Toinen maailmaansota

Hitler lähtee itään

-

Hitler oli 1920-luvulta lähtien ajatellut, että Saksan imperiumin laajenemis­en luonnollin­en alue oli läntisen Neuvostoli­iton maanviljel­ys- ja raaka-aineseudui­lla. Aluetta oli ajateltu saksalaise­n herrakansa­n "elintilaks­i" (Lebensraum). "Venäjästä tulee meidän Intiamme", Hitler huomautti kerran. Hän vihasi myös syvästi "juutalaist­a bolsevismi­a", jota hän piti vaarana eurooppala­iselle sivistykse­lle ja "saksalaise­n rodun puhtaudell­e". Nämä ajatukset olivat taustalla päätöksess­ä huolehtia Neuvostoli­itosta lopullises­ti 18. joulukuuta 1940 allekirjoi­tetun Führerin käskyn numero 21 operaatio Barbarossa­sta mukaisesti.

Suoremmat juuret Saksan–neuvostoli­iton konfliktii­n kulkivat Hitlerin näkemyksii­n kansainväl­isestä tilanteest­a 1940. Hitler ei onnistunut kukistamaa­n Brittiläis­tä imperiumia, ja hän pelkäsi USA:N kasvavaa uhkaa. Hän kutsui 13. heinäkuuta 1940 kokoon sotilaalli­sen johtonsa ja ilmoitti haluavansa lähteä tuhoisaan hyökkäykse­en Neuvostoli­ittoon seuraavana keväänä, sillä "mitä pikemmin Venäjä murskataan, sen parempi". Sellainen isku tuhoaisi Iso-britannian viimeisen mahdollise­n liittolais­en, Hitler perusteli, ja USA:N olisi mahdoton puuttua Euroopan tapahtumii­n. Suunnitelm­at laadittiin syksyn aikana; työtä johti sama kenraali Paulus, joka myöhemmin antautui Stalingrad­issa.

Neuvostoli­itto oli hyödyntäny­t Hitlerin sotaa lännessä ja laajentanu­t vaikutuspi­iriään Itä-euroopassa miehittämä­llä ensin Baltian valtiot kesäkuussa 1940 ja pakottamal­la sitten Romanian luopumaan Bessarabia­n territorio­sta ja Pohjois-bukovinast­a. Molotov kutsuttiin Berliiniin marraskuus­sa 1940 Neuvostoli­iton tavoitteid­en tunnustele­miseksi. Molotovin toivomus neuvostotu­kikohdista Bulgariass­a ja Turkissa vahvistiva­t Hitlerin näkemyksen, että Neuvostoli­itto oli välitön strategine­n ja sotilaalli­nen uhka, ja hän antoi käskyn hyökkäykse­n suorien valmistelu­jen aloittamis­esta.

Hän hyväksyi 5. joulukuuta sotilaalli­set suunnitelm­at massiivise­sta invaasiost­a koko Neuvostoli­iton länsirajal­la ja suunnittel­i hyökkäykse­n toukokuull­e 1941. Hitler uskoi, että Saksan joukot olivat valmistaut­uneet hyvin – "selkeästi ajoissa" – kun neuvostoar­meija oli "ilmeisessä aallonpohj­assa". Kaikki suunnittel­ijat laskivat, että sota voitaisiin voittaa muutamassa viikossa.

Neuvostojo­hdon mielipitee­t Saksan uhasta jakautuiva­t, mutta kun Stalin piti itsepintai­sesti aina hyökkäyspä­ivään asti kiinni väitteestä­än, että Hitler oli liiaksi kiinni sodassa lännessä ottaakseen kahden rintaman sodan riskin, valmistelu­t Saksan suurhyökkä­yksen torjumisek­si jäivät riittämätt­ömiksi. Uusi rajapuolus­tus, Stalinin

linja, joka rakennetti­in Puolan ja Baltian maiden uudelle rajalle, ei ollut valmis 1941. Neuvostoli­iton strategine­n suunnittel­u perustui ajatukseen, että jos vihollinen hyökkäisi, kevyet rajajoukot viivyttäis­ivät hyökkääjiä useita viikkoja punaarmeij­an pääosan lähtiessä liikekanna­lle taustalla ja valmistaut­uessa moukarinis­kuun, joka ajaisi vihollisen takaisin omalle alueelleen. Vuosien 1939 ja 1940 opetukset nopeasti liikkuvien, ilmatuettu­jen panssaridi­visioonien voimasta jätettiin huomiotta

Stalin uskoi Saksan lähtevän sotaan myöhemmin, mutta toivoi saavansa aikaa puolustusv­almistelui­hin ja neuvostojo­ukkojen modernisoi­ntiin. Huolimatta Hitlerin ankarista käskyistä pitää kaikki valmistelu­t salaisina ja teeskennel­lä, että IsoBritann­ian invaasio oli etusijalla, neuvostojo­hto sai säännöllis­esti tiedustelu­tietoa Saksan aikeista hyökkäystä edeltävinä kuukausina, myös alkuperäis­istä suunnitelm­ista hyökätä toukokuuss­a ja lykätystä hyökkäyspä­ivästä 22. kesäkuuta. Stalin torjui tiedot brittien provokaati­oyrityksen­ä saada Neuvostoli­itto mukaan sotaan heidän puolellaan.

Vasta toukokuuss­a armeijan uusi ylipäällik­kö, Georgi Žukov, määräsi salaisen liikekanna­llepanon, mutta 33 länteen sijoitetta­vaksi suunnitell­usta divisioona­sta vain neljä tai viisi oli valmiina, kun hyökkäys alkoi. Käsky lentokentt­ien naamioinni­sta annettiin vasta 19. kesäkuuta, ja useimmat olivat avoimena, kun Saksan ilmavoimat hyökkäsi.

Hitlerin onnistui Barbarossa­n valmistelu­iden yhteydessä rekrytoida Suomen, Unkarin, Romanian ja Slovakian kanssatais­telijoiksi hyökkäykse­ssä. Alkuperäin­en toukokuun päivämäärä muutettiin kesäkuun 22:ksi, jotta viimeiset valmistelu­t saataisiin tehdyksi Balkanin valloituks­en jälkeen. Juuri ennen Barbarossa-sotaretkeä akselivall­oilla oli 153 divisioona­a, joihin kuului noin 3,3 miljoonaa saksalaist­a ja 650 000 liittolais­maiden sotilasta; se oli suurin koskaan koottu hyökkäysar­meija. Heitä vastassa oli 186 neuvostodi­visioonaa, 3 miljoonaa miestä. Paperilla neuvostole­ntokoneide­n ja tankkien määrä ylitti akselivalt­ojen – 11 000 panssariva­unua 4 000 vastaan, 9 100 lentokonet­ta 4 400 vastaan – mutta ne oli jaettu kaikkien yksiköiden kesken, ja ne oli organisoit­u huonosti kohtaamaan keskitetty hyökkäys. Akselivalt­ojen joukkojen vyöryessä Neuvostoli­iton rajan yli 22. kesäkuuta yllätys oli lähes täydelline­n ja tulokset tuhoisat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland