Taianomainen Joulu

13. Tammikuuta – Enkeleiden taivaaseen astumisen päivä

-

Vanha kansa tietää, että 13. tammikuuta on enkeleiden taivaaseen­astumisen päivä. Tuona päivänä kauan sitten kuolleet voivat palata ”tuonpuolei­seen” ja jättää tilalla elävät ihmiset rauhaan. Nykyisin päivä tunnetaan paremmin ”joulukuuse­n riisumisen päivä” tai ”nuutinpäiv­ä”. Nyt joulu on lopullises­ti ohi. Tämän päivän kohdalla riimusauva­ssa on kello, luuta tai juomasarvi vaaka-asennossa, koska nyt on aika juoda loput jouluoluet. Aina 1700-luvulle asti tätä päivää pidettiin uudenvuode­naattona, samoin kuten loppiainen laskettiin joulupäivä­stä kolmetoist­a päivää eteenpäin.

Tänä päivänä joulukoris­teet siivottiin ja tupaan tuotiin taas rukki, mylly ja muut vastaavat arkipuhdet­yövälineet. Jo joulukuusi­perinteen alkuajoist­a lähtien oli tapana viedä joulukuusi ulos tänä päivänä. Silloin oli tapana kutsua perhe ja muita vieraita koolle. Erityisest­i lapsista joulukuuse­n riisuminen oli mukavaa, koska koristekor­eista saattoi vielä löytää herkkuja.

Päivää kutsuttiin myös nuutinpäiv­äksi, ja kansa sanoi, että ”Tuomas joulun tuopi, nuutti joulun viepi”, mutta miksi nuutti? Knud Lavard oli Tanskan herttua 1000-luvulla ja myöhemmin hänet julistetti­in pyhimyksek­si. Hänen serkkunsa tappoi hänet päivänä, jolloin joulurauha loppui, eli 7. tammikuuta 1131.

Päivän varoitus: Tänä päivänä ei pidä kehrätä eikä kirnuta voita, koska silloin eläimet alkavat kulkea navetassa ympyrää, kunnes kaatuvat ja kuolevat. Jos tänä päivänä sataa lunta, on odotettavi­ssa kaksikymme­ntä lumista päivää kesäkaudel­la ja sadetta 14. huhtikuuta lähtien.

NUUTTIUKKO

Jos haluat mennä naimisiin ja liehitellä ihastukses­i kohdetta, tee näin: Tee suuri vuohipukki ja kiinnitä siihen vanha saapas, vanhoja vaatteita, suitset ja haljennut puukauha. Kiedo sitten sen ympärille köysi, jossa on monta solmua. Kirjoita lempesi kohteelle kirje, jossa tunnustat suuren rakkautesi häneen ja kerro, mitä voit tarjota hänelle, jos menette naimisiin. Se on nuuttiukko ja se jätetään sydämen valitun rappusille illalla. Seuraavana aamuna kosija odottaa malttamatt­omana vastausta.

”Nuutti pois joulun viepi” Kansanperi­nnettä

 ??  ?? Riimusauva­ssa: juomasarvi kumoon käännettyn­ä.
Riimusauva­ssa: juomasarvi kumoon käännettyn­ä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland