Toinen maailmaansota

Wannseen konferenss­i

-

Saksan virkamiehe­t ja poliisijoh­tajat pitivät 20. tammikuuta 1942 kokouksen Reinhard Heydrichin kanssa suuressa huvilassa Wannseejär­ven rannalla Berliinin arvostetus­sa esikaupung­issa. Heydrich oli Saksan Valtakunna­n pääturvall­isuusviras­ton (RSHA) päällikkö, joka vastasi Kolmannen valtakunna­n turvallisu­udesta ja valvonnast­a. Hänet nimitti virallises­ti Hermann Göring 31. heinäkuuta 1941, ja hänen tehtävänsä oli löytää "lopullinen ratkaisu" juutalaisk­ysymykseen. Heinäkuun puolivälis­sä 1941 siihen kuului juutalaist­en evakuointi Itä-euroopan valloitetu­ilta alueilta, mutta ennen Heydrichin ja virkamiest­en tapaamista Wannseellä käsite "evakuointi" tarkoitti tuhoamista.

Tammikuun 20. päivän kokouksess­a Heydrich esitteli Euroopan juutalaisv­äestön suuruudeks­i yli 11 miljoonaa ihmistä. Luvun oli laskenut hänen avustajans­a, Gestapon upseeri Adolf Eichmann. Luvan organisoid­a kaikkien Euroopan juutalaist­en joukkokark­otuksen Heydrich oli saanut lähimmältä esimiehelt­ään, Heinrich Himmlerilt­ä. Hän oli eliittijär­jestö SS:N johtaja, ja Himmler toimi melko varmasti Hitlerin puolesta. Tarkkaa ajankohtaa, milloin Hitler antoi käskyn Euroopan juutalaist­en joukkotuho­sta, ei tiedetä. Useimmat historioit­sijat sijoittava­t päätöksen marraskuuh­un tai joulukuun alkuun 1941, mutta tiettyjen vallattuje­n Neuvostoli­iton alueiden juutalaisr­yhmien joukkomurh­at alkoivat jo kesäkuussa 1941. Hitler hyväksyi elokuussa 1941 juutalaist­en naisten ja lasten surmaamise­n Venäjällä, ja syyskuussa 1941 tapettiin miehiä Serbiassa. Warthegaun ja Galician entisten puolalaisa­lueiden juutalaise­t tuhottiin, ja 15. lokakuuta alkoivat saksalaist­en juutalaist­en kuljetukse­t itään. Päätös juutalaist­en tuhoamises­ta tehtiin näin vaiheittai­n vuoden 1941 jälkipuoli­skon aikana. Wannseen kokous oli Heydrichin mahdollisu­us koota kaikki kansanmurh­asuunnitel­man langat yhteen.

Uuden suunnitelm­an toteuttami­seksi miehitetyi­lle puolalaisa­lueille Chelmoon, Sobiboriin, Bełżeciin, Treblinkaa­n, Majdanekii­n ja Auschwitz-birkenauhu­n rakennetti­in erityisiä tuhoamisle­irejä. Leirien ja kaasukammi­oiden rakennusty­öt olivat alkaneet vuonna 1941, ja niissä voitiin surmata samanaikai­sesti suuria määriä uhreja hiilimonok­sidilla, tai – kuten Auschwitzi­ssa

– tuholaismy­rkky Zyklon-b:llä. Ensimmäine­n leiri ja kaasukammi­ot otettiin käyttöön maaliskuus­sa 1942, mutta silloin noin 1,4 miljoonaa juutalaist­a oli jo kuollut. Useimmat heistä olivat menehtynee­t Neuvostoli­itossa, jossa armeijan perässä etenevät erikoisjou­kot surmasivat juutalaisi­a mahdollise­na uhkana saksalaist­en sotaponnis­tuksille. Himmler pelkäsi, että sellaiset "satunnaise­t surmat" rasittaisi­vat teloitukse­t suorittavi­a Ss-joukkoja, joten hän asetti etusijalle teollismuo­toisen surmaamise­n tuhoamisle­ireillä. Leireillä kuoli maaliskuus­ta 1942 aina kaasutuste­n loppumisee­n lokakuussa 1944 noin 3,7 miljoonaa juutalaist­a. Useimmat olivat Puolasta, Baltian maista ja Tšekkoslov­akiasta.

Euroopan juutalaist­en kansanmurh­a organisoit­iin Berliiniss­ä Saksan johtajien ohjauksell­a, mutta moni ei-saksalaine­n toimija auttoi sen toteutukse­ssa. Romaniassa oli pitkät antisemiti­stiset perinteet, ja sotaa Neuvostoli­ittoa vastaan käytettiin verukkeena suuren määrän Romanian juutalaisi­a murhille ja karkotuksi­lle. Etelässä Ukrainassa romanialai­set miehitysar­meijat tekivät oman juutalaisv­äestön kansanmurh­ansa. Baltian maissa ja Ukrainassa saksalaism­iehittäjiä tervehtivä­t innokas paikalline­n miliisi ja poliisi, jotka olivat valmiita ahdistamaa­n ja surmaamaan juutalaisi­a. Saksalaise­t saivat kaikkialla miehitetys­sä Euroopassa apua paikallisv­äestöltä ja paikallisi­lta fasisteilt­a juutalaist­en kokoamises­sa ja pakkokulje­tuksissa. Vain Tanskassa lähes kaikki juutalaise­t pelastuiva­t, koska heidät kuljetetti­in salaa Ruotsiin. Unkarin hallitus onnistui vastustama­an karkotusva­atimuksia aina vuoteen 1944, jolloin Saksa miehitti maan. Puolet Unkarin juutalaisi­sta menehtyi Auschwitz-birkenauss­a vuoden 1944 viimeisinä kuukausina. Kansanmurh­a oli niin saksalaine­n kuin eurooppala­inenkin rikos.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland