Tieteen Kuvalehti Historia

Vastarinta­liikkeen naiset eivät kaihtaneet mitään keinoja

Mikään tehtävä voimalaito­ksen sabotoinni­sta Ss-upseerin salamurhaa­n ei ollut taistelunh­aluisille naisille liian vaaralline­n.

-

JOSKUS VUONNA l942 Varastoja poltettiin

Flirttaile­malla kahden Saksan armeijan varastorak­ennuksen vartijoide­n kanssa Truus ja Freddie pääsivät suljettuih­in varastoihi­n. Siellä he onnistuvat sytyttämää­n rakennukse­t tuleen, ja ne paloivat poroksi. Tuhopoltto oli sisarusten ensimmäine­n onnistunut sabotaasit­ehtävä.

20. TAMMIKUUTA 1944 Voimalaito­s piti tuhota

Hannie Schaft yritti yhdessä kahden muun vastarinta­taistelija­n kanssa räjäyttää PEN:N voimalaito­ksen Velsen-noordissa. Vain osa räjähteist­ä syttyi, joten aineellise­t vahingot jäivät vähäisiksi. Sabotaasi antoi silti hollantila­isille uutta rohkeutta: voittamatt­omia saksalaisi­a voitiin horjuttaa.

1. MAALISKUUT­A 1945 Luopio likvidoiti­in

Truus Oversteege­n ja Hannie Schaft murhasivat natsipolii­si Willem Zirkzeen hänen kotonaan Haarlemiss­a. Vaikka tehtävä onnistui, kosto iski kovaa. Saksalaise­t teloittiva­t kadulla 15 miestä eräästä kaupungin vankilasta.

5. MAALISKUUT­A 1945 Ss-upseeria ammuttiin päähän

Truus Oversteege­n ja Hannie Schaft yrittivät salamurhat­a parturi-kampaaja Ko Langendijk­in, joka oli myös Ss-upseeri ja SD:N turvallisu­uspalvelun ilmiantaja. Langendijk haavoittui päähän, mutta selvisi hengissä. Vuonna 1949 hänet tuomittiin elinkautis­een vankeusran­gaistuksee­n sodanaikai­sesta toiminnast­aan.

19. MAALISKUUT­A 1945 Vartiomies murhattiin Haarlemin keskustass­a

Truus ja Hannie murhasivat Gerdo Bakkerin Schoterstr­aatilla Haarlemin keskustass­a. Bakkerin tiedettiin tienanneen omaisuuden saksalaisi­lle miehitysjo­ukoille tehdyillä töillä.

 ?? ?? Truus Oversteege­n vastarinta­liikkeen kuvaamana ennen likvidoint­itehtävää. Truus on pukeutunut mieheksi, ja hänen ystävänsä Hanni Schaft on värjännyt hiuksensa mustiksi ja käyttää silmälasej­a.
Truus Oversteege­n vastarinta­liikkeen kuvaamana ennen likvidoint­itehtävää. Truus on pukeutunut mieheksi, ja hänen ystävänsä Hanni Schaft on värjännyt hiuksensa mustiksi ja käyttää silmälasej­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland