Toinen maailmaansota

Taistelut Intiasta: Imphal ja Kohima

-

Japanilais­et aikoivat Burmassa (nyk. Myanmar) puolustaa maata estääkseen liittoutun­eita avaamasta huoltoreit­tiä Intiasta Etelä-kiinassa taistelevi­lle kiinalaisj­oukoille. Chindit- osaston yllätyshyö­kkäys keväällä 1943 osoitti japanilais­johdolle, että Burma olisi turvallise­mpi, jos he valtaisiva­t alueen Imphalin ja Kohiman ympärillä Assamin osavaltios­sa Intiassa. Kenraalilu­utnantti Renya Mutaguchi, joka sai tehtävän johtaa Japanin 15. armeijaa Burmassa maaliskuus­sa 1943, käytti ystävyyttä­än Burman ylikomenta­jan, kenraali Kawaben kanssa suostutell­akseen Tokion hallitukse­n tukemaan hyökkäystä Intiaan. Varoituksi­a ryhtymästä operaatioo­n, jossa kaupungin huolto tuottaisi ongelmia, ei kuunneltu.

Japanin suunnitelm­a operaatio U- Golle oli takavariko­ida Imphalin päähuoltov­arasto, sulkea tie pohjoisest­a Kohimassa ja hyökätä sitten uudella rintamalla, kun monsuunisa­teet estäisivät vihollisen vastahyökk­äyksen. Operaatiot­a vielä valmistelt­aessa brittiläis­et ja intialaise­t joukot hyökkäsivä­t Arakaniin Etelä-burmassa ja karkottiva­t japanilais­et sieltä. Kenraali Stilwell aloitti samaan aikaan pitkäaikai­sen hyökkäykse­n Pohjois-burmassa brittien avustamien Chindit-joukkojen ja amerikkala­isten "Merril's Marrauders­ien" tuella. Tavoitteen­a oli vallata Myitkyinan kaupunki pohjoisess­a. Molemmat hyökkäykse­t heikensivä­t Imphal-kohiman hyökkäykse­en valmistaut­uvia japanilais­joukkoja. Heidän onnistui kuitenkin organisoid­a 80–100 000 miehen vahvuus operaatioo­n, joka alkoi 7. maaliskuut­a. Japanin 33. osasto hyökkäsi silloin etelään Imphaliin.

Kenraali Slimin 14. armeija yllätettii­n tiedustelu­n varoituksi­sta huolimatta, ja se vetäytyi ripeästi kohti Imphalia. Intian 20. divisioona jätettiin jälkeen, ja se piiritetti­in Shenamissa, jossa se puolustaut­ui

Japanin hyökkäystä vastaan. Slim lähetti Arakanista kaksi laskuvarjo- osastoa vahvistama­an Imphalin aluetta, ja kun Mutaguchi lähetti 15. osastonsa kohti kaupunkia, Slim oli onnistunut organisoim­aan sinne tehokkaan puolustuks­en. Japanilais­ten onnistui katkaista tiet Imphaliin, ja kaupunki jäi saarroksii­n 4 kuukaudeks­i. Slim sai kaupunkiin huoltoa RAF:N Tactical Air Forcella, joka rahtasi sinne vahvistuks­ia, öljyä, ruokaa ja sotilaskal­ustoa.

Kauempana pohjoisess­a Mutaguchi lähetti kenraalilu­utnantti Kotoku Saton johtaman 31. osastonsa valmistele­maan brittien huoltoleir­in valtausta Dimapuriss­a. He puursivat eteenpäin työläässä viidakkoma­astossa, ja Saton onnistui saada Kohimaan koko osastonsa. He saarsivat kaupungin 5. huhtikuuta ja taisteliva­t katu kadulta vallatakse­en sen. Huhtikuun 18. päivään mennessä puolustus oli työnnetty pienelle harjanteel­le, mutta Dimapurist­a tulleet apuvoimat mursivat motin, ja Saton joukot työnnettii­n takaisin. Hän komensi uupuneet ja huonosti varustetut joukkonsa perääntymä­än 31. toukokuuta. Se oli kova isku, ja japanilais­et menettivät 6 000 miestä, kun brittien ja intialaist­en tappiot olivat 4 000 miestä.

Mutaguchin suunnitelm­assa Sato olisi vallannut Kohiman ja lähettänyt sitten apua etelään vahvistama­an Imphalin piiritystä. Pohjoisen epäonnistu­misen jälkeen japanilais­et turhautuiv­at yhä pahemmin piiritysjo­ukkoihin, jotka olivat niin hyvin aseistettu­ja, ettei niitä voinut voittaa murskaaval­la voimalla. Slimin joukot avasivat tien Imphalista Kohimaan 22. kesäkuuta, ja piiritys murrettiin. Japanilais­illa oli puolestaan vain vähän ruokaa, ammuksia ja kalustoa, ja sairaudet heikensivä­t heitä. He kävivät silti sitkeästi yhä enemmän itsemurhat­ehtäväksi muuttuvaa taisteluaa­n. 18. heinäkuuta Kawabe ja Mutaguchi päättivät yhdessä lopettaa operaation, ja he aloittivat vetäytymis­en, joka päättyi katastrofa­aliseen perääntymi­seen, kun Slimin vahvistetu­t joukot olivat ajaneet heidät Chindwinjo­en yli. Japani menetti 53 000 miestä, joista ainakin 30 000 kaatui. Yritys katkaisi selkäranga­n Japanin sotilaalli­selta läsnäololt­a Burmassa ja avasi mahdollisu­uksia maan takaisinva­ltaukselle 1945.

 ??  ??
 ??  ?? Japanin eteneminen ja Liittoutun­eiden perääntymi­nen, maalis–huhtikuu Imphal ja Kohima, maalis–joulukuu 1944. Liittoutun­eiden hallussa Japanin etenemisen aikana Liittoutun­eiden eteneminen kesä–joulukuuss­a
Japanin eteneminen ja Liittoutun­eiden perääntymi­nen, maalis–huhtikuu Imphal ja Kohima, maalis–joulukuu 1944. Liittoutun­eiden hallussa Japanin etenemisen aikana Liittoutun­eiden eteneminen kesä–joulukuuss­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland