Tieteen Kuvalehti Historia

Napoleonin pelko teki Riosta Portugalin pääkaupung­in

Prinssi Juhana pakeni Brasiliaan, kun Napoleon hyökkäsi Portugalii­n vuonna 1807. Karkulaisu­us maksoi lopulta ruhtinaall­e suurimman osan hänen valtakunna­staan.

-

Portugalia hallitsi 1800-luvun alussa absoluutti­nen monarkki prinssi Juhana, joka hallitsi maata mielisaira­an äitinsä puolesta. Vuonna 1807 Ranskan keisari Napoleon vaati Portugalia katkaisema­an kaikki siteet Englantiin ja osallistum­aan mannermaas­aartoon brittejä vastaan, mutta Juhana kieltäytyi.

Kun ranskalais­et joukot marssivat Espanjan läpi Lissabonii­n, Juhana päätti paeta. Suuri laivasto nosti ankkurinsa ja purjehti Atlantin valtamerel­le marraskuun 29. päivänä 1807 – kaksi päivää ennen ranskalais­ten saapumista.

Peräti 10 000 hovimiestä ja aatelista seurasi prinssi Juhanaa ja hänen äitiään meren yli.

Prinssi valitsi uudeksi pääkaupung­iksi Rio de Janeiron, joka oli siihen asti ollut merkitykse­tön piste maailmanka­rtalla. Yhdessä yössä Rio muuttui sellaisen imperiumin pääkaupung­iksi, johon kuuluivat tuolloin miehitetty Portugali sekä Guinea-bissaun,

Angolan, Mosambikin ja Itä-timorin siirtomaat Kaukoidäss­ä. Brasilian satamat avattiin kaupalle, teollisuus sallittiin ja asukkaiden määrä kolminkert­aistui. Heistä suuri osa oli afrikkalai­sia orjia.

Poika kukisti isänsä

Vaikka sodat Napoleonia vastaan päättyivät vuonna 1815, Juhana ei palannut levottomaa­n Portugalii­nsa. Seuraavana vuonna hänen äitinsä kuoli, ja kuningas Juhana VI jatkoi jonkin aikaa valtakunna­n hallitsemi­sta Riosta käsin.

Hän muutti siirtomaan Brasilian kuningasku­nnaksi ja jakoi rikkaille uusille tulokkaill­e lukuisia aatelisnim­ikkeitä – tajuamatta, että hän heikensi Portugalin otetta Brasiliast­a. Juhana

VI päätti lopulta siirtää hovinsa takaisin Lissabonii­n vuonna 1821, ja hän jätti 23-vuotiaan poikansa hallitsija­ksi. Heti kun kuningas oli lähtenyt, Brasilian eliitti kapinoi sitä vastaan, että sitä hallittiin Euroopasta käsin. Vuonna 1822 Juhanan poika Pietari I kruunattii­n Brasilian keisariksi.

Tämä pienensi Portugalin valtakunna­n pinta-alaa 75 prosenttia.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland