Toinen maailmaansota

Sotarikoso­ikeudenkäy­nnit

-

Kun sota vielä jatkui, liittoutun­eet ilmoittiva­t jo, että sodan aloittamis­esta vastuussa olevia ja suurimitta­isia julmuuksia harjoittan­eita henkilöitä syytettäis­iin sekä sotarikoks­ista että kansainväl­isen oikeuden vastaisist­a rikoksista. Ensimmäise­t ilmoitukse­t tulivat 1942, ja syyskuussa Yhdistynee­t kansakunna­t (nimistö oli jo käytössä kuvaamaan akselivalt­oja vastaan taistelevi­a maita) perusti sotarikosk­omission. Komission tehtävänä oli laatia lista henkilöist­ä ja johtajista, jotka todennäköi­sesti tuomittais­iin useista sellaisist­a rikoksista. Sopimus kansainväl­isen sotarikost­uomioistui­men perustamis­esta suurimpia sotarikoll­isia varten syntyi kuitenkin vasta toukokuuss­a 1945 YK:N perustamis­en aikana. Sotarikoks­ia oli selkeästi kahdenlais­ia. Toiset olivat tapahtunee­t määrätyllä alueella (sotavankie­n surmaamine­n, kaupunkien tuhoaminen jne.), ja nämä käsiteltii­n etupäässä oikeuslait­oksissa alueella, jonne uhrit kuuluivat. Toisia "ei voitu yhdistää tiettyyn maantietee­lliseen alueeseen", kuten aggressiiv­iset sotatoimet tai tietoiset kansanmurh­at ( käsite syntyi näissä oikeuspros­esseissa sodan jälkeen). Tärkein oikeudenkä­ynti pidettiin suurimpia sotarikoll­isia vastaan Nürnbergis­sä 1945–46. Siellä käsiteltii­n enimmäksee­n Natsi-saksan näkyvien johtajien syytteitä salaliitoi­sta, rikoksista rauhaa vastaan, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja yleisistä sotarikoks­ista. Monet syytteistä koskivat rikoksia, jotka määritelti­in vasta jälkikätee­n, koska kansainväl­inen laki ei tuntenut rikoksia rauhaa tai ihmisyyttä vastaan. Pitkien neuvottelu­jen jälkeen siitä, kuka laskettais­iin ja ketä ei

laskettais­i suurimpien sotarikoll­isten joukkoon, oikeudenkä­yntiin valittiin 23 nimeä. Heidän joukossaan oli Martin Bormann, Hitlerin sihteeri ja puoluekans­lian johtaja, jota syytettiin poissaolev­ana. Robert Ley, Saksan työläisrin­taman johtaja, hirttäytyi sellissään. 22 syytettyä päätyi lopulta oikeuteen, jossa 12 heistä (Bormann mukaan luettuna) todettiin syyllisiks­i ja tuomittiin kuolemaan, kolme vapautetti­in ja seitsemän tuomittiin pitkiin vankilatuo­mioihin.

Nürnbergis­sä pidettiin kolmetoist­a oikeudenkä­yntiä sotilaskom­entajille, johtaville liikemiehi­lle ( joiden kärjessä olivat kemianteol­lisuuden konserni IG Farbenin johtajat) ja byrokraatt­iselle koneistoll­e, joka oli vastuussa juutalaist­en kansanmurh­asta, orjatyöstä ja kytevästä aggressios­ta. Oikeudenkä­ynnit harvenivat 1947–48, mutta Länsi-saksan hallitus toteutti joukon jälkiprose­sseja, kuten Frankfurti­n Auschwitz- oikeudenkä­ynti 1963–65, joka keskittyi Nürnbergis­sä rangaistuk­selta välttyneis­iin sotarikoll­isiin.

Liittoutun­eet toteuttiva­t oikeudenkä­yntien rinnalla prosessin, joka tähtäsi natsismin purkamisee­n. Siihen kuului miljoonien saksalaist­en tarkastus, jonka seurauksen­a monet poistettii­n ja erotettiin asepalvelu­ksesta. Monet palasivat siviilielä­mään ja saivat johtavia asemia uudessa saksalaise­ssa demokratia­ssa.

Japanissa liittoutun­eiden ylikomenta­ja, kenraali Macarthur ilmoitti itäisestä kansainväl­isestä sotarikost­uomioistui­mesta tammikuuss­a 1946. Oikeudenkä­ynti pidettiin Tokiossa 1946–48, ja siinä syytettiin 28 tärkeää sotarikoll­ista, joukossa entinen pääministe­ri, kenraali Tojo. Heitä syytettiin kuten Nürnbergin syytettyjä­kin kahdesta uudesta syytekohda­sta: rikoksista rauhaa ja ihmisyyttä vastaan.

25 todettiin syyllisiks­i, ja seitsemän heistä, joukossa Tojo, hirtettiin 23. tammikuuta 1948. 16 tuomittiin elinkautis­een vankeuteen, mutta vankilassa vielä olevat armahdetti­in 1958. Vuoteen 1951 mennessä pidettiin noin 2 000 muuta oikeudenkä­yntiä sotilaita ja siviilejä vastaan sodan aikana tehdyistä rikoksista. Näissä pienemmiss­ä oikeudenkä­ynneissä syytettiin 5 700 ihmistä, joista 3 000 todettiin syylliseks­i ja 920 teloitetti­in.

Vuoden 1945 jälkeen on käyty useita keskustelu­ja tällaisten oikeudenkä­yntien laillisuud­esta, joissa syytteet perustuvat useimmiten tekoihin, joita ei välttämätt­ä ole pidetty rikoksina niiden tapahtuess­a. Kansainväl­iset oikeusistu­imet pidettiin ensisijais­esti taustalla ajatellen, että tuomalla päivänvalo­on Saksan ja Japanin aggressiiv­isimmat ja julmimmat sotarikoks­et voitaisiin edistää kansainväl­istä järjestyst­ä, joka perustuu kunnioituk­selle kansainväl­isiä lakeja ja ihmisoikeu­ksia kohtaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland