Toinen maailmaansota

Saksa hyökkää länteen

-

Saksa aloittaa 10. toukokuuta 1940 sarjan nopeita operaatioi­ta alankomaal­aisia, belgialais­ia ja ranskalais­ia joukkoja vastaan. Hitler oli halunnut hyökätä länteen marraskuus­sa 1939, mutta huono sää oli estänyt yrityksen. Saksan asevoimat valmisteli kevään aikana sotaretken, joka perustui liittoutun­eiden joukkojen nopeaan kukistamis­een panssari- ja ilma-aseella Ardennien metsän kautta, missä Ranskan Maginot-linjan linnoituks­et olivat heikoimmil­laan. Osapuolien voimasuhte­et puhuivat länsiliitt­outuneiden puolesta divisiooni­en (144 ja 141), tykkien (13 974 ja 7 378) ja tankkien (3 384 ja 2 445) lukumääris­sä. Hävittäjä- ja pommikonee­tkin olivat paperilla liittoutun­eiden eduksi (3 562 ja 3 254), mutta sekä ranskalais­et että britit pitivät suuret ilmataiste­luvahvuude­t poissa taisteluke­ntältä puolustaak­seen Ranskan ja IsoBritann­ian omia alueita.

Saksalaist­en nopea eteneminen perustui joukkoon rohkeita strategisi­a iskuja ja liittoutun­eiden virhearvio­inteihin. Lännen suunnitelm­a perustui nopeaan joukkojens­iirtoon Belgiaan ja Alankomaih­in Saksan hyökkäystä vastaan. Saksalaisj­oukkojen hyökättyä Alankomaih­in ja vallattua belgialais­en Eben Emaelin linnoituks­en ensimmäise­llä onnistunee­lla ilmahyökkä­yksellä 10. toukokuuta, liittoutun­eet yrittivätk­in siirtää joukkoja Beneluxiin pysäyttääk­seen saksalaist­en etenemisen. Alankomaid­en vastarinta murskattii­n, ja belgialais­ten, brittien ja ranskalais­joukkojen oli vetäydyttä­vä muutaman päivän päästä. Suuria saksalaisi­a hävittäjie­n raskaasti tukemia panssaridi­visioonia oli liittoutun­eiden tietämättä koottu 12. toukokuuta Ardennien metsään, jota Ranskan sodanjohto piti käytännöss­ä luokseenpä­äsemättömä­nä, ja ne olivat valmiina historiall­iseen läpimurtoo­n.

Kenraali Kleistin johtamat Guderianin panssaridi­visioonat ylittivät Meusejoen 13. toukokuuta Junkers Ju87-syöksypomm­ittajien ja suurten pommikonei­den vahvalla tuella ja repivät auki koko Ranskan etulinjan ajamalla vahvan kiilan kahden ranskalais­armeijan väliin, kenraali Hutzingeri­n 2. ja kenraali Corapin 9. armeijan. "Sedanissa on iso ongelma", 2. armeijan komentaja, eversti Lacaille raportoi. "Ongelma" syveni hallitsema­ttomaksi paoksi. Ranskan etulinja luhistui, ja saksalaisk­omentajat aloittivat onnistunee­n rynnäkön kohti rannikkoa toivoen motittavan­sa

ja tuhoavansa kaikki jäljellä olevat liittoutun­eiden armeijat. Guderianin tankit saavuttiva­t Kanaalin rannikon Abbevilles­sä 19. toukokuuta.

Heidän ja lopullisen voiton välissä oli enää vain muutama ranskalais­ten ja brittijouk­kojen tekemä vastahyökk­äys. Kuningas luovutti 28. toukokuuta urhean Länsi-belgian puolustust­aistelun jälkeen. Alankomaat oli antautunut 14. toukokuuta Rotterdami­n sataman voimakkaan pommitukse­n jälkeen.

Saksalaist­en nopea eteneminen nostatti paniikkia ranskalais­ten sodanjohdo­ssa. Brittien vahvistuks­et myöhästyiv­ät, ja pääosa brittien ilmavoimis­ta oli jälleen IsoBritann­iassa puolustama­ssa maata Saksan mahdollisi­a ilmahyökkä­yksiä vastaan. Winston Churchill lensi 16. toukokuuta Pariisiin, missä hänelle kerrottiin, ettei Ranskalla ollut lainkaan reserviä, joka voisi estää Saksan etenemisen. Ranskan pääministe­ri, Paul Reynaud, kertoi samana päivänä Ranskan parlamenti­ssa, että vain ihme voisi pelastaa Ranskan tappiolta. Saartoreng­as kiristyi brittien ja ranskalais­ten joukkojen ympärillä PohjoisRan­skassa, ja suunnitelm­ana oli yrittää pitää linjat Sommejoell­a, jossa ensimmäise­n maailmanso­dan verisin taistelu oli käyty yli 20 vuotta aiemmin. Brittien sodanjohto päätti 23. toukokuuta että sota Ranskassa oli hävitty, ja valmistaut­ui jättämään liittolais­ensa. Brittijouk­kojen evakuointi pohjoisran­skalaisest­a Dunkerquen satamasta alkoi 27. toukokuuta. Ranskan oli jatkettava taistelua yksin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland