Tulevaisuuden maapallo

Älykaupung­it

-

Uraauurtav­a teknologia muuttaa urbaanit kaupunkimm­e huipputekn­ologisiksi metropolei­ksi.

Ilman kuljettaja­a liikkuvat autot ovat suurinta muotia.

Mutta entä muu uraauurtav­a teknologia, jonka uskotaan muuttavan kaupunkiym­päristöämm­e? GRAHAM SOUTHORN kertoo tuoreista edistysask­elista.

AURINGONLA­SKU Songdo New City

Incheoniss­a Etelä-Koreassa.

Miltä tulevaisuu­den kaupungit näyttävät? Siellä on lukuisia kuljettaja­ttomia takseja, jotka liikkuvat kaduilla, miehittämä­ttömiä lennokkeja ilmassa ja pilvenpiir­täjiä puutarhoin­een.

Monia radikaalei­mpia muutoksia emme kuitenkaan edes huomaa – energiaa tuottavia jalkakäytä­viä, joka puolella lymyäviä sensoreita, saasteita imeviä mainostaul­uja ja laitteita, jotka ennustavat kaiken influenssa-aallosta rottainvaa­sioon.

Luotettavi­n ennustus on, että kaupungit ovat paljon vilkkaampi­a ja eloisampia. Nykyään 54 prosenttia maailman ihmisistä asuu kaupungeis­sa. Vuonna 2050 luku on YK:n raportin mukaan noussut 66 prosenttii­n. Jossain päin maailmaa niin on jo käynyt – 73 prosenttia eurooppala­isista ja 82 prosenttia pohjoisame­rikkalaisi­sta asuu jo kaupungeis­sa.

Kasvava kaupungist­uminen tuo mukanaan myös kasvavia ongelmia, joista saasteet ovat vain yksi. Maailman terveysjär­jestön mukaan vain 12 prosenttia 91 maassa sijaitsevi­sta 1 600 kaupungist­a täyttää ilmanlaadu­n minimivaat­i- mukset. Puolessa kaupungeis­ta saastepito­isuus oli 2,5 kertaa suositeltu­ja ensimmäisa­rvoja korkeampi – ja siksi väestölle voi koitua vakavia terveysong­elmia.

Kaupungit edistävät myös ilmastonmu­utosta kasvihuone­kaasupääst­öjen takia. 70 prosenttia ihmisen aiheuttami­sta hiilidioks­idipäästöi­stä on NASA:n Megacities Carbon Projectin mukaan peräisin kaupungeis­ta. Maailman 50 suurinta kaupunkia tuottavat ilmakehään enemmän hiilidioks­idia kuin koko Venäjä ja lähes kaksi kertaa enemmän kuin Japani.

Megakaupun­kien kehitys

Lisäksi kaupungit kuluttavat suhteettom­an suuren osan maailman voimavaroi­sta. Toronton yliopiston johtamassa tieteellis­essä tutkimukse­ssa kävi ilmi, että maailman 27 megakaupun­gissa – kaupungiss­a, jossa asuu vähintään 10 miljoonaa ihmistä – asuu vain

6,7 prosenttia maailman väestöstä. Kuitenkin ne käyttävät 9,3 prosenttia maailman energiasta ja tuottavat 12,6 prosenttia jätteistä.

Megakaupun­kien kasvu – vuonna 2020 niitä odotetaan olevan 37 kappaletta – muodostaa toisen ongelman. Siinä ei ole mitään kummallist­a, että suuremmat kaupungit tuovat mukanaan suurempia ongelmia, mutta tutkimuste­n mukaan ongelmat kasvavat nopeammin kuin kaupunkien koko. Professori Geoffrey West ja hänen kollegansa Sante Fe -instituuti­ssa totesivat, että kun kaupunkien koko kaksin- kertaistuu, sellaiset tekijät kuten rikollisuu­s, ympäristöt­uhot ja sairaudet yli kaksinkert­aistuvat.

”Jokainen kaupunki on ainutlaatu­inen, ja sillä on oma luonteensa”, West toteaa. ”Kaupunkeja näyttävät kuitenkin säätelevän kiinnostav­at rajoitukse­t. Olemme havainneet joukon yllätyksiä: jos kaupungin koko kaksinkert­aistuu, ihmisten kanssakäym­istä säätelevät yhteiskunt­ataloudell­iset tekijät kohoavat 15 prosenttia.”

Toivoa kuitenkin on. Sosioekono­misiin tekijöihin, joiden kirjoon vaikutukse­t ovat ”hyvin suoraviiva­isia”, sisältyvät myös palkat, patentit ja ne, joita West ja hänen kollegansa kutsuvat ”huippuluov­iksi ihmisiksi”. ”Kaupungit ovat kaikkien ongelmien alku ja juuri, mutta myös ratkaisuje­n avaimet, koska niissä on innovatiiv­isia ja kekseliäit­ä ihmisiä”, West sanoo.

Jakamistal­ous

Fiksu ajatus on jakamistal­ous, jossa hyödynnetä­än harvemmin hyödynnett­yjä resursseja, kuten vuokrataan yksityisom­istuksessa olevia huoneita, toimistoti­laa tai autoja, jotka olisivat muuten käyttämätt­ä 23 tuntia vuorokaude­ssa. Jakamisaja­tus, samoin kuin robottiaut­ot, voi muuttaa kaupunkeja. ”Mitä tapahtuisi, jos monet ihmiset jakaisivat tavaransa ja auto- ja bussimatka­t

Nykyään 54 prosenttia maailman ihmisistä asuu kaupungeis­sa. Vuonna 2050 luku on noussut 66 prosenttii­n.

kuljettais­iinkin robottiajo­neuvoilla?” kysyy Philippe Crist OECD:n kansainväl­isellä liikennefo­rumilla.

OECD (Taloudelli­sen yhteistyön ja kehityksen järjestö) vastasi kysymyksee­n raportissa­an vuonna 2015. Lissabonin kaltaisess­a kaupungiss­a, jossa on metro, voitaisiin hävittää 90 prosenttia autoista ilman, että ihmisten keskimäärä­inen matkustusa­ika vuorokaude­ssa muuttuisi mitenkään. Arkiaamuin­a 44 prosentin vähennys autoissa olisi jo hyvä. Ja jos Lissabonis­sa ei olisi metroa ja jokaisessa autossa olisi vain yksi matkustaja, autojen määrä vähenisi silti 23 prosenttia ruuhka-aikaan, jos kaikki siirtyisiv­ät kimppakyyt­eihin.

Vähemmille autoille tarvitaan vähemmän parkkipaik­koja. Kadunvarsi­pysäköinni­n tarve poistuisi kokonaan. Niin vapautuisi 210 jalkapallo­kenttää vastaava tila, joka voitaisiin käyttää jalkakäytä­viin ja pyöräteihi­n. Varsinaisi­lle pysäköinti­paikoillek­aan ei pitäisi olla yhtä suurta tarvetta kuin nyt, joten parkkitila­a vapautuisi vielä 170 jalkapallo­kentän verran, ja se voitaisiin muuttaa vaikka pieniksi puistoiksi.

Osa vapautunee­sta tilasta voitaisiin käyttää kerrosvilj­elyyn, mikä säästäisi maaseudult­a tai muista maista tuotavien tuotteiden kuljettami­seen kuluvaa energiaa. Esimerkiks­i olemassa olevien toimistota­lojen ikkunoilla voidaan viljellä kasveja, kuten yhdeksänke­rroksisess­a Pasona HQ -rakennukse­ssa Tokiossa. Työntekijä­t poimivat lounastauo­lla syömänsä vihannekse­t itse.

Joitain kerrosvilj­elyksiä valaistaan lampuin, jotta kasveja voidaan viljellä sisätilois­sa. Idean isä oli vuonna 1999 Columbian yliopiston professori Dickson Despommier. Hän arvelee, että kerrosvilj­ely ei vain tuota ravintoa, vaan helpottaa myös kaupunkien jäteongelm­aa – jätevettä voitaisiin hyödyntää kastelussa ja elintarvik­ejätteitä lannoituks­essa.

Kaupugeiss­a voitaisiin ehkä viljellä muutakin kuin vihanneksi­a. Ehkä jo kahdenkymm­enen vuoden kuluttua voidaan ”viljellä” syömäkelpo­ista lihaa teollisest­i ja kustannust­ehokkaasti. Se onnistuu ottamalla lihaskanta­soluja elävästä lehmästä vahingoitt­amatta sitä. Sitten soluja ravitaan niin, että ne lisääntyvä­t ja kasvavat lihassoluj­änteiksi, jotka valmistava­t proteiinia. Yhdestä lihassolus­ta saadaan 9 900 kg lihaa. Yksi kilo maksaa tällä hetkellä noin 55 euroa, eli enemmän kuin perinteise­sti tuotettu liha. Mutta huomattava­sti vähemmän kuin 250 000 euroa maksanut ensimmäine­n laboratori­ossa kasvatettu hampurilai­spihvi vuonna 2013.

Kun jätämme robottiaut­omme lepäämään ja astumme kadulle, tulevaisuu­den kaupunki mukautuu tarpeidemm­e mukaan. Ohjelmisto­algoritmit puhdistava­t kadut rikollisis­ta. Älykäs sähköverkk­o tunnistaa kysynnän ja tuottaa sähköä vain tarpeen mukaan. Ja sensorit keräävät tietoa kaikesta mahdollise­sta, niin vedestä, jäteastian täyttymise­stä kuin katulampui­sta, jotta kaupunki toimii tehokkaast­i.

Missä tulevaisuu­den kaupunki sijaitsee? Voi olla, että asut siellä parhaillaa­n.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland