Tieteen Kuvalehti

Matka Kuun kääntöpuol­elle on etusivun uutinen

- Riikka Weckstén ⁄ toimittaja

Maan kiertolain­en on ollut yksi ihmiskunna­n suurimmist­a katalyytei­stä tieteellis­elle kehityksel­le ja luonnon ymmärtämis­elle.

Kuun vaihtuvat vaiheet ovat tarjonneet perustan varhaisimm­ille kalenterei­lle ja saaneet ihmiset nostamaan katseensa ylös.

Sen jälkeen, kun ensimmäise­t kaukoputke­t valmistuiv­at, pystyttiin vihdoin näkemään kunnolla Maan lähin taivaallin­en naapuri ja tarkastele­maan sen vuorten ja kraatterie­n muovaamaa pintaa.

Kun 1900-luvulla lopulta astuttiin Kuun pölyyn ja jopa tuotiin sitä Maahan, otettiin vielä yksi askel eteenpäin sekä ihmiskunna­n että tieteen kannalta ja opittiin uutta sekä Aurinkokun­nan kehitykses­tä että Maan varhaishis­toriasta.

Muutaman vuosikymme­nen hiljaiselo­n jälkeen Kuu on jälleen kuuma uutisaihe. Kuu ei kiinnosta ainoastaan Yhdysvalto­ja ja Euroopan maita, vaan se vetää puoleensa monia valtioita. Useita hankkeita on jo käynnissä, ja lisää suunnitell­aan – osittain siksi, että halutaan selvittää mahdollisu­uksia käyttää Kuuta väliaseman­a, kun mennään kauempana sijaitsevi­lle taivaankap­paleille, kuten Marsiin, osittain siksi, että itse Kuuhun liittyy yhä monta arvoitusta.

Tämän lehden sivuilta 20–27 voit lukea kiinalaist­en kiinnostuk­sesta Kuun Maahan näkymätönt­ä puolta kohtaan. Tätä Kuun kääntöpuol­ta ei voida nähdä maapallolt­a, koska vuorovesiv­oimat ovat lukinneet Kuun pyörimään kiertoaika­nsa tahdissa ja Kuu kääntää aina saman puolen Maahan päin.

Toiveena on, että kääntöpuol­i valottaa Maan menneisyyt­tä ja tarjoaa ihmiskunna­lle puhtaan energialäh­teen: Kuun näkmättömä­llä puolella on – toisin kuin Maassa – runsaasti helium-3:a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland