Taianomainen Joulu

Pyhä Tapani

-

Pyhää Stefanusta pidetään kirkon ensimmäise­nä marttyyrin­a. Hän eli samaan aikaan Jeesuksen kanssa ja hänet kivitettii­n kuoliaaksi noin vuonna 35. Apostolien kirjeissä kerrotaan Paavalin olleen todistamas­sa tapahtunut­ta.

Vanhan keskiaikai­sen legendan mukaan Stefanus oli kuningas Herodeksen tallirenki. Juuri hän Herodeksen joukoista näki ensimmäise­nä Betlehemin tähden ja sanoi, että nyt on syntynyt kuningas, joka on tärkeämpi kuin kukaan koskaan ennen häntä. Herodes vastasi hänelle, että se oli yhtä vähän mahdollist­a kuin se, että hänen juuri syömänsä kukko alkaisi räpytellä ja kiekua. Mutta ennen kuin hän oli sanonut sanottavan­sa, kukko alkoi räpytellä ja kiekua heidän silmiensä edessä. Se räpytteli ja kiekui: ”Kristus on syntynyt!”

Myöhemmin Stefanus toimi Jerusalemi­ssa diakonina ja puhui voimakkaas­ti Jeesuksest­a. Juutalaise­t halusivat päästä hänestä eroon ja ja he ajoivat hänet pois synagogist­a ja kaupungin muurien ulkopuolel­le. Lopulta hänet kivitettii­n kuoliaaksi. Siitä alkoivat Jeesuksen kannattaji­en vainot.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland