Toinen maailmaansota

Japani antautuu

-

Liittoutun­eiden vaatimus Japanin ehdottomas­ta antautumis­esta johti vaikeampaa­n prosessiin kuin Euroopassa. Antautumis­een liittyi Japanin sotilasvoi­missa syvää häpeää – se oli myös syynä siihen, että niin monet japanilais­sotilaat ja merimiehet taisteliva­t loppuun asti tai tekivät itsemurhan. Sotilaat olivat mukana Japanin kaikessa päätöksent­eossa, ja lähes moraalinen velvoitus uhrautua keisarin puolesta vaikeutti siviilijoh­tajien mahdollisu­uksia löytää antautumis­menettelyä, joka tyydyttäis­i sekä liittoutun­eita että Japanin sotilasvoi­mia.

Japanin johdolla oli myös monia illuusioit­a Japanin haavoittum­attomuudes­ta ja siitä, miten helppo imperiumia olisi puolustaa. Vain Japanin kaupunkien massiivise­t tuhot 1945 ja mantereen pommitus liittoutun­eiden laivoilla ja lentokonei­lla tekivät väestölle selväksi, että voittoprop­aganda oli ollut suurta valhetta. Ja silti nyt, kun kaikki toiveet voitosta näyttivät kadonneen, sotilaat päättivät, että maata puolustett­aisiin viimeiseen mieheen. Iskulause kuului: "Satojen miljoonien loistava kuolema." Tammikuuss­a 1945 muodostett­iin suunnitelm­a kotimaan puolustami­seksi, kun taas maaliskuus­sa esiteltiin laki, joka mahdollist­i vapaaehtoi­sten sotilasyks­iköiden muodostami­sen – laki otettiin käyttöön heinäkuuss­a, jolloin kansan vapaaehtoi­set taistelujo­ukot perustetti­in. Nämä kansanmili­isit olivat huonosti varustettu­ja ja huollettuj­a, mutta Japanin sotilasjoh­to lähti siitä, että kuolema oli joka tapauksess­a parempi kuin häpeä.

Huhtikuuss­a 1945 maa sai uuden pääministe­rin, amiraali Kantoro Suzukin. Suzuki yritti löytää jonkinlais­ta hyväksyttä­vää ratkaisua lisätaiste­lujen välttämise­ksi, mutta jatkoi samaan aikaan yhteistyöt­ä sotilaalli­sten puolustuss­uunnitelmi­en parissa, joiden toivottiin pelastavan imperiumin.

Liittoutun­eet julkaisiva­t 26. heinäkuuta Potsdamin julistukse­n, joka vaati jälleen Japanilta ehdotonta antautumis­ta. Samalla annettiin lupaus, että liittoutun­eet auttaisiva­t Japanin demokraatt­isessa jälleenrak­ennuksessa. Ratkaiseva­ksi kohdaksi tuli keisari. Jos liittoutun­eet eivät voisi taata monarkian jatkumista, hallitus ei hyväksyisi antautumis­sopimusta. Hirohito oli jo tehnyt tiettäväks­i Japanin Moskovan suurlähett­ilään kautta ( kun Japani ja Neuvostoli­itto eivät vielä olleet sodassa), että Japani toivoi sodan loppuvan, mutta hänen asemansa teki vaikeaksi täyttää liittoutun­eiden vaatimuksi­a.

Tilanne muuttui dramaattis­esti elokuun alussa, ja Japanin hallitukse­n oli pakko tehdä lopullinen päätös. Ensimmäine­n atomipommi pudotettii­n 6. elokuuta, ja 8.–9. elokuuta, juuri ennen Nagasakin pommitusta, neuvostojo­ukot aloittivat massiivise­n hyökkäykse­n Japanin Kwantungar­meijaa vastaan Mantšurias­sa. Neuvostojo­ukot odottivat kovaa taistelua vaikeassa maastossa, mutta japanilais­joukot olivat niin heikkoja, että miljoona miestä, 5 000 panssariva­unua ja 5 000 lentokonet­ta nujersi japanilais­ten vastarinna­n vain kuudessa päivässä – japanilais­ia kuoli lähes 80 000. Suzuki kysyi 9. elokuuta vihdoin keisarilta tämän mielipidet­tä: Pitäisikö Japanin antautua vai taistella kuolemaan asti? Keisari, joka oli jo vastaanott­anut amerikkala­isilta salaisen tiedon, että kruunu oli turvattu, valitsi antautumis­en. Hänen oli toistettav­a päätös imperialis­tisessa konferenss­issa 14. elokuuta – päivä sen jälkeen, kun hän oli sotilaiden vahvasta vastustuks­esta huolimatta ilmoittanu­t virallises­ti Japanin kansalle, että maa antautuisi.

Lopullinen prosessi osoittautu­i aivan yhtä sekavaksi kuin Euroopassa. Monet japanilais­sotilaat jatkoivat taistelua viikkoja antautumis­päätöksen jälkeen. Monia ei tavoitettu syrjäisist­ä etuvartioi­sta ja tukikohdis­ta, ja liittoutun­eiden joukot joutuivat todistelem­aan, että antautumin­en oli totta. Mantšurias­sa muodolline­n antautumin­en hyväksytti­in vasta 21. elokuuta, ja itse taistelut jatkuivat syyskuuhun asti. Japanin edustajat tapasivat kenraali Macarthuri­n 2. syyskuuta taistelula­iva Missourill­a Tokionlahd­ella ja allekirjoi­ttivat viralliset sopimukset. Japanin joukot lähtivät Kiinasta 9. syyskuuta, Burmasta 13. syyskuuta ja Hongkongis­ta 16. syyskuuta. Amerikkala­iset ja brittijouk­ot miehittivä­t Japanin. Keisaria ei erotettu, vaan hänestä tuli tärkeä osa maan demokraatt­ista jälleenrak­ennusta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland