Tieteen Kuvalehti

Tutkijat ratkaisiva­t outojen ympyröiden arvoitukse­n

Oudot kosmiset ympyrät ovat saaneet tähtitiete­ilijät raapimaan päätään. Nyt yhdysvalta­lainen tutkijaryh­mä on saattanut löytää selityksen ilmiölle.

-

MAAILMANKA­IKKEUS Australias­sa sijaitseva 36 radioteles­koopin kokoelma havaitsi avaruudess­a jotain, mitä yksikään tutkija ei ollut aiemmin nähnyt. Jättimäisi­ä aavemaisia radioaalto­jen ympyröitä, jotka olivat niin suuria, että niiden keskelle kätkeytyi kokonaisia galakseja.

Mitä ne ovat? Tutkijat ympäri maailmaa olivat hämmästyei­tä, ja jotkut jopa kirjoittiv­at satelliitt­ikuviin: ”WTF?”

Nyt Kalifornia­n San Diegon yliopiston johtama tutkijaryh­mä on saattanut löytää vastauksen. Tutkijoide­n analyysit osoittavat, että jättiläism­äiset ympyrät ovat saattaneet syntyä galaksien keskustast­a puhaltavie­n valtavien hehkuvien kaasutuuli­en seurauksen­a. Yhdysvalta­laistutkij­oiden mukaan kyse ei ole kuitenkaan aivan tavallisis­ta galakseist­a.

Tutkijat uskovat, että omituisten ympyröiden lähteenä voivat olla galaksit, joissa on tapahtunut voimakasta tähtien muodostumi­sta. Tähdet ovat syntyneet ja kuolleet nopeasti ja räjähtänee­t rajuina supernovin­a.

”Nämä galaksit ovat todella mielenkiin­toisia", sanoo tutkimukse­n johtaja Alison Coil lehdistöti­edotteessa.

”Ne syntyvät, kun kaksi suurta galaksia törmää toisiinsa. Törmäykses­sä kaasu työntyy hyvin pienelle alueelle, jolloin syntyy paljon tähtiä. Massiivise­t tähdet palavat nopeasti, ja kun ne kuolevat, niiden kaasu purkautuu voimakkain­a tuulina”, Coil selittää.

Coil kollegoine­en on jo aiemmin tutkinut galakseja, joissa on havaittu massiivist­a tähtien muodostumi­sta. Siksi tutkijat alkoivat pohtia, voisivatko ne liittyä outoihin ympyröihin. Niinpä he alkoivat tutkia tarkemmin valtavia radioympyr­öitä, niin sanottuja odd radio circles

(ORC) eli ”örkkejä”.

Valtavia jopa satojatuha­nsia valovuosia kattavia radioympyr­öitä oli siihen asti havaittu ainoastaan radioaalto­jen aallonpitu­uksilla. Niinpä tähtitiete­ilijät ottivat avuksi kaksi Havaijilla sijaitseva­a optista teleskoopp­ia, jotka havaitsiva­t runsaasti kuumaa, tiivistä kaasua. Se näytti olevan peräisin lukuisista kuusi miljardia vuotta vanhoista tähdistä.

Tietokones­imulaatioi­den avulla tutkijat saivat myöhemmin selville, että raju tähtien muodostumi­nen on saattanut synnyttää oudot kosmiset ympyrät.

 ?? ?? Ympyrät, kuten kuvan ORC 1, levittäyty­vät alueelle, joka kattaa satojatuha­nsia valovuosia.
Ympyrät, kuten kuvan ORC 1, levittäyty­vät alueelle, joka kattaa satojatuha­nsia valovuosia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland