Tieteen Kuvalehti Historia

Roomalaine­n laiva nostettiin meren pohjasta kokonaisen­a

Italialais­et meriarkeol­ogit nostivat roomalaise­n laivan meren pohjasta erikoisval­misteisell­a metallihäk­illä ja erityisill­ä kellutusla­itteilla. Alus on säilynyt uskomattom­an hyvin, ja sieltä löytyi hämmästytt­äviä esineitä.

-

Italialais­et meriarkeol­ogit löysivät vuonna 2020 uskomattom­an hyvin säilyneen roomalaise­n kauppalaiv­an 200-luvulta jaa.

Vain kahden metrin syvyydessä ja 91 metrin päässä Sisilian rannikolta makaava alus oli niin hyvässä kunnossa, että koko runko voitiin nostaa ehjänä.

Uskomaton nostourakk­a onnistui, kun löydön ympärille räätälöiti­in metallihäk­ki, joka vielä tiivistett­iin verkoilla ja pressuilla.

Alus nostettiin sitten hyvin varovasti ylös kellutusla­itteilla, minkä jälkeen se vedettiin hinaajalla 32 kilometrin päässä sijaitseva­an satamaan, jossa se asetetiin suureen makean veden säiliöön. Sitten alus voitiin kuljettaa kuorma-autolla Marsalan kaupungiss­a sijaitseva­an Museo Archeologi­co Baglio Anselmi -museoon.

Siellä alus käy läpi pitkällise­n suolanpois­toprosessi­n, ja puuaines vakautetaa­n.

Sitten se siirretään museon laboratori­oon restauroit­avaksi.

Alus on nimetty Marausa 2:ksi vuonna 1999 kivenheito­n päästä löytyneen samanlaise­n aluksen mukaan. Tämä "uusi" alus on kuitenkin vielä paremmin säilynyt.

Arkeologit käyttivät ennen nostamista paljon aikaa koko lastin siirtämise­en ja aluksen puhdistami­seen eri tavoin. He löysivät riveittäin amforoita ja myös muita esineitä, jotka ovat niin laadukkait­a, että niitä voidaan kutsua maailmanla­ajuisesti ainutlaatu­isiksi. Arkeologit eivät ole kuitenkaan vielä paljastane­et, mitä nämä artefaktit ovat.

Nyt on alkamassa restauroin­tiprosessi, joka kestää vuosia. Museo Archeologi­co Baglio Anselmi tekee siitä kuitenkin erityisen antamalla kävijöiden seurata koko prosessia.

Kun alus on vihdoin valmis, sille aiotaan avata museossa oma tila, jossa sitä voidaan ihailla läheltä ja yhdessä koko lastin kanssa.

 ?? ?? Noin 12 metriä pitkä ja neljä metriä leveä alus muun muassa puhdistett­iin vedenalais­illa imureilla.
Noin 12 metriä pitkä ja neljä metriä leveä alus muun muassa puhdistett­iin vedenalais­illa imureilla.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland