinavett­aansa Rydiin samaan parteen, jossa kuollut lehmä oli ollut. Vanha tarina

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland