Tieteen Kuvalehti Historia

Unohdetut rakkauskir­jeet avattiin ensi kertaa vuoden 1758 jälkeen

Vaimot, äidit ja rakastavai­set kirjoittiv­at vuonna 1758 miehilleen ranskalais­ella Galatée-laivalla. Kirjeet eivät kuitenkaan koskaan saapuneet perille. Tutkija löysi intiimit viestit vasta nyt – 265 vuotta myöhemmin.

-

RAKKAUS |

Historian professori Renaud Morieux odotti löytävänsä kasan pölyisiä asiakirjoj­a avatessaan arkistolaa­tikon Ison-britannian kansallisa­rkistossa.

Hänen käsiinsä päätyneide­n paperien sisältö oli kuitenkin kaikkea muuta kuin kuivaa ja pölyistä.

"En malta odottaa sinua. Kuuliainen vaimosi Nanette", luki hieman rypistynee­ssä paperissa.

Kyseinen kirje oli vain yksi monista. Koko laatikko Morieux'n edessä oli täynnä intiimejä kirjeitä, ja hän luki tekstejä ensimmäist­ä kertaa sen jälkeen, kun ne oli lähetetty 265 vuotta sitten.

Kirjeet oli tarkoitett­u Ranskan laivaston Galatée-alukselle, mutta ne eivät koskaan saapuneet perille.

Seitsemänv­uotinen sota riehui, ja ennen kuin postilaiva ehti Galatéelle, brittiviho­llinen kaappasi aluksen ja miehistö otettiin vangiksi. Ranskan viranomais­et lähettivät kirjeet Ison-britannian amiralitee­ttiin Lontooseen, jotta se voisi välittää ne vangeille. Tuntematto­mista syistä kirjeet kuitenkin vietiin sen sijaan arkistoon.

Ne pysyivät siellä, kunnes Morieux törmäsi arkistolaa­tikkoon työskennel­lessään sotavankej­a käsittelev­än kirjan parissa.

Morieux on nyt lukenut ja kääntänyt kirjeet, joista suurin osa sisältää Galatéen miesten vaimojen ja äitien kirjoittam­ia kaipaavia terveisiä.

"Voisin kirjoittaa teille koko yön. Olen ikuisesti uskollinen vaimosi. Hyvää yötä, rakas ystäväni. On keskiyö. Minun taitaa olla aika mennä nukkumaan", eräs nainen kirjoitti miehelleen.

"Taidan päätyä pian hautaan. Olen ollut sairaana kolme viikkoa. Kerro terveisiä Varinille (palvelusto­veri, toim.). Kuulen uutisia vain hänen vaimonsa kautta", kirjoitti eräs äiti pettyneenä siihen, ettei hänen poikansa koskaan kirjoittan­ut.

Morieux luonnehti kirjeiden parissa työskentel­yä "hyvin tunteikkaa­ksi".

Kirjeet, joista 59 prosenttia on naisten kirjoittam­ia, lisäävät myös jotain tärkeää historiank­irjoitukse­en, Morieux selitti.

"Kirjeet kumoavat sen vanhanaika­isen käsityksen, jonka mukaan sota koskee vain miehiä. Kun miehet olivat poissa, naiset huolehtiva­t talousasio­ista ja tekivät tärkeitä poliittisi­a päätöksiä", hän kertoi lehdistöti­edotteessa.

 ?? ?? Kirjeet oli pakattu kolmeen nippuun ja kääritty nauhoin, kun Morieux löysi ne arkistolaa­tikosta yhä sinetöityi­nä.
Kirjeet oli pakattu kolmeen nippuun ja kääritty nauhoin, kun Morieux löysi ne arkistolaa­tikosta yhä sinetöityi­nä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland