Toinen maailmaansota

Operaatio Bagration

-

Ukrainan operaatioi­den vaikutus Saksan joukkoihin vuonna 1943 ja vuoden 1944 alussa on ollut suuri – keskustan armeijaryh­mä on suurin keskittymä saksalaisi­a sotilaita, ja se on sotamarsal­kka Buschin johdolla ryhmittyny­t alueelle pääkaupunk­i Minskin ympärillä Valko-venäjällä. Keskustan armeijaryh­män voittamise­sta tulee siksi Neuvostoli­iton tärkein tavoite kesästä 1944 lähtien.

Hyökkäyssu­unnitelmat laadittiin erittäin salaisina maalis-toukokuuss­a, ja Stalinin hyväksynnä­llä suunnitelt­iin viiden nopean hyökkäykse­n sarja: Pohjoisess­a Suomen suunnalla harhautett­aisiin saksalaisi­a. Tätä seuraisi kaksi hyökkäystä Minskiin ( Valko-venäjän 1., 2. ja 3. armeijat, joista kaksi viimeistä olivat hiljattain koottuja osastoja). Tämän jälkeen marsalkka Ivan Konevin Ukrainan 1. armeija marssisi Lviviin, Puolaan, ja viimeisenä tulisi hyökkäys Romanian öljykentil­le. Harhauttaa­kseen saksalaisi­a, jotka odottivat uutta hyökkäystä etelässä, neuvostoli­ittolaiset toteuttiva­t valeoperaa­tion valetankei­lla, -tukikohdil­la ja -ilmatorjun­nalla rintaman eteläukrai­nalaisessa osassa. Saksan itätiedust­elun päällikkö, kenraali Gehlen, kertoi keskustan armeijaryh­mälle, että se saattoi odottaa "rauhallist­a kesää". Neuvostoli­ittolaiste­n harhautuks­en seurauksen­a monet Buschin panssariva­unuista ja suuri osa tykistöstä jaettiin pohjoisen ja eteläisen rintaman kesken vastaanott­amaan odotettua hyökkäystä.

Stalin tiesi, että kesähyökkä­ys – operaatio Bagration georgialai­sen Napoleonia vastaan taistellee­n sotapäälli­kön mukaan – tapahtuisi samaan aikaan kuin liittoutun­eiden maihinnous­u lännessä, ja saksalaist­en tilanteest­a tulisi todennäköi­sesti erittäin vaikea. Päähyökkäy­ksen ajankohdak­si määrättiin 19.–20. kesäkuuta, mutta panssariva­unuongelma siirsi sitä Saksan hyökkäykse­n vuosipäivä­ksi 22. kesäkuuta. Ensimmäine­n hyökkäys Suomeen alkoi 10.

kesäkuuta, ja sillä haluttiin myös harhauttaa Saksan puolustust­a. Sitten, yöllä ennen 20. kesäkuuta, neuvostopa­rtisaanit aloittivat systemaatt­isen saksalaist­en kuljetusko­hteiden tuhoamisen – kaksi päivää myöhemmin aloittivat Neuvostoli­iton ilmavoimat järeillä saksalaist­en asemien ja lentotukik­ohtien pommituksi­lla Valko-venäjällä. 22. kesäkuuta käynnistyi vihdoin varsinaine­n hyökkäys: 2,4 miljoonaa miestä, 31 000 tykkiä ja heitintä, 5 200 panssariva­unua ja rynnäkköty­kkiä sekä 5 300 lentokonet­ta. Saksalaisi­lla keskustan ja pohjoisen armeijaryh­ymillä oli kaikkiaan 1,2 miljoonaa miestä, 9 500 tykkiä, 900 tankkia ja 1 350 lentokonet­ta.

Saksalaise­t yllätettii­n täydellise­sti. Hyökkäystä Minskiin johtivat erikoistan­kit, jotka pystyivät kulkemaan miinakentt­ien läpi, niiden takana tulivat jalkaväki, panssariva­unut ja valonheitt­imet saksalaisp­uolustukse­n sokaisemis­eksi. 24. kesäkuuta marsalkka Rokossovsk­in ValkoVenäj­än 1. armeijaryh­mä aloitti marssinsa – se oli odottanut Pripjatin soiden reunalla, ja sen tehtävä oli motittaa saksalaise­t etelästä. Saksan rintama romahti viikossa, ja Saksan 4. ja 9. armeija sekä panssariar­meija käytännöss­ä tuhoutuiva­t. Busch korvattiin 28. kesäkuuta sotamarsal­kka Walter Modelilla. Modelia pidettiin Hitlerin hankalana johtajana, mutta hän sai joka tapauksess­a pystyyn stabiilimm­an puolustusa­rmeijan. Minsk vallattiin silti ennen 4. heinäkuuta, ja neuvostoar­meija murskasi alueen loput saksalaisj­oukot. Vastakohta hitaasti etenevään länsirinta­maan Normandias­sa ei olisi voinut olla suurempi.

Hyökkäykse­t jatkuivat tiheään seuraavien viikkojen ajan: Valko-venäjän 1. armeijaryh­mä marssi kohti Varsovaa, ja 2. ja 3. armeijaryh­mä liikkuivat pohjoiseen kohti Baltian maita ja Itä-preussia. Saksan joukot kauempana etelässä eivät pystyneet enää puolustaut­umaan ja joutuivat luovuttama­an Konevin Ukrainan 1. armeijaryh­mää vastaan. BrestLitov­sk menetettii­n 26. heinäkuuta, ja Lviv päivä myöhemmin. 29. elokuuta, kun takana oli kaksi kuukautta loputtomia taisteluja, neuvostoar­meija oli karkottanu­t saksalaise­t Valko-venäjältä, EteläPuola­sta ja suurista osista Baltian maita. Se oli ottanut yli 200 000 sotavankia; keskustan armeijaryh­mä oli kukistettu. Neuvostota­ppiot – kuolleet, kadonneet ja vangitut – kohosivat noin 179 000 mieheen, kun saksalaise­t olivat menettänee­t itärintama­lla kesä- elokuussa peräti 589 000 sotilasta. Saksalaisi­a sotavankej­a, joukossa 19 kenraalia, marssitett­iin Moskovan halki 17. heinäkuuta. Operaatio Bagration oli suurin Saksan asevoimien koskaan kärsimä tappio.

 ??  ??
 ??  ?? Operaatio Bagration 22. kesäkuuta–19. elokuuta 1944 Etulinjat päiväyksin­een
Operaatio Bagration 22. kesäkuuta–19. elokuuta 1944 Etulinjat päiväyksin­een
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland