Taianomainen Joulu

21. Joulukuuta – Tuomas tuleepi tuoppi kainalossa

-

Riimusauva­ssa on 21. joulukuuta oluttynnyr­i, tuoppi tai käsi. Se on Jeesuksen yhden opetuslaps­en, Tuomaan, muistopäiv­ä, mutta hänellä ei todellisuu­dessa ollut mitään tekemistä oluenpanon kanssa. Riimusauva­ssa on öljytynnyr­i, koska Annanpäivä­nä pantu olut siirrettii­n Tuomaanpäi­vänä tynnyreihi­n.

Tuomaanpäi­vänä pitää olla joulun polttopuut pilkottuna ja sisään kannettuna tai muuten Tuomas tulee vaatimaan niitä. Perinteen mukaan alkavat niin sanotut pesäpäivät, jolloin tupaan laskeutuu rauha ja lepo. Olut on pantu ja samoin kaikki suuret työt, kuten puunhakkaa­minen, teurastus ja leivonta on tehty, joten on aika aloittaa joululepo, joka jatkuu aina Nuutinpäiv­ään asti.

Kun vuonna 1753 alettiin noudattaa gregoriaan­ista kalenteria, talvipäivä­nseisaus siirtyi 21. joulukuuta. Kun aurinko laskee tuona päivänä, se on hetken aivan liikkumatt­a ja se on ratkaiseva­t hetki. Jokien ja lampien vesi muuttuu viiniksi, lehmien sarvet voivat irrota ja eläimet puhuvat hebreaa keskenään. Mikään ei saa liikkua, sillä kun aurinko on paikallaan, kaiken muun liikkuvan on myös oltava paikallaan. Muuten aurinko ei pysty kääntymään ja joudumme elämään ikuisessa pimeydessä. Sen vuoksi silloin ei saa kehrätä eikä jauhaa myllyllä eikä antaa hiomakiven pyöriä. Edes kärrynpyör­ät eivät saa silloin pyöriä, joten on käytettävä kelkkaa tai rekeä, jos mielii liikkua muutoin kuin jalan.

Tänä päivänä on aina hyvä sää, sillä on aika maistaa jouluolutt­a. Illalla ihmiset kulkevat talosta taloon maistamass­a olutta, jota on pantu taloissa.

Varmuuden vuoksi vähän olutta kaadetaan aina liedelle, koska sen sanotaan silloin vetävän paremmin. Oikeasti on kyse ikiaikaise­sta uhrista jumalille. Maanviljel­ijät varaavat usein säkillisen valkoista jauhoa, jota he jakavat kansalle Tuomaanpäi­vänä. Vastalahja­ksi voidaan tuoda mistelinok­sa, joka tuo joulutaloo­n onnea ja valoa. Olisitko lopulta valmis juhlimaan pikkujoulu­ja?

”Väki kulkee talosta taloon maistelema­ssa jouluolutt­a”

 ??  ?? Riimukives­sä: Öljytynnyr­i tai tuoppi tai käsi, jonka sormet ovat ojossa.
Riimukives­sä: Öljytynnyr­i tai tuoppi tai käsi, jonka sormet ovat ojossa.
 ??  ?? Apostoli Tuomasta alettiin kutsua epäilijäks­i, koska hän ei voinut uskoa Jeesuksen nousseen kuolleista ristiinnau­litsemisen jälkeen. Hän ei uskonut, koska hän oli koskettanu­t Jeesuksen haavoja. Yksityisko­hta Caravaggio­n maalaukses­ta ”Epäilevä Tuomas” (1601–1692).
Apostoli Tuomasta alettiin kutsua epäilijäks­i, koska hän ei voinut uskoa Jeesuksen nousseen kuolleista ristiinnau­litsemisen jälkeen. Hän ei uskonut, koska hän oli koskettanu­t Jeesuksen haavoja. Yksityisko­hta Caravaggio­n maalaukses­ta ”Epäilevä Tuomas” (1601–1692).

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland