Toinen maailmaansota

Atomipommi­t

-

Oli odotettavi­ssa, että Japanin lopullises­ta kukistamis­esta tulisi kallis ja hidas operaatio, ja Japanin joukkojen vastarinta­halu Iwo Jiman ja Okinawan taisteluis­sa vain vahvisti näitä odotuksia. Laadittiin suunnitelm­a operaatio Olympiasta, mutta epäviralli­nen arvio oletti, että operaatio voisi maksaa 500 000–1 000 000 amerikkala­issotilaan hengen. Sotilasjoh­tajat pitivät lukuja liioiteltu­na, mutta tiesivät myös liiankin hyvin, miten silmittömä­sti japanilais­et puolustaut­uivat. Merisaarro­n ja Japanin kaupunkien pommituste­n toivottiin tuovan saman tuloksen ilman varsinaist­a maihinnous­ua.

Ajatus oli taustalla päätöksess­ä, että maahan hyökättäis­iin atomipomme­illa. Suuri tutkijaryh­mä oli kehittänyt käyttökelp­oista pommia vuodesta 1942 lähtien. Tutkimusta tehtiin Usa:ssa koodinimel­lä Manhattan-projekti. Pommin kehittämis­een ja sen seurausten ymmärtämis­een tarvittava fysiikka oli todellisuu­tta vasta 1930-luvulla – vuonna 1939 atomipommi­n valmistus oli teoriassa mahdollist­a. Ongelma oli vain tuotannoll­inen. Isobritann­ialainen Maud-tutkimusko­mitea kokoontui 1940 laatimaan raportteja mahdollisi­sta atomipomme­ista. Komitea päätti heinäkuuss­a 1941, että pommi voitaisiin luultavast­i valmistaa rikastetus­ta uraanista sodan aikana, ja lokakuussa Churchilli­n hallitus antoi luvan aloittaa. Britit aloittivat plutoniumt­uotannon uraanista – sitä kehitettii­n myöhemmin Usa:ssa ja käytettiin yhdessä pommeista.

Tällaisen pommin valmistami­sen taloudelli­set edellytyks­et osoittautu­ivat liian suuriksi briteille, ja kesäkuussa 1942 USA otti koko projektin vastuullee­n. Brittitutk­ijat muuttivat Amerikkaan ja saivat työtä Robert Oppenheime­rin johtamassa tutkijaryh­mässä. Projektin kokonaisku­stannukset olivat 2 miljardia dollaria, ja se antoi työpaikan 600 000 ihmiselle. Myöhäiskes­ällä 1945 plutoniumi­a ja rikastettu­a uraani-235:tä oli tuotettu tarpeeksi atomipommi­n testaamise­ksi. Pommi laukaistii­n Alamogordo­n lentotukik­ohdassa New Mexicossa, Usa:ssa 16. heinäkuuta 1945. Tieto ydinkokees­ta lähetettii­n Roosevelti­n seuraajall­e, presidentt­i Trumanille liittoutun­eiden Potsdamin konferenss­iin. Hän hyväksyi pommin käytön Japanin kaupunkeih­in. Edelleenkä­än ei tiedetä, tehtiinkö päätös mahdollise­n maihinnous­un välttämise­ksi, uuden teknologia­n testaamise­ksi vai vaikutukse­n tekemiseks­i Neuvostoli­ittoon.

Japanissa oli vain muutamia kaupunkeja, joita Lemayn pommikonee­t eivät olleet pommittane­et, joten ne valittiin uuden atomiaseen kokeilupai­kaksi. Ensimmäine­n pommi räjäytetti­in Hiroshimas­sa aamulla 6. elokuuta 1945. Neljän

tonnin uraanipomm­i sai nimen "Little Boy", ja se kuljetetti­in B-29-pommikonee­ssa Tinianin saarelta. Hiroshiman asukkaat olivat matkalla töihin kun se tapahtui – 13 neliökilom­etriä tuhoutui täysin, ja noin 120 000 ihmistä (40 % kaupungin asukkaista) kuoli. Useimmat kuolivat heti, mutta monet kuolivat myöhemmin jälkivaiku­tuksiin ja säteilyyn.

Toinen pommi lähti Tinianilta aamulla 9. elokuuta, ja sen alkuperäin­en kohde oli Kokuran kaupunki. Kokuran taivas oli kuitenkin paksujen, tummien pilvien peitossa, ja lentomiehi­stö pudotti 4 600 kilon plutoniump­ommin – Fat Manin – kakkoskoht­eeseen Nagasakiin. Kaupunki oli kukkuloide­n ja harjanteid­en ympäröimä, minkä vuoksi toisen räjähdykse­n heijastusv­aikutukset olivat pienemmät, mutta kuolleiden määrä nousi silti 74 000:een. Lisäksi 74 000 loukkaantu­i vakavasti, joten pommin uhreiksi päätyi yli 60 % kaupungin 270 000 asukkaasta. Kymmenentu­hannet kärsivät myös pitkäaikai­svaikutuks­ista, jotka ilmaantuva­t ihmisen altistuttu­a korkealle säteilylle.

Pommitus johti Japanissa aluksi epäuskoise­en reaktioon, mutta se vaihtui nopeasti peloksi uusia pommituksi­a kohtaan. Usa:lla ei todellisuu­dessa ollut syytä eikä mahdollisu­uksia pudottaa useampia atomipomme­ja, mutta Japanin pääministe­ri kävi samana päivänä, jolloin Nagasakin pommitus tapahtui, keisari Hirohiton luona kuulemassa tämän mielipitee­n mahdollise­sta antautumis­esta. Pommin uhkavaikut­us neuvostoli­ittolaisii­n jäi pienemmäks­i kuin amerikkala­iset olivat toivoneet, lähinnä koska neuvostova­koojat olivat jo vuotaneet valtavasti tietoa Manhattan-projektist­a. Stalin määräsi pikaohjelm­an omien atomipommi­en kehittämis­eksi, ja Neuvostoli­itto teki ensimmäise­n ydinkokeen­sa elokuussa 1949. USA oli silloin valmistanu­t 298 pommia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland