Taianomainen Joulu

Jouluoljil­la nukkuminen

-

Jos 200 vuotta sitten saapui taloon vieras jouluna, hän kohtasi erikoisen näyn. Tuvassa oli maanviljel­ijä, lehmät, vasikat ja palvelusvä­ki – jos sitä oli talossa – nukkumassa tuvan lattialla olkipeitte­en päällä. Ruoka oli pöydällä, joka oli juhlavasti katettu, ja tupa oli valaistu. Kaikki oli valmiina joulua juhlimaan saapuvia sukulaisia varten. Sängyt olivat tyhjinä, jotta heillä olisi sija, missä nukkua. Näkymättöm­ät ystävät huolehtiva­t siitä, että perhe sai jatkossaki­n ruokaa, ja suojeli epäonnelta tulevana vuonna.

Joku istui läpi yön vahtimassa, että kynttilä palaa, koska jouluyönä sen oli palettava läpi yön. Joulun taikakyntt­ilät olivat suuria ja painavia kuin alttarikyn­ttilät, eikä niihin saanut koskea kukaan eikä niistä saanut ottaa tulta muiden kynttilöid­en sytyttämis­een. Jos liekki paloi puhtaasti ja kirkkaasti, edessä oli koko perheelle hyvä vuosi, jos j sydän y taipui, p talossa oli p pelkureita.

 ??  ?? TAIKAA JOULUNJoul­urauha se i ja ripusta olkihimmel Tee Kun joku tulee tuvan kattoon. katsoa, miten kylään, voit Jos se pysyy himmeli liikkuu. vieras on tehnyt paikallaan, ja hänellä on jotain pahaa omatunto. huono Joulutuvan tunnelmia Jouluyönä talon nuoret miehet istuivat pimeässä huoneessa pöydän ympärillä. Pöydällä oli kolme kulhoa, joista yhdessä oli olutta, yhdessä maitoa ja yhdessä vettä. Lausuttiin loitsu, jonka jälkeen oma kulta astui huoneeseen ja joi yhdestä kulhosta. Jos hän valitsi oluen, edessä oli hyvä avioliitto, jos hän valitsi maidon, avioliitos­ta tulee kohtuullin­en ja jos hän valitsi veden, he eläisivät köyhyydess­ä.
TAIKAA JOULUNJoul­urauha se i ja ripusta olkihimmel Tee Kun joku tulee tuvan kattoon. katsoa, miten kylään, voit Jos se pysyy himmeli liikkuu. vieras on tehnyt paikallaan, ja hänellä on jotain pahaa omatunto. huono Joulutuvan tunnelmia Jouluyönä talon nuoret miehet istuivat pimeässä huoneessa pöydän ympärillä. Pöydällä oli kolme kulhoa, joista yhdessä oli olutta, yhdessä maitoa ja yhdessä vettä. Lausuttiin loitsu, jonka jälkeen oma kulta astui huoneeseen ja joi yhdestä kulhosta. Jos hän valitsi oluen, edessä oli hyvä avioliitto, jos hän valitsi maidon, avioliitos­ta tulee kohtuullin­en ja jos hän valitsi veden, he eläisivät köyhyydess­ä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland