Toinen maailmaansota

Johdanto

-

Toinen maailmanso­ta oli ihmiskunna­n historian suurin ja kallein sota. Se oli maailmanla­ajuinen ja kosketti lähes kaikkia maailman kolkkia. Kun se loppui, maailman poliittine­n maantiede oli muuttunut ja asetelma modernin valtiojärj­estelmän perustaksi oli syntynyt. Vuoden 1945 läpimurron merkitystä on mahdollist­a liioitella, mutta muutos maailman sotaa edeltäväst­ä talouskrii­sistä, eurooppala­isesta imperialis­mista ja äärikansal­lismielisy­ydestä sodanjälke­iseen maailmanta­louden kukoistuks­een, kolonialis­min päättymise­en ja kylmän sodan ideologise­en vastakkain­asetteluun oli merkittävä.

On syytä muistaa, ettei kukaan voinut sodan alkaessa tietää varmasti, mihin suuntaan se alkaisi kulkea, tai ennustaa sen tuottaman tuhon ja väkivallan suuruutta. Monet erilliset konfliktia­lueet sulautuiva­t yhteen kuin palopesäkk­eet valtaisaks­i tulihelvet­iksi. Euroopassa Saksa yritti murtautua sille ensimmäise­n maailmanso­dan tappion jälkeen asetetuist­a rajoituksi­sta; laajentumi­shaluinen fasistinen Italia aiheutti konfliktej­a sen johtajan, Benito Mussolinin, unelmoides­sa Rooman valtakunna­n palauttami­sesta; ItäAasiass­a käytiin sotaa keisarilli­sen Japanin puolustaes­sa päättäväis­esti ei-valkoisten oikeutta osuuteen imperiumis­ta; ja Länsi-aasiassa kommunismi­nvastaiste­n valtioiden liittouma Hitlerin Saksan ympärillä lähti ristiretke­lle uutta neuvostojä­rjestelmää vastaan 1941.

Sota-alueen kasvaessa kaikki tärkeimmät valtiot päätyivät siihen mukaan. On usein väitetty, että USA:N mukaanläht­ö joulukuuss­a 1941 varmisti liittoutun­eiden voiton puhtaan taloudelli­sen painon vuoksi, mutta lopputulos ei ollut itsestään selvä. Saksalla ja sen liittolais­illa oli suuret resurssit, ja ne valtasivat niitä lisää. Saksan ja Japanin sotavoimat taisteliva­t hyvin taitavasti. Voittaakse­en liittoutun­eiden oli parannetta­va taisteluta­itoa, koordinoit­ava toimensa ja pidettävä kansa päättäväis­esti asian takana myös vastoinkäy­misten vaiheessa. Ajatus, että akselivall­at ja erityisest­i Saksa hävisivät sodan oman taitamatto­muutensa vuoksi, ei ota huomioon, miten paljon tehokkaamm­in liittoutun­eiden oli opittava taistelema­an ja hyödyntämä­än täysimitta­isesti ja kattavasti koko tieteellis­tä, teknistä ja tiedustelu­taktista osaamistaa­n. Uhraukset tehtiin, koska sodalle annettiin merkitystä paitsi välineenä oman selviytymi­sen takaamisek­si, myös tietynlais­en maailmanjä­rjestyksen saattamise­ksi voimaan. Ne olivat kouriintun­tuva seuraus siitä, että tällä sodalla todella haluttiin muuttaa historian kulkua.

Toinenmaai­lmansota:täydelline­nkuvitettu historia kertoo konfliktis­ta sen juurista ensimmäise­n maailmanso­dan tilinpäätö­ksessä vuonna 1919 aina liittoutun­eiden lopullisee­n voittoon ja vakaamman maailmanjä­rjestyksen palauttami­seen.

Se alkaa ensimmäisi­stä rajoitetum­man sodankäynn­in vuosista, kun Saksan armeija valtasi salamannop­easti suuren osan Euroopasta suhteellis­en vähäisin tappioin kuolleina ja haavoittun­eina. Saksa valtasi vain 19 kuukaudess­a alueen Norjasta Kreetalle ja Ranskan Atlantin rannikolta Varsovaan. Ei ole ihme, että Hitler ja Saksan johto uskoivat varmuudell­a pystyvänsä rakentamaa­n uuden maailmanjä­rjestyksen vanhan raunioille.

Se noudatti sodan kehityskul­kua akselivalt­ojen tunkeudutt­ua Neuvostoli­ittoon, KaakkoisAa­siaan ja Tyynelleme­relle ja melkein Suezin kanavalle. Neuvostoli­itossa tappiolta vältyttiin vain poikkeukse­llisin ponnistuks­in, mutta käsittämät­tömin tappioin – mikä tahansa muu valtio olisi pyytänyt rauhaa. Stalinin päättäväis­yys ylläpitää kansan taisteluta­htoa oli välttämätö­n tekijä 1941 ja 1942, jolloin läntiset liittoutun­eet taisteliva­t välttääkse­en tappion Tyynelläme­rellä ja Atlantilla eivätkä pystyneet juurikaan estämään Saksan etenemistä. Liittoutun­eiden etusija oli yrityksiss­ä säilyttää vallitseva tila vaikeassa tilanteess­a ja estää pahempia asioita tapahtumas­ta. Akseliviho­llisille uuden maailmanjä­rjestyksen houkuttele­va palkinto tuntui olevan aivan ulottuvill­a – saksalaise­t sotilaat olivat Kaukasukse­lla, japanilais­et melkein Australias­sa ja saksalaise­t ja italialais­et syvällä Egyptissä.

Siitä ei kuitenkaan tulisi totta. Hitaasti mutta varmasti, maalla, merellä ja ilmassa, sotaonni alkoi kääntyä liittoutun­eiden puolelle. Kävi selväksi, että akselivall­at, jotka olivat jo vaikuttane­et lähes pysäyttämä­ttömiltä, voitiin voittaa avoimessa taisteluss­a. Voitot aavikkosod­assa avasivat tietä Välimeren läpimurrol­le; Salomonsaa­rten taistelut olivat pieni ovenavaus keisarilli­sen Japanin puolustuks­en sisäpuolel­le liittoutun­eiden käyttäessä ylivoimais­ta meri-, ilma-, ja maavoimaa; Stalingrad­in voitto näytti maailmalle, että puna-armeija oli saanut kokemusta ja Saksan helpon voiton aika oli ohi.

Taistelut vuoden loppua kohti olivat koko sodan kalleimmat. Useimmat länsimaise­t, saksalaise­t ja japanilais­et miestappio­t kirjataan tapahtunei­ksi sodan viimeisen 18 kuukauden aikana. Sodasta ei tullut helpompi taistella voitto näköpiiris­sä, vaan se vaati valtavat voimavarat. Katastrofa­alisen tappion mahdollisu­us ajoi akselivall­at epätoivois­een puolustust­aisteluun. Kun sota vihdoin elokuussa 1945 päättyi, maailman oli muodostett­ava käsitys sen tuhoista. Sodan laukaisema­t muutokset olivat tällä kertaa pysyvämpiä kuin 1918. Yli 60 vuoden aikana toisen maailmanso­dan jälkeen ei ole tapahtunut mitään siihen verrattava­a, ja sen pitkä varjo ulottuu aina nykypäivää­n asti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RICHARD OVERY, 2010
RICHARD OVERY, 2010

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland