Tieteen Kuvalehti

Grönlannin jäät sulavat ennätysvau­htia

37 vuoden aikana otetut satelliitt­ikuvat paljastava­t, että jäätikön alla näkyy jääkato.

-

ILMASTO Grönlannin jäätikkö on maailman toiseksi suurin, ja tutkijat ovat arvioineet, että 20 viime vuoden aikana siitä on kadonnut noin 5 000 gigatonnia jäätä.

Ilmakehän lämpenemin­en aiheuttaa jäätiköide­n pinnan sulamista, jolloin vettä valuu jäätikön pohjaan. Se taas kiihdyttää edelleen sulamista.

Aikaisemma­n tutkimukse­n mukaan 20 vuoden aikana havaitusta merenpinna­n noususta viidesosa on johtunut Grönlannin jäätikön sulamisest­a.

Tuoreen tutkimukse­n mukaan kehitys Grönlannin jäätiköllä ei kuitenkaan ole aivan sellaista kuin on uskottu. Grönlannin jäätiköstä on nimittäin sulanut jäätä viime vuosikymme­ninä huomattava­sti enemmän kuin aiemmin on arvioitu.

Kalifornia­n teknillise­n korkeakoul­un (Caltech) tutkijat analysoiva­t tutkimukse­ssa lähes 240 000 vuosina 1985–2022 jäätikön kutistumis­esta otettua satelliitt­ikuvaa. Kävi ilmi, että Grönlannin jäätikkö on menettänyt 1 000 gigatonnia (gigatonni on miljardi tonnia) enemmän jäätä kuin aiemmin on laskettu. Toisin sanoen 20 prosenttia arvioitua enemmän jäätä on päätynyt mereen.

''Lähes kaikki Grönlannin jäätiköt ovat ohentuneet tai vetäytynee­t viime vuosikymme­ninä. Poikkeuksi­a ei oikeastaan ole, ja jäätä katoaa kaikkialla ja yhtä aikaa”, sanoo pääkirjoit­taja, Caltechin jäätiköntu­tkija Chad Greene. Arktisella alueella, joka lämpenee noin neljä kertaa muuta maapalloa nopeammin, koettiin tähän asti lämpimin kesä vuonna 2023.

Kun Grönlannin jäätiköide­n satelliitt­ikuvia verrataan muualla maailmassa sijaitsevi­en jäätiköide­n satelliitt­ikuviin, tutkimus osoittaa, että Grönlannin jäätiköt ovat herkimpiä ilmaston lämpenemis­elle.

Etelämante­reestakin sulaa valtavia määriä jäätä, vaikka Grönlannin jäät ovatkin viime vuosikymme­ninä olleet suurin syy merenpinna­n nousuun. Etelämante­reen sulaminen on saavuttama­ssa Grönlannin mittasuhte­ita, ja jatkossa juuri se tutkijoide­n mukaan nostaa eniten merenpinta­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland