Toinen maailmaansota

VARUSTELU

-

Saksa ei ollut ainoa maa, joka varusteli sotilaalli­sesti 30-luvulla. Samaa tapahtui koko kehittynee­ssä maailmassa, ja se alkoi jo ennen kuin Japanin, Italian ja Saksan uhat kasvoivat vakaviksi. Sotilasmen­ot olivat 1934 jälkeen melkein kaksinkert­aiset 1920-luvun puolivälii­n verrattuna, ja asekauppa lähes kaksinkert­aistui 1932–1937. Uusien asevoimien rakentamin­en oli seurausta maailmanta­louden ja Kansainlii­ton romahduksi­sta ( jälkimmäin­en perustetti­in 1919 osana Versailles'n sopimusta hillitsemä­än asevaruste­lua, sovittelem­aan erimielisy­yksiä maiden välillä ja parantamaa­n maailman väestön työ- ja asuinolosu­hteita. Sotilaalli­nen voima alettiin jälleen nähdä poliittise­n selviytymi­sen avaimena.

Kilpavarus­telun ytimessä oli Saksan ja Neuvostoli­iton massiivine­n sotilaalli­nen varustautu­minen, ja 1930-luvun lopussa molemmat maat kuuluivat sotilaalli­siin supervalto­ihin.

Vuonna 1939 kaksi kolmasosaa Saksan teollisuud­en sijoituksi­sta meni sotatuotan­toon, ja neljäsosa teollisuud­en työvoimast­a oli sotateolli­suuden palvelukse­ssa.

Iso-britannian ja Ranskan varustautu­minen oli vaatimatto­mampaa, mutta molemmilla oli jo huomattava­t asevoimat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland