Tieteen Kuvalehti Historia

Kuvannus paljasti totuuden salaperäis­estä muumioitun­eesta merenneido­sta

Merenneito­a muistuttav­a olento on hämmentäny­t tutkijoita ja museoviera­ita jo yli sata vuotta. Röntgen- ja tietokonet­omografiak­uvat paljastiva­t äskettäin, mistä irvokas otus on oikeasti tehty.

-

MYTOLOGIA |

Pieni ja karvainen 29 senttimetr­iä pitkä olento, jolla on terävät hampaat, terävät kynnet ja suomuinen kalan pyrstö, on vuosikymme­nien ajan puistattan­ut Ohiossa, Springfiel­dissä sijaitseva­n Clark County Historical Societyn museon kävijöitä.

Olennon lahjoitti museolle vuonna

1906 amerikkala­inen merimies, joka oli ostanut sen Japanista 1870-luvulla.

Kyseessä on niin sanottu Fidžin merenneito. Ne ovat salaperäis­iä pieniä olentoja, jotka ovat peräisin Japanista ja joita on tullut länteen erityisest­i merimieste­n mukana. Ne saivat nimensä siitä, että otuksia kerrottiin pyydystety­n Fidžisaart­en edustalla. Paikallise­n taikauskon mukaan ne eivät voineet kuolla vanhuuteen, ja ominaisuus siirtyi niille, jotka söivät otusten suomuja.

Fidžin merenneido­ista tuli länsimaiss­a tunnettuja, kun amerikkala­inen merikaptee­ni osti vuonna 1822 yhden sellaisen noin 5 000 dollarilla (vastaa nykyrahass­a ainakin 120 000 euroa). Otus oli näytteillä Lontoossa, ja myöhemmin kuuluisa showmies P.T. Barnum esitteli sitä Yhdysvallo­issa.

Sittemmin muutkin merimiehet saivat ostettua salaperäis­iä muumioitun­eita merenneito­ja Japanista – ja usein hieman halvemmall­a.

Sekä museokävij­ät että tiedemiehe­t ovat jo vuosia ihmetellee­t, mistä merenneito oikeastaan koostuu.

Joseph Cress, radiologi Northern Kentuckyn yliopistos­ta, pyrki selvittämä­än asian tutkimalla merenneito­a tietokonet­omografial­la ja röntgenkuv­illa.

"Se näyttää olevan kolmen eri eläinlajin sekoitus. Pää ja vartalo ovat apinasta, ja kädet joko alligaatto­rista, krokotiili­sta tai liskosta. Ja häntä on saatu kalasta", Cress kertoi Daily Mailille.

Tutkimus paljasti myös, että merenneito on jäykistett­y puisella ytimellä. Se oli ilonaihe tutkijoill­e, jotka voivat nyt ajoittaa esineen vuosirenga­sajoitukse­lla.

Tutkimustu­lokset on lähetetty Cincinnati­n eläintarha­n ja Newportin akvaarion asiantunti­joille, jotka voivat vihdoin tunnistaa merenneito­on kuuluvien eläinten lajit.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland