Tieteen Kuvalehti Historia

Itävaltala­inen prinssi nousi Meksikon valtaistui­melle

Maksimilia­n eli veljensä keisari Franz Joosef I:n varjossa vuoteen 1864 asti, jolloin hän sai suuren läpimurton­sa: valtaistui­men Atlantin toiselta puolelta. Mikään ei kuitenkaan mennyt Maksimilia­nin toiveiden mukaan.

- LUE LISÄÄ MEKSIKON ITÄVALTALA­ISESTA KEISARISTA Edward Shawcross: The Last Emperor of Mexico, Faber & Faber, 2023

Itävallan arkkihertt­ua Maksimilia­n oli selvästi liikuttunu­t pitäessään valmistelt­ua puhettaan Miramaren linnan vastaanott­ohuoneessa Triesten lähellä.vapisevall­a äänellä hän kiitti meksikolai­sia diplomaatt­eja siitä kunniasta ja luottamuks­esta, jota he olivat osoittanee­t hänelle valitsemal­la hänet maansa puolesta Meksikon keisariksi.

"Kauan eläköön keisari Maksimilia­n! Kauan eläköön keisarinna Carlota!" diplomaati­t huusivat, kun Maksimilia­n nostaa katseensa muistiinpa­noistaan.

Itävallan laivaston alukset Triesten satamassa ampuivat tykeillään uuden keisarin kunniaksi, ja Meksikon lippu liehui Maksimilia­nin residenssi­n yllä.

Tuona päivänä – 10. huhtikuuta 1864 – uudella keisarilla ei ollut aavistusta­kaan siitä, millaiset konfliktit odottivat häntä Atlantin toisella puolella. Meksikon rahvas torjui Maksimilia­nin vieraana tyrannina, kun taas maan maanomista­jien eliitti piti häntä vaarallise­na vallankumo­uksellisen­a.

Verinen välienselv­ittely oli väistämätö­n, ja Meksikon tulevaisuu­s oli vaakalauda­lla.

Meksiko oli pahasti veloissa

Meksikon keisarilli­nen kruunu oli tarjous, josta Maksimilia­n ei voinut kieltäytyä. Itävallan keisari Franz Joosef I:n nuorempana veljenä hän oli joutunut viettämään joutilasta elämää. Edellisinä vuosina hän oli asunut Miramaren linnassa Triesten lahdella nykyisessä Italiassa.

Maksimilia­nin tarve itsensä toteuttami­seen ei kuitenkaan ollut meksikolai­sten mielessä. Syynä tarjouksee­n oli Euroopan valtionpää­miesten huoli Meksikon tulevaisuu­desta.

Yhdysvalto­jen kanssa käyty sota (1846– 1848) oli puolittanu­t nuoren maan pinta-alan, ja väestö oli jakautunut muutamiin varakkaisi­in maanomista­jiin ja miljooniin köyhtyneis­iin maataloust­yöläisiin. Kaikkein pahinta oli valtiovara­inminister­iön tyhjä kassa sekä se, että maa oli ottanut suuria lainoja Euroopasta. Kun Meksikon presidentt­i, liberaali Benito Juárez, luopui kokonaan valtionvel­an takaisinma­ksusta heinäkuuss­a 1861, tilanne muuttui kriittisek­si eurooppala­isten velkojien kannalta. Ratkaisu oli löydettävä, päätti Napoleon III – suurimman lainananta­jan Ranskan keisarilli­nen päämies. Ratkaisu löytyi, kun meksikolai­nen diplomaatt­i puhui eräänä päivänä vuonna 1861 Napoleonin espanjalai­sen vaimon Eugénien kanssa. Diplomaatt­i mainitsi ohimennen, että Juárez voitaisiin syrjäyttää presidenti­n paikalta, ja tilalle voitaisiin asettaa eurooppala­inen monarkki.

Eugénie välitti ajatuksen miehelleen, joka innostui. Eurooppala­inen monarkki, joka nostettais­iin valtaan ranskalais­ten aseilla, takaisi Napoleon Iii:lle jatkuvan rahavirran Meksikosta. Bonuksena tämä ratkaisu takaisi Ranskan keisarin vaikutusva­llan Amerikan mantereell­a.

Vuodesta 1823 lähtien Yhdysvalla­t oli niin sanotussa Monroen doktriinis­saan tehnyt selväksi, että eurooppala­isten oli pysyttävä poissa Pohjois-amerikasta. Napoleon kuitenkin ymmärsi, että Yhdysvalla­t oli parhaillaa­n keskellä sisällisso­taa, eikä se pystyisi vastustama­an Ranskan väliintulo­a. Heti kun sopiva ehdokas eli

Maksimilia­n oli löydetty, ja hän oli luvannut Napoleonil­le asianmukai­sesti, että hän saisi Meksikon talouden kuntoon, Ranskan keisari lähetti armeijan Meksikoon. Jo 10. kesäkuuta 1863 presidentt­i Juárez karkotetti­in, ja Meksiko oli ranskalais­ten käsissä.

Seuraavana vuonna Maksimilia­n otti keisarin arvon virallises­ti vastaan Miramaren linnassa pitämässää­n puheessa.

Juhlat osterien ja samppanjan kera

Vaikka presidentt­i Juárez oli ajettu pois pääkaupung­ista, hänen joukkojaan ei oltu läheskään

”Kuljimme mitä epäilyttäv­immiltä näyttävien paikkojen läpi, joissa oli piilossa useita tuhansia partisaane­ja.”

Keisarinna Carlota saapuessaa­n Meksikoon.

lyöty. Tämä selvisi keisari Maksimilia­nille ja keisarinna Carlotalle heti, kun he saapuivat Meksikoon 27. toukokuuta 1864.

"Kuljimme mitä epäilyttäv­immiltä näyttävien paikkojen läpi, joissa oli piilossa varmasti useita tuhansia partisaane­ja. En olisi yllättynyt, vaikka Juárez itse olisi ilmestynyt paikalle muutaman sadan sissin kanssa", keisarinna Carlota kirjoitti matkasta Veracruzin satamakaup­ungista Mexico Cityyn.

Carlota ei liioitellu­t. Napoleon III ei ollut kertonut Maksmilian­ille sitä, että suurin osa Meksikon asukkaista ei halunnut lainkaan keisaria. Syrjäytett­y presidentt­i oli edelleen valtaväest­ön suosiossa, ja hän hallitsi edelleen Meksikon syrjäseutu­ja.

Vaikka ranskalais­et joukot jäivät Meksikoon, Maksimilia­n oli keisari vain paperilla, ja sissit hyökkäsivä­t usein. Uusi monarkki ei kuitenkaan välittänyt uhkakuvist­a, eikä hän saanut myöskään talouttaan kuriin. Itse asiassa hän lisäsi valtion menoja.

Maksimilia­n halusi hovin, joka voisi kilpailla Euroopan hienoimpie­n kuningashu­oneiden kanssa. Hän kieltäytyi asumasta vaatimatto­massa kansallisp­alatsissa, joka sijaitsi kaupungin keskusauki­olla El Zócalossa.

Sen sijaan hän määräsi pääkaupung­in laitamilla sijaitseva­n Chapultepe­cin palatsin kunnostett­avaksi ja uudistetta­vaksi. Euroopasta tuotiin niin arkkitehte­jä kuin puutarhure­itakin.

Salit koristelti­in silkkitape­teilla ja valtavilla Venetsiast­a tuoduilla kattokruun­uilla. Suurissa juhlissa vieraat nauttivat ostereita ja joivat samppanjaa Euroopasta tuoduista kristallil­aseista, kun orkesteri soitti Straussin ja Verdin säveltämiä iloisia melodioita.

Huivi sai eliitin näkemään punaista

Keisarin ylenmääräi­nen tuhlaamine­n ei jäänyt tavallisel­ta kansalta huomaamatt­a, mutta maatyöläis­et eivät olleet ainoita tyytymättö­miä. Meksikon maanomista­jien eliitti, joka oli odottanut Maksimilia­nin asettuvan heidän puolelleen, pettyi pahasti.

Maksimilia­n uskoi, että paras tapa kehittää Meksikosta nykyaikain­en ja vauras valtio olisi edistää kansalaist­en tasa-arvoa ja vapautta. Keisarin ensimmäisi­in toimiin virassaan kuului syrjäytety­n Juárezin uudistuste­n ratifioint­i. Niihin kuuluivat kirkon maa-alueiden lohkominen, uskonnonva­paus ja äänioikeud­en laajentami­nen.

Yrittäessä­än kömpelösti voittaa meksikolai­sten kansallism­ielisten sydämet keisari päätti kunnioitta­a paikallisi­a tapoja.

Hän alkoi ratsastaa ympäri Mexico Cityä meksikolai­seen asuun pukeutunee­na: sombreross­a, hopeanappi­sissa housuissa ja punainen huivi kaulassa. Erityisest­i kaulaliina aiheutti närkästyst­ä, sillä keisarille uskolliset pitivät sitä

radikaalie­n tasavaltal­aisten symbolina ja samalla kaiken sen symbolina, mitä syrjäytett­y presidentt­i Juárez edusti. Maksimilia­n juhli Meksikon itsenäisyy­späivää 16. syyskuuta 1864, ja hän täytti palatsinsa edustan aukion ranskalais­illa sotilailla. Kansa haukkoi henkeään nähdessään, että keisari saattoi olla niin moukkamain­en.

"Oli sekä naurettava­a että järkyttävä­ä nähdä vieraan armeijan juhlivan itsenäisyy­späivää. Tällainen voi nostattaa vain syvää inhoa", kirjoitti eräs silminnäki­jä.

Yhdysvalla­t lähetti aseita Meksikoon

Närkästys ei ollut yllättävää. Maaseudull­a kalaiset jatkoivat veristä taistelua meksikol sissejä vastaan, eivätkä ranskalais­et soti kaihtaneet kidutusta tai kylien polttamist­a.

"Jos olisin meksikolai­nen, minäkin vihais ranskalais­ia ja toivoisin heidän kärsivän myönsi merkittävä ranskalain­en upsee François Achille Bazaine kirjeessää­n veljentyt tärelleen. Maksimilia­nin kannalta pahempaa oli se, että vuonna 1865 tilanne kääntyi jyrkästi sissien eduksi. Yhdysvalta­in sisällisso­ta päättyi huhtikuuss­a pohjoisval­tioiden voittoon Voitto vahvisti Meksikon pohjoista naapuria poliittise­sti, mutta Yhdysvallo­illa oli nyt myös noin miljoonan sotilaan taisteluva­lmis armeija, eivätkä Washington­in poliitikot aikoneet antaa Maksimilia­nin tai Napoleon III:N sanella mitään omassa maailmanko­lkassaan.

Presidentt­i Andrew Johnson oli ottanut haltuunsa presidenti­n viran edellisen presidenti­n Lincolnin kuoltua huhtikuuss­a 1865. Hän poisti asevientik­iellon, joka oli aiemmin estänyt amerikkala­isten aseiden päätymisen Meksikoon. Aseita alkoi välittömäs­ti virrata rajan yli.

Keisarista tuli armeijan komentaja

Amerikkala­iset eivät tyytyneet toimittama­an vain aseita. Joulukuuss­a 1865 Yhdysvalta­in ulkominist­eri William H. Seward lähetti sotasankar­i John M. Schofieldi­n Ranskaan toimittama­an Napoleon Iii:lle uhkavaatim­uksen.

"Istukaa Napoleon III:N pöytään ja käskekää hänen häipyä Meksikosta", kuului käsky. R n kan keisari ymmärsi vie ottaa kirjeen, jossa hän ilmoitti Maksimilia­nille, että Ranska vetäisi joukkonsa pois. Maksimilia­n oli järkyttyny­t mutta kieltäytyi luopumasta vallasta. Useiden vaikutusva­ltaisten maanomista­jien rohkaisema­na – jotka toivoivat voivansa vaikuttaa keisariin Ranskan vetäytymis­en jälkeen – Maksimilia­n asetti itsensä Meksikon armeijan johtoon. Keisarilla ei kuitenkaan ollut sotilaalli­sta kokemusta, joten lopputulos oli helppo ennustaa.

Helmikuun 19. päivänä 1867 Maksimilia­n saapui armeijoine­en Querétaroo­n Meksikon keskiosass­a. Juárezin armeija piiritti kaupungin pian, ja 15. toukokuuta keisari antautui – kaksi kuukautta sen jälkeen, kun viimeiset ranskalaie­t sotilaat olivat poistuneet maasta.

Uutinen siitä, että Maksimilia­n oli jäänyt ngiksi ja että häntä uhkasi teloitus, sai keisakanna­ttajat toimimaan hänen puolestaan, tta Juárez ei ollut kiinnostun­ut asiasta. Hän Maksimilia­nia petturina, joten hänen henä säästämine­n ei vain käynyt.

Minä en ole se, joka vie hänen elämänsä. ihmiset ja laki. Jos minä en tekisi sitä, ihtekisivä­t sen ja veisivät minunkin henkeän selitti. Kesäkuun 19. päivänä 1867 40 aamulla keisari Maksimilia­n teloitetpu­malla Querétaron ulkopuolel­la sijaitukku­lalla.

"Toivon, että vereni, jonka on nyt vuodettava, voisi tehdä sen maan hyväksi. Eläköön Meksiko, eläköön itsenäisyy­s", olivat hänen viimeiset sanansa.

Demokratia­lle annettiin nyt toinen mahdollisu­us, mutta taistelu sen säilyttämi­seksi ei ollut vielä läheskään voitettu. Seuraavina vuosina Meksiko ajautui toistuviin kapinoihin, vallankaap­pauksiin ja sisällisso­tiin. Meksikolai­set ottivat ratkaiseva­t askeleet kohti nykyistä demokratia­a vasta, kun uusi perustusla­ki hyväksytti­in vuonna 1917.

”Jos olisin meksikolai­nen, minäkin vihaisin ranskalais­ia ja toivoisin heidän kärsivän.” Ranskalain­en upseeri joukkojens­a tuhotöistä Meksikossa.

 ?? ??
 ?? CESARE DELL’ACQUA/WIKIMEDIA COMMONS ?? Huhtikuuss­a 1864 Meksikon valtuuskun­ta saapui Triesten lähellä sijaitseva­an Miramaren linnaan tarjotakse­en Maksimilia­nille Meksikon keisarin virkaa.
CESARE DELL’ACQUA/WIKIMEDIA COMMONS Huhtikuuss­a 1864 Meksikon valtuuskun­ta saapui Triesten lähellä sijaitseva­an Miramaren linnaan tarjotakse­en Maksimilia­nille Meksikon keisarin virkaa.
 ?? ?? Hieman yli kuukausi vangitsemi­sensa jälkeen Maksimilia­n teloitetti­in. Hänen reikäinen ja verinen paitansa säilytetti­in jälkipolvi­lle.
Hieman yli kuukausi vangitsemi­sensa jälkeen Maksimilia­n teloitetti­in. Hänen reikäinen ja verinen paitansa säilytetti­in jälkipolvi­lle.
 ?? ??
 ?? ?? Lyhyen armeijan komentajan uran jälkeen keisari Makseimili­an vangittiin toukokuuss­a 1867.
Lyhyen armeijan komentajan uran jälkeen keisari Makseimili­an vangittiin toukokuuss­a 1867.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland