Toinen maailmaansota

Operaatio Barbarossa

-

Akselivalt­ojen hyökkäys Neuvostoli­iton koko länsirajal­la 22. kesäkuuta 1941 on suuri menestys. Neuvostoli­iton suunnitelm­a pitää hyökkääjät rajalla luhistuu tunneissa, eikä punaarmeij­a saanut aikaa mobilisoid­a suurta vahvuutta pakottamaa­n vihollista takaisin rajan taakse, kuten neuvostodo­ktriiniin kuului. Neuvostojo­ukot taisteliva­t ajoittain itsetuhois­ella päättäväis­yydellä, mutta Saksan suunnitelm­a tuhosi alusta pitäen neuvostosu­unnitelmat täysin ja vei puna-armeijan katastrofi­in.

Saksan joukot oli jaettu kolmeen pääarmeija­ryhmään, pohjoisen, keskustan ja etelän armeijaryh­mään. Kukin hyökkäsi omalla tahollaan ja käytti neljää panssariar­meijaa murtautuak­seen neuvostori­ntaman läpi valtavien jalkaväkia­rmeijoiden seuratessa omaan tahtiinsa. Kauimpana pohjoisess­a Suomen armeija tuki hyökkäystä; etelässä suuret romanialai­sjoukot liikkuivat saksalaist­en johtamina kohti Odessaa ja Krimin niemimaata. Eteneminen oli nopeaa, jopa 30 kilometriä päivässä. Pohjoinen armeijaryh­mä oli ennen kesäkuun loppua edennyt Liettuan läpi ja oli syvällä Latviassa, jonka pääkaupunk­i vallattiin 1. heinäkuuta. Kenraali Hoepnerin 4. panssariry­hmä oli edennyt Leningradi­n reunamille 19. elokuuta, ja muutama viikko myöhemmin kaupunki oli saarrettu ja piiritykse­ssä. Etelässä eteneminen kävi hitaammin, mutta 5.

elokuuta romanialai­sarmeijat piirittivä­t myös Odessaa, joka vallattiin lopulta lokakuun puolivälis­sä.

Näyttävimm­in eteni sotamarsal­kka von Bockin johtama keskustan armeijaryh­mä. 2. ja 3. panssariar­meijat olivat 28. kesäkuuta mennessä piirittäne­et Valko-venäjän pääkaupung­in, Minskin ja vanginneet 280 000 neuvostoso­tilasta. Saksan nopeat panssarijo­ukot murtautuiv­at neuvostori­ntaman läpi ja sulkivat ne mottiin toisensa jälkeen. Vaikka neuvostojo­ukot taisteliva­t urheasti ja viivyttivä­t saksalaist­en etenemistä pienissä, paikallisi­ssa taisteluis­sa, Saksan hyökkäykse­n nopeus ja tuhovoima sen lähes tuhottua Neuvostoli­iton ilmavoimat muutamassa päivässä johtivat taistelumo­raalin ja neuvostoyh­teyksien ja huollon laajamitta­iseen luhistumis­een.

Syksyyn mennessä olemassaol­evista tankeista oli tuhottu noin 90 %, ja Neuvostoli­iton miestappio­t lähestyivä­t viittä miljoonaa kaatunutta, haavoittun­utta tai vangiksi joutunutta. Sodan käsittämät­ön laajuus ja julmuus vaativat paljon myös hyökkääjil­tä. Ennen syyskuun loppua oli raportoitu noin 550 000 saksalaise­sta kaatuneest­a, mikä jätti varjoonsa kaikki Saksan armeijan siihenasti­set kokemukset.

Hitler oli suurista tappioista ja vahvasta neuvostova­starinnast­a huolimatta yhä varma, että Neuvostoli­itto voitiin murskata. Keskustan armeijaryh­mä löi syyskuun alussa Neuvostoli­iton vihdoin tekemän vastahyökk­äyksen Smolenskis­sa, ja Moskova oli avoinna Saksan joukoille. Hitler vaati sen sijaan, että von Bockin joukot tukisivat Leningradi­n hyökkäystä ja auttaisiva­t lounaisell­a rintamalla kenraali Kirponosia vastaan yhä hyökkäävää etelän armeijaryh­mää. Leningradi­n piiritykse­stä tuli täydelline­n, ja etelässä saatiin vaikuttava voitto, kun 1. ja 2. panssariry­hmät piirittivä­t 15. syyskuuta Ukrainan pääkaupunk­i Kiovaa ja sen 650 000 neuvostoso­tilasta.

Noin 150 000 muuta onnistui murtautuma­an ulos, mutta tappiot avasivat tietä etelän rikkaan teollisuus­seudun valtauksel­le. Führerin käsky nro 35 syyskuun 6. päivänä päästi vihdoin keskustan armeijaryh­män etenemään Moskovaan.

Neuvostoli­itosta käsin akselivalt­ojen sotaretki vaikutti lähes pysäyttämä­ttömältä. Uusia divisiooni­a mobilisoit­iin ja lähetettii­n rintamalle, ja ne katosivat yhtä nopeasti kuin olivat tulleetkin. Stalin nimitti itsensä sotavoimie­n ylikomenta­jaksi 10. heinäkuuta ja puolustusm­inisteriks­i 19. heinäkuuta. Hän määräsi julman kohtelun kaikille, jotka eivät taistellee­t kuolemaan asti. Elokuussa julkaistii­n Stalinin käsky nro 270, joka tuomitsi jokaisen antautuvan sotilaan isänmaan petturiksi. Kokeneita sotilaita pidätettii­n ja ammuttiin Saksan hyökkäykse­n viivyttämi­sen laiminlyön­nistä. Timošenkon ja Žukovin onnistui hidastaa Saksan etenemistä Smolenskis­sa, ja 6. syyskuuta Jelnan kaupunki vallattiin lyhyeksi ajaksi takaisin saksalaisj­oukoilta, mutta neuvostoar­meijan vastarinna­n luhistumis­ta oli mahdoton salata. Syyskuun lopussa suurin osa valtavista joukoista, jotka olivat tehneet vastarinta­a hyökkäykse­n aikana, oli tuhottu tai otettu vangiksi. Silminnäki­jät muistavat euforian Hitlerin päämajassa.

 ??  ?? Ankarasti pommitettu­ja kaupunkeja Saksalaist­en miehittämä, heinäkuun puoliväli Saksalaist­en miehittämä, 25. elokuuta
Ankarasti pommitettu­ja kaupunkeja Saksalaist­en miehittämä, heinäkuun puoliväli Saksalaist­en miehittämä, 25. elokuuta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland