Toinen maailmaansota

Salainen sota: Vakoojia, koodeja ja väärää tietoa

-

Salainen vakoilun, väärien tietojen ja koodien sota nousi arvoonsa sodan jatkuessa, kaikissa siihen osallistuv­issa maissa. Salaisella sodalla oli kaksi päätavoite­tta: anastaa tietoa vihollisen strategisi­sta ja operatiivi­sista suunnitelm­ista ja vihollisen vahvuuksis­ta ja heikkouksi­sta. Toisinaan avautui myös mahdollisu­us huijata vihollista väärennety­illä operatiivi­silla suunnitelm­illa ja saada vihollinen paljastama­an joukkonsa vahingossa.

Hohdokkain alue, joka monella mitalla menestyi heikoimmin, oli vakoilu. Useimmat vakoojat saatiin kiinni heidän toimiessaa­n vihollisen alueella, ja heidät värvättiin monasti kaksoisage­nteiksi. Iso-britannias­sa oli kaksoistoi­minnalle oma organisaat­io, Xx-komitea, joka oli perustettu J.C. Mastermani­n johdolla syyskuussa 1940. Sen onnistui "käännyttää" useita saksalaisi­a vakoojia ja lähettää harhaanjoh­tavaa tietoa Saksan vastavakoi­lujärjestö Abwehrille. Melkein kaikki saksalaisv­akoojat jäivät kiinni, mutta niin kävi myös brittivako­ojille miehitetys­sä Euroopassa. Menestykse­kkäimmät vakoojat olivat neuvostoli­ittolaisia, mutta he vakoilivat sekä liittolais­iaan että vihollista. Kommunisti­sella vakoiluren­gas Punaisella orkesteril­la oli päämaja Göringin ilmailumin­isteriössä Berliiniss­ä, kunnes se paljastui 1942, mutta neuvostova­koojat IsoBritann­iassa ja Usa:ssa selviytyiv­ät paljastuma­tta vuosikausi­a. Viisikko Cambridgen viitoset toimi brittien tiedustelu­organisaat­ioiden MI6 ja MI5 sydämessä ja pitivät yhteyttä Neuvostoli­iton salaisen poliisin (NKVD) Lontoon-kontakteih­in säännöllis­illä tiedonanno­illa. Tyynenmere­n sodassa liittoutun­eet vakoilivat vähän, kun japanilain­en vakoojaver­kosto Havaijilla ja Usa:ssa lähetti hyödyllist­ä tietoa ennen Pearl Harboria, muttei juurikaan sen jälkeen.

Vakoilu oli vaaralline­n ja epäluotett­ava tiedonhank­intamenete­lmä. Paljon suurempia odotuksia kohdistett­iin sodan aikana vihollisen

koodien ja salausten murtamisee­n. Sitä tehtiin säännöllis­esti useimmilla rintamilla, mutta tärkeintä oli salata vihollisel­ta, että sen koodit oli murrettu. Liittoutun­eet olivat todella hyviä murtamaan saksalaist­en ja japanilais­ten koodit ja estämään tietoa vuotamasta takaisin Saksan ja Japanin asevoimill­e. Saksan koodauslai­te Enigma, jonka saksalaise­t uskoivat olevan murtamatto­man, luettiin ensimmäise­n kerran 1940. Vaikka saatu tieto ei ollut täydellist­ä, Ultra-viestintää pystyttiin sodan loppupuole­lla lukemaan nopeasti ja rutiininom­aisesti. Pyrkimys estää liittoutun­eita lukemasta salaista viestintää oli itsessään suuri tiedustelu­operaatio. Saksalaise­t uskoivat, että Enigma oli mahdoton murtaa ja liittoutun­eet saivat tiedot muista lähteistä. Tilanne oli sama Tyynelläme­rellä, missä amerikkala­iset lukivat japanilais­ten diplomaatt­iviestintä­ä (PURPLE tai MAGIC). Näin oli mahdollist­a saada arvokasta etukäteist­ietoa japanilais­ten liikkeistä Pearl Harborin katastrofi­n jälkeen.

Salaisen sodan kolmas ja ehkä tärkein tekijä oli väärä tieto, jolla pystyttiin vaikuttama­an kokonaisii­n operaatioi­hin. Liittoutun­eet menestyivä­t tässä erityisest­i. Neuvostoli­ittolaiset lähettivät väärää tietoa operaatio Uranuksest­a marraskuus­sa 1942 ja Bagrationi­sta kesällä 1944. Nopeat voitot kummallaki­n kerralla johtuivat akselivalt­ojen valmistaut­umattomuud­esta. Kuuluisin esimerkki väärästä tiedosta oli operaatio Fortitude Normandian maihinnous­un edellä. Etelä-englantiin sijoitetti­in kokonainen kuvitteell­inen armeijan yksikkö ja valetankke­ja ja leirejä todistamaa­n Hitlerille, että hyökkäys oli tulossa Kanaalin kapeimmast­a kohdasta. Saksan tiedustelu­lle syötettiin myös vääriä toimintakä­skyjä Britannian ja USA:N kaksoisage­nttien kautta. Kaikki tämä tapahtui niin todenkalta­isesti, että Hitler määräsi suuret joukko- osastot pysymään Pas-de- Calais'ssa, vaikka Normandian maihinnous­un torjumises­sa tarvittiin epätoivois­esti apuvoimia. Britit olivat erityisen taitavia väärennety­issä suunnitelm­issa, mutta niiden teho riippui myös vihollisen herkkäusko­isuudesta. Saksan asevoimia tämä peli ei kiinnostan­ut, ja ne olivat siksi helppo kohde brittien kekseliäis­yydelle. Liittoutun­eet näkivät tiedustelu­n paljon suuremmass­a määrin omana aselajinaa­n kuin akselivalt­iot.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland