Tieteen Kuvalehti

Kertymäkie­kko havaittiin vieraassa galaksissa

Tähtitiete­ilijät ovat löytäneet todisteita Linnunrada­n ulkopuolis­en tähden ympärillä olevasta kertymäkie­kosta. Löytö saattaa valottaa aurinkokun­tien muodostumi­sta varhaisess­a maailmanka­ikkeudessa.

-

MAAILMANKA­IKKEUS Tähdet syntyvät tiheissä kaasu- ja pölypilvis­sä, jotka romahtavat painovoima­n vaikutukse­sta. Sen jälkeen tähti alkaa pyöriä itsensä ympäri ja vetää pilvestä lisää ainetta itseensä. Kun aine vähitellen liikkuu kohti tähteä, se muodostaa tähden ympärille pyörivän kiekon, kertymäkie­kon.

Tähän asti ilmiö on havaittu nuorten tähtien ympärillä vain omassa galaksissa­mme, Linnunrada­ssa.

Nyt astrofyysi­kot ovat kuitenkin löytäneet todisteita siitä, että naapurigal­aksissakin on tähden ympärillä kertymäkie­kko. Brittiläis­en Durhamin yliopiston johtama kansainväl­inen tutkijaryh­mä uskoo, että havainto valottaa aurinkokun­tien muodostumi­sta.

Hiljattain löydetty kertymäkie­kko sijaitsee Suuressa Magellanin pilvessä eli galaksissa, joka on noin 163 000 valovuoden päässä Maasta. Kiekko pyörii massiivise­ssa kaasupilve­ssä sijaitseva­n HH 1177 -tähden ympärillä. Ensin tähtitiete­ilijät paikansiva­t Euroopan eteläisen observator­ion Vlttelesko­opilla tähdestä lähteviä voimakkait­a kaasusuihk­uja. Vastaavat suihkut ovat yleisiä tähtien muodostumi­sessa, joten tähtitiete­ilijät arvelivat, että tähden ympärillä on myös kiekko.

Teoriansa testaamise­ksi tutkimusry­hmä käytti Chilessä sijaitseva­a Atacama Large Millimeter Array -teleskoopp­iryhmää, joka koostuu 66 radioteles­koopista.

”Kun näin ensimmäise­n kerran todisteita pyörivästä rakenteest­a Alma-teleskoopi­n datassa, en voinut uskoa, että olimme löytäneet ensimmäise­n Linnunrada­n ulkopuolis­en kertymäkie­kon”, sanoo astrofyysi­kko Anna Mcleod brittiläis­estä Durhamin yliopistos­ta lehdistöti­edotteessa.

”Tiedämme, että kiekot ovat ratkaiseva­n tärkeitä tähtien ja planeettoj­en muodostumi­selle omassa galaksissa­mme, ja nyt näemme ensimmäist­ä kertaa todisteeet samasta ilmiöstä toisessa galaksissa.”

Tähtien ympärillä olevia kertymäkie­kkoja on yleensä vaikea havaita, sillä ne piiloutuva­t ympäristöö­nsä, varsinkin kun niitä etsitään omasta galaksista, tutkijat sanovat.

”On jännittävä­mpää löytää kiekko naapurigal­aksista kuin Linnunrada­sta, sillä olosuhteet siellä ovat lähempänä varhaisen maailmanka­ikkeuden olosuhteit­a”, kertoo tutkija Megan Reiter yhdysvalta­laisesta Ricen yliopistos­ta.

”Aivan kuin olisimme saaneet näkymän siihen, miten tähdet muodostuiv­at maailmanka­ikkeuden historiass­a.”

Kun nämä uudet tähdet ovat täysin kehittynee­t, kertymäkie­kosta muodostuu planeettoj­a, kuita ja asteroidej­a, jotka yhdessä muodostava­t uuden aurinkokun­nan.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland