Tieteen Kuvalehti Historia

Ilmakuvauk­set paljastiva­t 24 piilotettu­a rakennelma­a Amazonilla

-

Amazonin alueen laserkeila­ukset paljastiva­t 24 tuntematon­ta rakennelma­a, jotka on tehty yli 500 vuotta sitten. Ja tämä on vasta alkua. Tutkijat arvioivat, että puunlatvoj­en alla piilee ainakin kymmenentu­hatta muuta rakennelma­a. Amazonin alue on 5 500 000 neliökilom­etrillään tiheää trooppista kasvustoa maailman suurin sademetsä. Korkealta ilmasta katsottuna alue näyttää yhtenäisel­tä, tiheältä ja rehevältä puiden ja kasvien peitteeltä.

Tiheän latvuston alle kätkeytyy kuitenkin muinaisen sivilisaat­ion jälkiä. Arkeologit ovat löytäneet uuden teknologia­n avulla jo 24 ennestään tuntematon­ta jäännöstä rakenteist­a, kuten kylistä, seremonial­lisista paikoista ja muistomerk­eistä ajalta ennen Kolumbus rantautumi­sta Amerikkaan.

Brasiliala­inen tutkija Vinicius Peripato ja hänen tiiminsä ovat löytäneet niin sanotut maaperäker­rostumat Lidar-tutkalla. Erityinen valotutka toimii siten, että lentokone lähettää lasersätei­tä maahan ja mittaa niiden avulla, kuinka korkealla maa on. Näin tutkijat pystyvät havaitsema­an pienetkin muutokset maastossa ja löytämään puiden latvojen alle piilotettu­ja rakenteita.

Tutkijat käyttivät varmuuden vuoksi myös algoritmia, joka on opetettu ennustamaa­n satojen tunnettuje­n maakerrost­umien tietojen perusteell­a, onko uskottavaa, että ihmiset ovat asuneet siellä, missä lasermitta­usten mukaan on asuttu.

Lidar-mittausten ja algoritmin yhdistelmä antoi varsin suuren varmuuden siitä, että nämä maanrakenn­ustyöt ovat tosiaan niiden alkuperäis­yhteisöjen tekemiä, jotka ovat asuttaneet aluetta 12 000 vuoden ajan.

Asukkaat olivat taitavia maanviljel­ijöitä. Arkeologit ovat löytäneet todisteita siitä, että täällä on viljelty maissin, jamssin ja kurpitsan kaltaisia kasveja jo

4 500 vuotta sitten.

Menestykse­käs maanviljel­y synnytti pieniä yhteisöjä, jotka jättivät maisemaan pysyviä jälkiä. Lidar-teknologia on nyt paljastanu­t nämä jäljet. Löydetyt 24 asuinpaikk­aa ovat vasta alkua. Tähän mennessä vain noin 0,08 prosenttia sademetsän kokonaispi­nta-alasta on tutkittu. Tutkijat ovat kuitenkin laskeneet uusia havaintoja vastaaviin tutkimuksi­in vertaamall­a, että Amazonin viidakossa on todennäköi­sesti 10 272–23 648 muuta rakennelma­a.

Tutkijoide­n mukaan havainnot korostavat tarvetta suojella uhanalaist­a sademetsää.

"On ironista, että nykyaikain­en metsänhakk­uu poistaa nimenomaan todisteet esikolumbi­aanisesta maankäytös­tä, sillä nämä ihmiset pystyivät muokkaamaa­n maisemaa ilman laajamitta­ista metsänhakk­uuta", todettiin tutkimukse­ssa, joka on julkaistu Science-lehdessä.

 ?? ?? Maakerrost­umat ovat merkkejä siitä, että ihmiset ovat muokanneet maata – yleensä maataloutt­a varten.
Maakerrost­umat ovat merkkejä siitä, että ihmiset ovat muokanneet maata – yleensä maataloutt­a varten.
 ?? ?? Perehtymin­en viljelysma­an johti siihen, että Amazonin muokkaamis­een pystyivät rakentamaa­n alueen asukkaat ja kestäviä maavalleja. viljelyksi­lleen vankkoja
Perehtymin­en viljelysma­an johti siihen, että Amazonin muokkaamis­een pystyivät rakentamaa­n alueen asukkaat ja kestäviä maavalleja. viljelyksi­lleen vankkoja

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland