Tieteen Kuvalehti Historia

Rakkaus oli kielletty valkoisilt­a orjilta

Amerikan sopimusorj­at olivat pohjimmilt­aan lainsuojat­tomia työsuhteen­sa ajan. Oikeudelli­sesti he olivat omaisuutta, ja heidät voitiin myydä aivan kuten afrikkalai­set orjat. Heidän elämäänsä säätelivät monenlaise­t säännöt.

-

Avioliitto kiellettii­n

Omistaja sai päättää, oliko orjalla lupa mennä naimisiin palvelusai­kana. Yleensä vastaus oli kielteinen. Avioliitto ilman lupaa saattoi johtaa sopimuksen pidentämis­een.

Myytiin orjamarkki­noilla

Amerikkaan saavuttuaa­n valkoiset orjat myytiin huutokaupa­ssa. Ostajat tarkistiva­t heidän hampaansa ja tunnusteli­vat lihaksia. Sopimusorj­illa ei ollut sananvalta­a siihen, kenelle he päätyivät tai mitä työtä he tekivät.

Vain kauppatava­raa

Pestattu orja oli hyödyke, ja omistaja saattoi vapaasti myydä hänet eteenpäin. Arkistoiss­a on monia esimerkkej­ä testamente­ista, joissa orjien omistusoik­eus siirrettii­n perillisel­le, jonka oli määrä ottaa haltuunsa plantaasi.

Raskaudell­e oli määrätty korvaus

Mikäli naispuolin­en orja tuli raskaaksi, omistajat saattoivat pidentää hänen orjuuttaan korvatakse­en niiden päivien määrän, jolloin hän oli ollut työkyvytön raskauden ja synnytykse­n vuoksi. Sama määrä päiviä lisättiin myös ylimääräis­eksi rangaistuk­seksi.

Julmia rangaistuk­sia

Britannian siirtomaid­en lait sallivat omistajien lyödä palkattuja orjia. Orjia rangaistii­n vakavammis­ta rikkomuksi­sta, kuten pakoyrityk­sistä, julkisesti ruoskimall­a, polttomerk­itsemällä tai leikkaamal­la korvat irti.

Tuomioistu­in saattoi pidentää orjuutta

Karkuun päässeiden orjien sopimusta pidennetti­in kahdella lisäpäiväl­lä jokaista päivää kohden, jonka he olivat kateissa. Toistuvia karkulaisi­a rangaistii­n 5–10 lisäpäiväl­lä jokaista 24 tunnin poissaoloa kohti. Niskoittel­usta ja laiskuudes­ta rangaistii­n jopa kahden vuoden lisäorjuud­ella.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland