Toinen maailmaansota

Liittoutun­eiden hyökkäys Irakiin ja Syyriaan

-

Saksalaist­en joukkojen työntyessä Balkanilta läntiselle aavikolle brittijoht­o alkoi pelätä brittien Lähi-idän intressien puolesta, erityisest­i että akselivalt­ojen sotilaalli­nen menestys ja Lähi-idän muslimiväe­stön sympatiat niitä kohtaan uhkaisivat koko Välimeren sotatoimie­n kannalta ratkaiseva­n öljyn saantia. Jo maaliskuus­sa 1940 keskustelt­iin akselivalt­ojen mahdollisi­sta suunnitelm­ista Irakissa, jonka brittien vastainen nationalis­mi oli uhka Mosulin öljykentil­le. Valmistelt­iin operaatio Sabine mahdollisi­a joukkojens­iirtoja varten Intiasta Basraan. Kun sotilasval­lankaappau­s syöksi Irakin hallitsija­n vallasta huhtikuuss­a 1941, brittien suurlähett­iläs, Sir Kinahan Cornwallis, joka saapui Bagdadiin kesken vallankaap­pauksen, oli vahvasti brittien sotilaalli­sen puuttumise­n kannalla, ennen kuin Saksan joukot saapuisiva­t.

Ensimmäise­t brittijouk­ot saapuivat Basraan 17. huhtikuuta, ja kaksi päivää myöhemmin 1. King's Own Royal -rykmentin 400 miestä lensi

tukemaan Habbaniyan lentotukik­ohtaa Bagdadin lähellä. Kapinallis­johtaja Rashid Ali päätti tehdä lopun brittijouk­kojen läsnäolost­a, ja Irakin armeija alkoi 1. toukokuuta kaivautua lentotukik­ohdan ympärille valmistelu­na sen valtaamise­lle siinä toivossa, että operaatio toisi saksalaist­en tuen. Tukikohdan brittikome­ntaja, kenraalima­juri Smart, päätti taistella, ja 2. toukokuuta, ennen kuin irakilaisj­oukot olivat valmiit, hän aloitti kiivaan ilmahyökkä­yksen niitä vastaan. Irakin 56 enimmäksee­n vanhentune­en koneen vahvuiset ilmavoimat kutistuiva­t puoleen, ja hellittämä­tön pommitus pakotti heidät vetäytymää­n lentotukik­ohdan läheltä. Transjorda­niassa koottiin kenraalima­juri John Clarkin komentama vahvennett­u prikaati "Habforce". Lähes 6000 miehestä luotiin 2000 miehen moottoroit­u kolonna, joka ehtisi lentotukik­ohtaan nopeasti. Saksalaisi­lla oli irakilaisi­lla ja syyrialais­illa lentokenti­llä noin 25 konetta valmiina tukemaan kapinallis­ia. Saksan pommikonee­t hyökkäsivä­t kolonnaa vastaan, mutta se saapui Habbaniyaa­n 18. toukokuuta.

Irakilaist­en vastarinta mureni. Lentotukik­ohdan joukot siirrettii­n Fallujahii­n 19. toukokuuta, ne valtasivat kaupungin ja jatkoivat Bagdadiin. Saksan ilmavoimil­la oli vähemmän koneita, ja 21 niistä tuhottiin. Irakin suuren armeijan viisi divisioona­a luopuivat taistelust­a 30. toukokuuta, ja solmittiin aselepo. Hallitsija palasi valtaan lokakuussa, ja 17. tammikuuta Irak julisti sodan akselivall­oille. Rashid Alille Syyrian Vichy-ranskalle lojaalin ranskalais­en mandaatin tukikohdis­ta annettu apu pakotti Churchilli­n antamaan valtuudet suuremmall­e operaatiol­le Lähi-idän turvaamise­ksi liittoutun­eille. Kenraalilu­utnantti Maitland Wilsonin johtama operaatio Libanonin ja Syyrian Vichy-ranskaa vastaan käynnistyi 23. kesäkuuta Palestiina­sta etelässä ja Irakista idässä. Siihen osallistui­vat "Habforce" ja Basraan toukokuuss­a siirretty Intian 10. divisioona ja Australian 7. divisioona. Eteneminen ranskalais­ia tukikohtia vastaan oli hidasta, mutta Australian 7. divisioona aloitti 6. heinäkuuta taistelun Beirutista Damaskokse­n miehitykse­n 21. kesäkuuta jälkeen.

Beirutin komendantt­i antautui 10. heinäkuuta, ja Vichyn johtajat solmivat aselevon 14. heinäkuuta. Noin 32 300 ranskalais­sotilasta lähetettii­n kotiin, ja Syyria päätyi brittien sotilaalli­seen hallintaan v. 1946 itsenäisty­miseen asti. Wilson jäi alueelle ja johti nyt 9. armeijana tunnettua yksikköä saksalaist­en pohjoisest­a Neuvostoli­iton Kaukasukse­lta tulevaa uhkaa vastaan. Nämä kaksi sotaretkeä varmistiva­t välttämätt­ömän rauhan alueella, joka yhdisti IsoBritann­ian sotaponnis­tukset Euroopassa ja Aasiassa ja esti akselivalt­ojen etenemisen pidemmälle.

 ??  ?? Neuvostoli­iton eteneminen Irakin eteneminen Brittien eteneminen Ranskan eteneminen Öljykenttä Vichyn eteneminen
Neuvostoli­iton eteneminen Irakin eteneminen Brittien eteneminen Ranskan eteneminen Öljykenttä Vichyn eteneminen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland