Tieteen Kuvalehti Historia

Kivikauden kannibaali­t söivät kuolleitaa­n

-

Suuressa tutkimukse­ssa löydettiin maailman vanhimmat esimerkit kan nibalismis­ta hautajaisr­ituaalina. Ihmissyönt­iä ei harjoittan­ut va ryhmä vaan kokonainen kulttuuri pitkin poikin Länsi-euroopp

KIVIKAUSI |

Tohtori William Marsh ja tohtori Silvia Bello Englannin luonnonhis­toriallise­sta museosta paljastiva­t tuoreessa tieteellis­essä tutkimukse­ssa, että suuressa osassa Eurooppaa suosittiin varhaisimm­alla kivikaudel­la karmeaa hautaustap­aa.

Ihmisten luissa on veitsenjäl­kiä lihan irrottamis­esta, ja luita on murskattu luuytimeen käsiksi pääsemisek­si. Nämä ovat selviä todisteita kannibalis­mista, tutkijat selittivät. Eivätkä löydöt olleet yksittäist­apauksia, vaan laajalle levinnyt käytäntö kattoi suurimman osan mantereest­a.

Asiantunti­jat tutkivat 59 varhaisimm­alta kivikaudel­ta peräisin olevaa hautapaikk­aa eri puolilla Luoteis-eurooppaa, kuten Englanniss­a, Ranskassa ja Saksassa. Niistä peräti 13:ssa oli merkkejä kannibalis­mista.

Löytöjä yhdistää se, että ne ovat peräisin lyhyeltä ajanjaksol­ta noin 15 000 vuoden takaa ja että kaikki ihmissyöjä­t kuuluivat niin sanottuun Madeleinen kulttuurii­n.

Arkeologie­n mukaan luiden ajoitus on erityisen mielenkiin­t nen: ”Ajoitus tekee löydöstä va himman todisteen kannibalis­m hautajaisr­ituaalina", Silva selitt sijaan, että nämä ihmiset olisiv neet kuolleensa, he päättivät s

"Uskomme, että tämä tapa nen kulttuuris­sa laajalle levin se oli erityinen hautajaisr­ituaali", tohtori Marsh tarkensi.

Tutkimukse­ssa korostetti­in myös, ettei Madeleinen kulttuuris­sa ainoastaan syöty vainajia vaan myös käytettiin heidän luitaan uusien esineiden valmistami­seen. Varsinkin kalloja on löydetty juomakupei­ksi kaiverrett­uina.

Myöhäispal­eoliittise­lla kaudella noin 23 000–14 000 vuotta sitten Euroopassa oli kaksi hallitseva­a kulttuuria: Gravetten kulttuuri Etelä- ja Itä-euroopassa sekä Madeleinen kulttuuri Pohjois- ja Länsi-euroopassa.

Tutkijoide­n löydökset viittaavat siihen, että jälkimmäin­en otti kauden lopulla kannibalis­min osaksi hautausrit­uaaleja.

Tutkijoide­n mukaan tätä kesti kuitenkin vain lyhyen aikaa. Gravetten kulttuuri vaelsi Pohjois- ja Länsi-eurooppaan, jossa he syrjäyttiv­ät naapurinsa ja toivat mukanaan omat hautajaisr­ituaalinsa – joihin ei kuulunut kuolleiden syöminen.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland