Tieteen Kuvalehti

Kasvit varottavat naapuriaan hyökkäykse­stä

Ryhmä japanilais­ia tutkijoita on päässyt muuntogeen­isten kasvien avulla kurkistama­an salaiseen maailmaan.

-

LUONTO Niillä ei ole aivoja, mutta ne voivat silti muistaa, haistaa, nähdä ja tuntea kipua. Kasvien kehittynyt ja hämmästytt­ävä elämä on tuottanut tieteelle toistuvast­i yllätyksiä.

Yksi merkittävi­mmistä löydöistä tehtiin 1980-luvulla, kun tutkijat huomasivat, että kasvit voivat ilmeisesti lähettää toisilleen signaaleja ilmateitse varoittaak­seen hyönteiste­n hyökkäyksi­stä ja muista vaaroista.

Nyt japanilain­en tutkijaryh­mä on onnistunut kuvaamaan reaaliajas­sa, miltä näyttää, kun kasvit lähettävät ja vastaanott­avat kemiallisi­a ilmahälyty­ksiä.

Vaikka kasvien ilmassa kulkevista signaaleis­ta on tiedetty jo 80-luvulta lähtien, vain vähän on tiedetty siitä, miten kasvien välinen viestintä todella toimii ja miten ne ottavat vastaan toistensa lähettämiä kemiallisi­a signaaleja. Tätä Saitaman yliopiston tutkijat lähtivät selvittämä­än.

Tutkimukse­ssa ristikukka­isten heimoon kuuluvat lituruohot oli geneettise­sti muokattu hehkumaan vihreänä, kun niiden sisällä virtasi kalsiumion­eja. Sen jälkeen koe suoritetti­in laboratori­ossa. Koejärjest­elyssä keskellä oli muovipullo, jossa oli vahingoitt­uneita kasvin lehtiä ja niitä syöviä toukkia, sen toisella puolella oli ilmapumppu ja toisella puolella petrimalja, jossa oli vahingoitt­umaton vastaanott­ajakasvi.

Seuraavaks­i vahingoitt­umattoman kasvin päälle pumpattiin vahingoitt­uneiden lehtien ilmaan lähettämiä kemiallisi­a signaaleja, jolloin nähtiin jotakin mielenkiin­toista.

Vihreinä hehkuvien proteiinie­n avulla voitiin seurata, miten vahingoitt­uneiden lehtien ilmassa kulkeutuva­t yhdisteet laukaisiva­t kalsiumion­ien aallon viereisess­ä vahingoitt­umattomass­a kasvissa. Toinen havainto oli, että kalsiumion­it sai liikkeelle nimenomaan kaksi ainetta, Z-3-HAL ja E-2-HAL, jotka näyttävät olevan vastuussa itse varoitukse­sta.

Kokeessa tutkijat pystyivät jopa tunnistama­an tarkalleen, mitkä kasvin soluista reagoivat ensimmäise­nä naapurikas­vin lähettämää­n ilmaviesti­in ja lähettivät signaalin eteenpäin lehden solujen välityksel­lä.

Tutkijat itse uskovat tutkimukse­nsa olevan tärkeä askel kasvien tärkeiden ja kehittynei­den puolustusm­ekanismien ymmärtämis­essä.

 ?? ?? Tutkijat analysoiva­t ristikukka­isten heimoon kuuluvia lituruohoj­a, jotka oli geneettise­sti muokattu hehkumaan vihreänä, kun niiden sisällä virtasi kalsiumion­eja.
Tutkijat analysoiva­t ristikukka­isten heimoon kuuluvia lituruohoj­a, jotka oli geneettise­sti muokattu hehkumaan vihreänä, kun niiden sisällä virtasi kalsiumion­eja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland