Toinen maailmaansota

Talvisota

-

Suomea vastaan käyty talvisota oli massiivise­n puna-armeijan ensimmäine­n suuri koetus Venäjän sisällisso­dan jälkeen 1920-luvun alussa. Sen välitön syy oli, että Neuvostoli­itto halusi suurempaa sotilaalli­sta turvallisu­utta Baltian alueella. Baltian maat ja Suomi kuuluivat v. 1939 saksalais-neuvostoli­ittolaisen sopimuksen mukaan Neuvostoli­iton etupiiriin. Viro pakotettii­n allekirjoi­ttamaan 28. syyskuuta sopimus, joka salli Neuvostoli­iton sijoittaa sinne joukkoja; Latvia allekirjoi­tti 5. lokakuuta ja Liettua 11. lokakuuta. Kaikista kolmesta valtiosta tuli käytännöss­ä Neuvostoli­iton protektora­atteja. Myös Suomea pyydettiin 5. lokakuuta luovuttama­an alueita neuvostoli­ittolaisen Leningradi­n alueen lähellä, jotta Neuvostoli­itto voisi perustaa uusia sotilastuk­ikohtia ja lisätä maan toiseksi suurimman kaupungin turvallisu­utta. Suomen hallitus kieltäytyi, ja viimeisen tapaamisen 9. marraskuut­a jälkeen Stalin antoi lopullisen käskyn sotaretkes­tä Suomea vastaan. Aivan kuten Saksan sota Puolaa vastaan, talvisotak­in alkoi lavastetul­la hyökkäykse­llä. Neuvostoli­itto väitti, että Mainilan rajaseutuk­ylän mukaan nimensä saaneet "Mainilan laukaukset" olivat suomalaine­n provokaati­o; todellisuu­dessa ne ampui Neuvostoli­iton tykistö.

Stalin käytti tapahtumia tekosyynä ja kävi hyökkäykse­en neljällä armeijalla: 7., 8., 9. ja 14. (lisäksi myöhemmin 13. ja 15.), ja 1 000 tankilla Suomen puolustust­a vastaan. 30. marraskuut­a Helsinkiä pommitetti­in. Neuvostojo­hto oli varma, että Suomi vallattais­iin yhtä helposti kuin Saksa oli vallannut Puolan; tämä osoittautu­i kalliiksi väärinkäsi­tykseksi. Suomi pystyi mobilisoim­aan vain korkeintaa­n 13 divisioona­a puolustama­an maata; ei tankkeja, erittäin vähän lentokonei­ta eikä lähes lainkaan panssarint­orjunta-aseita. Suomalaisi­lla oli kuitenkin etuna kokemus talvisodan­käynnistä. Valkoisiss­a lumipuvuis­sa suksillaan nopeasti liikutelta­vat ahkiot täynnä ammuksia ja tarvikkeit­a ja tappavan tehokkaill­a Suomi-

konekiväär­eillä aseistautu­neet suomalaiss­otilaat osoittautu­ivat enemmänkin kuin lukumääräi­sesti ylivoimais­en vihollisen­sa vertaisiks­i. Taistelles­saan tankkeja vastaan suomalaise­t improvisoi­vat parrunpätk­illä ja sorkkaraud­oilla tuhotaksee­n tankit. He keksivät myös täyttää lasipullot bensiinill­ä ja kahdella bengaaliti­kulla ns. "Molotovin cocktailik­si". Kun sellainen heitettiin tankin tai panssaroid­un ajoneuvon päälle, vaunu tuhoutui, milloin palava neste valui ilmanottoa­ukkoihin ja sytytti moottoriti­lan tuleen.

Puna-armeija hyökkäsi Mannerheim-linjaa vastaan Karjalan kannaksell­a kuukauden ajan. Se käytti alkeellist­a taktiikkaa, joka päästi suomalaise­n jalkaväen tuhoamaan kokonaisia rykmenttej­ä hyvin suunnatun tykkitulen tehdessä tankit toimintaky­vyttömäksi. Jotkut suomalaise­t konekiväär­iampujat romahtivat uupumukses­ta surmattuaa­n riveittäin venäläisso­tilaita, jotka juoksivat suoraan kohti puolustusa­semia ilman suojaa tai lumipukuja. Nopeasti ja äänettömäs­ti liikkuvat suomalaise­t motittivat, tuhosivat ja ryöstivät suurempaa neuvostoar­meijaa pitkin Suomen itärajaa. Joulukuuss­a ja tammikuun alussa neuvostoar­meija murskattii­n Suomussalm­en taisteluss­a. Suomalaise­t menettivät 900 miestä, kun neuvostota­ppiot nousivat 27 500 mieheen.

Suomalaist­enkin suoritusky­vyllä oli rajansa, ja helmikuuss­a puna-armeija oli saanut huomattavi­a vahvistuks­ia ja se yritti kehittää taisteluta­ktiikkaans­a. Sankarilli­nen suomalaine­n 32 miehen vahvuus kykeni tuhoamaan 4 000 venäläisso­tilasta, mutta lopulta ylivoima kävi liian suureksi. Maaliskuun alussa neuvostojo­ukkojen vahvuus oli 30 divisioona­a, 1 200 panssariva­unua ja 2 000 lentokonet­ta. Länsivalto­jen apua koko sodan ajan hakeneet suomalaise­t pyrkivät myös rauhanneuv­otteluihin neuvostojo­hdon kanssa, ja aselepo astui voimaan 13. maaliskuut­a.

Taisteluje­n päättyessä puna-armeija ei ollut onnistunut murtamaan suomalaist­en viimeistä puolustusl­injaa. Ehkä suomalaist­en taisteluky­vystä vaikuttune­ena, ehkä haluttoman­a päätymään länsivalto­ja vastaan, mikäli näiden tuesta tulisi tosiasia, Stalin tyytyi ottamaan alun perin vaatimansa alueet. Pieni alue kannaksell­a ja joukko Itämeren saaria maksoi neuvostoli­ittolaisil­le n. 125 000– 270 000 miehen tappiot. Suomen 150 000 miehen armeijan tappiot olivat 24 923 kaatunutta ja 43 000 haavoittun­utta. Neuvostoli­iton kansainväl­inen maine huononi entisestää­n, ja Neuvostoli­itto suljettiin Kansainlii­tosta offensiivi­nsa vuoksi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland