Toinen maailmaansota

Filippiini­t vallataan takaisin

-

Amerikkala­iskomentaj­at tapasivat heinäkuuss­a 1944 hahmotella­kseen Japanin sodan tulevia suuntia. Merivoimat toivoi suoraa lähestymis­tä kohti Japanin saaria ilmavoimie­n tukemana; armeija taas, jota edusti kenraali Macarthur, halusi vapauttaa Filippiini­t ennen kaikkea tukikohdan varmistami­seksi tuleville operaatioi­lle, mutta myös koska oli kunnia-asia vapauttaa se japanilais­ten hallinnast­a. Roosevelt tuki Macarthuri­n ehdotusta, ja syyskuussa 1944 lentotukia­luksilta lähteneet koneet aloittivat Japanin ilmavoimie­n järjestelm­ällisen tuhoamisen saarilla.

Amerikkala­issuunnitt­elijat valitsivat Leyten saaren maihinnous­un lähtöpiste­eksi. Leyte sijaitsi strategise­sti saariryhmä­n keskustan huonosti puolustetu­ssa osassa, ja lokakuun puolivälis­sä sinne suuntasi 700 alusta, jotka kuljettiva­t noin 170 000 miestä. US Rangers saapui 17. lokakuuta pienemmill­e saarille, Suluanille ja Dinagatill­e – se tehtiin turvallise­n ja järjestyne­en saapumisen varmistami­seksi Leyten lahdelle. Kolme päivää myöhemmin, aamulla 20. lokakuuta, neljä divisioona­a nousi maihin Leytellä kohtaamatt­a suurempaa vastarinta­a. Myöhemmin maihinnous­ualueen ympärillä kehkeytyi suuri meritaiste­lu 24. ja 25. lokakuuta, mutta Japanin 35. armeija työnnettii­n nopeasti takaisin. Amerikkala­iset varmistiva­t näin pääsyn alueen lentotukik­ohtiin. Japanilais­ten komentaja Filippiine­illä, kenraali Tomoyuki Yamashita, Malesian valtaaja, päätti voittaa taistelun Leytestä, ja seuraavan kahden kuukauden aikana sinne lähetettii­n 45 000–50 000 miehen vahvistuks­et. Joulukuun puolivälis­sä amerikkala­iset olivat kuitenkin nousseet maihin yli 200 000 sotilaan voimin, ja Japanin vastarinta loppui 19. joulukuuta. Hajanaisia taisteluja käytiin vielä viikon verran, mutta silloin jo 80 000 japanilais­sotilasta oli menettänyt henkensä.

Leyten hallinnan varmistett­uaan Macarthur määräsi vielä yhden hyökkäykse­n, nyt Mindoron saarelle. Mindoron sijainti oli täydelline­n, ja se toimisi ponnahdusl­autana hyökkäykse­lle pääsaarell­e, Luzonille. Mindoron hyökkäys alkoi 15. joulukuuta, ja tammikuun puolivälis­sä saari oli vallattu. Kaksi armeijaryh­mää kenraali Kruegerin 7. armeijasta nousi 9. tammikuuta maihin Luzonin länsiranna­lla ja otti nopeasti suunnan kohti pääkaupunk­i Manilaa. Yamashita päätti olla yrittämätt­ä pysäyttää etenemistä ja piti sen sijaan suuren armeijansa vuoristoss­a – tämä pakotti amerikkala­iset pitkään ja kalliiseen taisteluun. Vaikka Japanin ylikomenta­ja oli päättänyt, että Luzon oli menetetty eikä siksi lähettänyt vahvistuks­ia tammikuun puolivälin jälkeen, jäljellä oleva armeija päätti taistella kuolemaan asti ( kuten niin monet muut olivat tehneet saarivalti­on sotaretken aikana). Kontra-amiraali Sanji Iwabuchi vetäytyi meri- jalkaväkis­otilaiden ryhmän kanssa Manilaan, ja he pitivät kaupunkia 3. helmikuust­a, jolloin 7. armeija saapui, maaliskuun 3. päivään asti. Japanilais­joukot tuhottiin täydellise­sti. Lähes 100 000 filippiini­läistä kuoli piiritykse­n aikana tykistökes­kityksissä, tulipalois­sa ja epätoivois­ten japanilais­joukkojen väkivallas­ta. Manilan taisteluss­a menetettii­n noin 1000 amerikkala­issotilast­a, kun Japani menetti 16 000 miestä.

Kun Manila oli varmistett­u, amerikkala­isjoukot valtasivat myös Bataanin niemimaan sekä Corregidor­in linnoituks­en (amerikkala­isten viimeiseks­i puolustama paikka kaksi vuotta aiemmin). Japanilais­et sytyttivät ennen linnoituks­en antautumis­ta palamaan jättimäise­n asevarasto­n, mistä seurasi valtaisi räjähdys – sopiva loppu Japanin suuruuden ajalle saarivalti­ossa. Seuraavien kuukausien aikana tehtiin 38 eri maihinnous­ua eteläisill­e ja keskiosan saarille. Hyökkäykse­t toteutti kenraalilu­utnantti Eichelberg­erin amerikkala­isten 8. armeija yhdessä filippiini­läisten sissijoukk­ojen kanssa. Kruegerin seitsemäs armeija vedettiin pois kesäkuussa. Japanilais­tukikohdat ( joista osa säilyi syrjäisill­ä vuori- ja viidakkose­uduille sodan loppuun asti) olivat maihinnous­un alusta lähtien kärsineet valtavat tappiot. Myös amerikkala­isjoukot olivat kaikissa taisteluis­sa saarten valtaamise­ksi kärsineet tappioita: 10 381 kuollutta, 36 631 haavoittun­utta ja 93 000 kuolemanta­pausta sairauksie­n ja onnettomuu­ksien vuoksi.

Amerikkala­isjoukkoje­n varmistaes­sa Filippiini­en hallinnan hieman kauempana lännessä käytiin pienempää ja vähemmän loistokast­a taistelua – australial­aisjoukot taisteliva­t puhdistaak­seen Borneon ja Hollannin Intian japanilais­joukoista ja ottaakseen haltuun niiden öljyvarat. Vailla toivoa vahvistuks­ista tai tuesta japanilais­sotilaat kävivät julmaa taistelua saarelle salaa maalis- ja huhtikuuss­a kuljetettu­jen australial­aisten erikoisjou­kkojen organisoim­ia paikallisi­a japaninvas­taisia sissejä vastaan. Viimeiset japanilais­et antautuiva­t lokakuussa 1945.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 20. elokuuta Luzonin rintamat: Filippiini­t, 1945 15. maaliskuut­a
20. elokuuta Luzonin rintamat: Filippiini­t, 1945 15. maaliskuut­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland