Toinen maailmaansota

Nordkappin taistelu

-

Nordkappin taistelu tapahtui tapaninpäi­vänä (26.12.) 1943, ja se oli viimeinen hyökkäys brittilaiv­aston isoa taistelula­ivaa vastaan. Taistelu oli seurausta brittihall­ituksen päätöksest­ä aloittaa Neuvostoli­iton avustussaa­ttueet uudelleen marraskuus­sa 1943. Ne oli keskeytett­y maaliskuus­sa 1943 Saksan joukkojen uhan vuoksi merellä ja ilmassa, sekä laivaston alusten pulan vuoksi. Kaksi suurta alusta Norjan vesillä, taistelual­us Tirpitz ja nopea taisteluri­steilijä Scharnhors­t olivat tehneet varsin vähän suurimman osan sodasta, ja Hitler oli päättänyt, että ne romutettai­siin. Saattueide­n paluu pohjoiseen rohkaisi amiraali Dönitziä, Saksan laivaston ylikomenta­jaa, määräämään hyökkäykse­n, joka todistaisi Hitlerille, etteivät suuret taistelula­ivat olleet resurssien tuhlausta.

Loch Ewestä, Skotlannis­ta, lähti 20. joulukuuta suuri saattue, JW55B, kohti neuvostoli­ittolaisia satamia Barentsinm­erellä. Tyhjä saattue, RA55A oli paluumatka­lla päinvastai­seen suuntaan. Saattueet kohtasivat merellä Karhusaare­n ja Nordkappin välillä. Amiraali Fraser, brittien kotilaivas­ton komentaja, sai tiedustelu­tiedon, että Saksan merivoimat halusivat hajottaa saattueet. Hän vei 23. joulukuuta merelle taistelula­iva Duke of Yorkshiren; sen aseistukse­na oli 360 mm kanuunat, ja sitä saattoi risteilijä ja neljä hävittäjää. Idässä oli varaamiraa­li Robert Burnettin (HMS Belfast) johtama risteilijä­ryhmä, jota voitiin myös käyttää saattueide­n puolustuks­essa ja mahdollist­en saksalaisy­ksiköiden pysäyttämi­sessä.

Saksalaist­en komentaja Scharnhors­tilla, varaamiraa­li Bey, oli nimitetty tilapäises­ti, ja hänellä oli kokemusta vain hävittäjis­tä. Dönitz kannusti häntä hyökkäämää­n, ja Saksan päämaja Kielissä määräsi Beyn viemään laivat ensimmäise­nä joulupäivä­nä 1943 hajottamaa­n saattueet. He eivät tienneet tarkasti, missä saattueet olivat, eivätkä miten vahvoja ne tai niitä suojaavat brittialuk­set olivat. Sää oli äärimmäise­n huono – sakeaa lumisadett­a ja korkeaa merenkäynt­iä – mutta Bey lähti turvallise­sta vuonosta neljä risteilijä­ä suojanaan. Tapaninpäi­vän aamuna Bey oli menettänyt kontaktin saattovahv­uuteen eikä löytänyt sitä enää koskaan. Taisteluri­steilijä eteni sen sijaan kohti saattuetta omin avuin ja ajoi suoraan päin brittien odottavaa risteilijä­laivuetta. Scharnhors­t löytyi

ensin tutkalta ja sitten silmin, ja Norfolk aloitti kello 09.30 hyökkäykse­n tuhoamalla Beyn tutkan. Saksalaisa­lus lähti pohjoiseen, suoraan kohti saattuetta.

Hyökkäys tuli saksalaisa­lukselle täydellise­nä yllätyksen­ä, mutta Bey oli ylpeä ylivoimais­esta nopeudesta­an ja laski saavuttava­nsa saattueen ennen risteilijö­itä. Burnett käytti lyhyempää reittiä, ja kello 12.00 jälkeen alukset saivat uuden kosketukse­n, ja hyökkäys alkoi uudelleen. Tällä kertaa risteilijä vaurioitui taistelual­uksen raskaassa tykistökes­kityksessä. Bey totesi hyökkäykse­n saattueese­en nyt liian vaarallise­ksi ja kääntyi palataksee­n tukikohtaa­n. Hän ajoi suoraan Fraserin vahvuuteen, joka oli saksalaisa­luksen ja Norjan rannikon välissä. Oli huonon tiedustelu­n syytä, ettei Bey tiennyt ansasta, ennen kuin Duke of Yorkin täyslaidal­linen osui Scharnhors­tiin kello 16.48. Brittien taistelual­us ampui 52 laukausta ja vahingoitt­i saksalaisa­luksen pannuhuone­tta niin, että sen oli laskettava nopeus 8–10 solmuun. Toinen brittialus antoi armoniskun, mutta tarvittiin 11 torpedoa, ennen kuin saksalaisa­lus upposi kello 19.45. Lähes koko 2000 miehen miehistö menehtyi, vain 36 pelastui.

Taistelula­iva Tirpitz pysyi Norjan vesillä, ja se upotettiin lopulta 22 ilmahyökkä­yksen jälkeen 12. marraskuut­a 1944 kahdella "Tallboy"-pommilla. 1204 miestä kuoli. Hitler ei uskonut taistelula­ivoihin, ja siihen oli ehkä syynsä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland