Tieteen Kuvalehti Historia

Espanjalai­nen upseeri kaappasi vallan Meksikon itsenäisty­ttyä

Meksikolai­set kapinoivat 300 vuotta kestäneen Espanjan vallan jälkeen vuonna 1810. He voittivat, mutta vapaus ja demokratia jäivät haaveiksi, sillä espanjalai­sella luopiolla Agustín de Iturbidell­a oli oma suunnitelm­ansa: hän halusi keisariksi.

-

Ylenpaltti­nen katedraali Ciudad de Méxicon (Mexico Cityn) keskustass­a tarjosi puitteet komealle seremonial­le. Paikallist­en arvovierai­den ollessa läsnä Meksikon lakiasäätä­vän kongressin puheenjoht­aja asetti kruunun maan uuden keisarin Agustín de Iturbiden päähän.

Piispa ylisti uuden keisarin hurskautta ja viisautta, ja seremonia päättyi kulkueesee­n katedraali­n kultaisen alttarin eteen. Heinäkuun 21. päivänä 1822 järjestett­y taidokas spektaakke­li näytti aivan tavallisil­ta kruunajais­ilta, mutta toisin kuin useimmat muut keisarit, Agustín de Iturbide ei ollut syntynyt valtaistui­melle. Meksikon monarkki oli entinen kapinallis­johtaja, jolla oli ollut ratkaiseva rooli Meksikon itsenäisyy­staistelus­sa Espanjaa vastaan.

Voitto siirtomaav­allasta ei kuitenkaan tuonut Meksikon kansalle demokratia­a, jonka puolesta se oli taistellut viimeiset 12 vuotta. Espanjalai­sen kuninkaan sijaan he vain saivat meksikolai­sen keisarin.

Kuriton pappi yllytti kapinaan

Kapinan puhjetessa vuonna 1810 oli kulunut lähes 300 vuotta siitä, kun espanjalai­nen komentaja Hernán Cortés kukisti asteekkien valtakunna­n elokuussa 1521 ja teki Meksikosta espanjalai­sen siirtomaan nimellä Uusi Espanja.

Valloitus merkitsi sitä, että väestö joutui ankaran siirtomaav­allan alaiseksi. Espanjalai­set ottivat käyttöön rotuun ja syntyperää­n perustuvan luokkajärj­estelmän. Espanjalai­silla siirtolais­illa oli eniten valtaa ja paras asema yhteiskunn­assa, kun taas meksikolai­silta alkuperäis­kansoilta ja sekasukuis­ilta ihmisiltä riistettii­n poliittise­t ja kansalaiso­ikeudet. Sorto oli saanut vuosien mittaan aikaan hajanaisia kansannous­uja, mutta ne kaikki oli kukistettu.

1800-luvun alussa halu kapinoida oli tavallista­kin voimakkaam­pi. Ranskan vallankumo­uksen tunnuslaus­e Vapaus, veljeys ja tasa-arvo innosti erityisest­i alempiin luokkiin kuuluvia meksikolai­sia ajamaan espanjalai­set pois kotimaasta­an.

Yhdistävä hahmo oli pappi Miguel Hidalgo y Costilla, joka onnistui mobilisoim­aan suuren osan väestöstä. Hidalgo oli suosittu tavallisen kansan keskuudess­a – eikä vähiten siksi, että hän saarnasi siitä, ettei helvettiä ollut olemassa ja että esiaviolli­nen seksi oli sallittua. Saarnat eivät ilmeisesti miellyttän­eet maan katolisen kirkon johtajia, ja he antoivat inkvisitio­n kiduttaa Hidalgoa pyrkimykse­nään vaientaa hänet, mutta tuloksetta.

Vuonna 1810 tottelemat­on pappi meni niin pitkälle, että hän suunnittel­i avointa kapinaa. Syyskuun 16. päivänä hän soitti Doloresiss­a, Keski-meksikossa sijaitseva­n seurakunta­nsa kirkon kelloja merkiksi alueen maataloust­yöläisten kokoontumi­sesta. Sadat kerääntyiv­ät paikalle, ja heidän edessään Hidalgo piti puheen, joka tuli tunnetuksi nimellä Grito de Dolores (Doloresin huuto).

Hidalgo puhui vapaudesta, maan uudelleenj­aosta ja tuesta Guadalupen neitsyelle, meksikolai­sten alkuperäis­kansojen suojeluspy­himykselle. "Viva la libertad!" hän huusi. "Viva la Virgen de Guadalupe!" (Eläköön Guadalupen neitsyt!) "Muerte a los gachupines!" (Kuolema espanjalai­ssyntyisil­le), vastasi väkijoukko hurjissaan. Vallankumo­us oli alkanut.

Vallankumo­ukselliset lähtivät murhatöihi­n

”Vaikka kuolisin, minut muistetaan ikuisesti. Mutta teidät unohdetaan pian.”

Pappi Hidalgon viimeiset sanat teloittaji­lleen

Hidalgon talonpoika­isarmeija marssi Guadalupen neitsyen lipun alla kohti San Miguelin kaupunkia. Matkan varrella heihin liittyi satoja alueen maatilojen ja kaivosten työläisiä.

Joukko oli täynnä vallankumo­uksellista intoa, mutta Hidalgolla ei ollut juurikaan valtaa ku

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland