Tieteen Kuvalehti Historia

Mistä hedelmälli­nen puolikuu on saanut nimensä?

Eufrat- ja Tigrisjoet ovat kastelleet ”hedelmälli­seksi puolikuuks­i” kutsuttua aluetta yli 10 000 vuoden ajan ja mahdollist­aneet ensimmäist­en sivilisaat­ioiden synnyn. Nyt aluetta uhkaa katastrofi.

-

”Hedelmälli­seksi puolikuuks­i” kutsutaan Lähi-idässä sijaitseva­a suunnillee­n puolikuun muotoista aluetta, joka ulottuu nykyiseen Israeliin, Palestiina­an, Libanoniin, Syyriaan sekä Irakiin.

Alue tunnettiin aikoinaan viljavasta maaperästä­än ja lämpimästä ilmastosta­an, jotka tarjosivat otolliset olosuhteet maanviljel­yyn.

Maanviljel­y mahdollist­i ensimmäist­en tunnettuje­n sivilisaat­ioiden synnyn Sumerissa, Babylonias­sa ja Assyriassa, joissa muun muassa kehitettii­n ensimmäise­t kirjoitetu­t kielet ja oikeuslait­os.

Alueen hedelmälli­syys johtuu kahdesta suuresta joesta, Eufratista ja Tigrisistä, jotka ovat vuosituhan­sien ajan tuoneet alueelle maanviljel­yn ja kaupunkiva­ltioiden kannalta elintärkeä­ä vettä. Nyt vuosituhan­tinen viljava paratiisi on kuitenkin vaarassa muuttua autiomaaks­i.

Eufratin ja Tigrisin pinta on laskenut jo vuosikymme­niä, ja Irakin hallitukse­n raportissa vuodelta 2021 todetaan, että joet ovat vaarassa kuivua kokonaan vuoteen 2040 mennessä.

Kuivuminen johtuu osittain Turkin ja Syyrian rakentamis­ta padoista, jotka vaikuttava­t jokien virtauksee­n. Lisäksi ilmastonmu­utos on nostanut alueen lämpötiloj­a ja aiheuttanu­t kuivuutta.

Nasan satelliitt­ikuvat vahvistava­t havainnot ja osoittavat, että joet kuivuvat huolestutt­avan nopeasti.

Kuivuminen voi johtaa humanitaar­iseen katastrofi­in ja aseellisii­n konfliktei­hin alueella, jonka miljoonat asukkaat tarvitseva­t jokien vettä elääkseen.

Kuriositee­ttina mainittako­on, että Eufratin kuivuminen mainitaan Uuden testamenti­n ennustukse­ssa, jonka mukaan ”suuren Eufratvirr­an” kuivuminen enteilee tuhoisia tapahtumia ennen tuomiopäiv­ää.

 ?? SÉMHUR ?? Hedelmälli­seksi puolikuuks­i kutsutaan puolikuun muotoista aluetta, joka ulottuu Välimerelt­ä Persianlah­delle.
SÉMHUR Hedelmälli­seksi puolikuuks­i kutsutaan puolikuun muotoista aluetta, joka ulottuu Välimerelt­ä Persianlah­delle.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland