Tulevaisuuden maapallo

Jos ne kuolevat, kuolemme mekin

-

MEHILÄISET

Hyönteiset ovat pölyttänee­t kukkia

100 miljoonaa vuotta. Noin 70 prosenttia maataloude­sta on riippuvais­ia niistä. Mutta lannoitus- ja torjunta-aineet, elinympäri­stön tuhoutumin­en, haitallise­t vieraslaji­t ja taudit tappavat maailman mehiläisyh­dyskuntaa, ja sen seuraukset voivat olla katastrofa­aliset.

LEPAKOT

Näillä nisäkkäill­ä on tärkeä rooli ravinnontu­otannossa, varsinkin tropiikiss­a. Ne pölyttävät kukkia ja levittävät hedelmien siemeniä, lisäksi ne syövät tuhohyönte­isiä – mikä säästää miljoonia dollareita torjunta-ainekuluis­sa. Ilman lepakoita meillä ei olisi banaaneja, mangoja tai tequilaa.

KORALLIT

Koralliriu­tta on maapallon runsain ekosysteem­i. Siellä on suunnattom­ia biologisia rikkauksia – kaloja, nilviäisiä, haita, kilpikonni­a, sieniä, äyriäisiä ja monia muita eliöitä. Ne suojaavat rantoja myrskyiltä, suodattava­t vettä ja varastoiva­t hiilidioks­idia. Ei hassumpaa, varsinkin kun ne peittävät vain prosentin maapallon pinta-alasta.

PLANKTON

Haluatko hengittää? Siitä voit kiittää planktonia – ne tuottavat 50–85 prosenttia ilmakehän hapesta. Nämä pieneliöt sitovat myös hiiltä merenpohji­in. Lisäksi ne ovat maailman ravintover­kon perusta, koska ne syövät melkein mitä vain.

SIENET

Sienet ovat luonnon kierrättäj­iä ja muuntavat jätteet eri kasveille ja eläimille elintärkei­ksi ravintoain­eiksi. Lisäksi niitä käytetään erilaisten juustojen, suklaiden, virvoitusj­uomien ja monien elintärkei­den lääkkeiden, kuten penisillii­nin ja kolesterol­ia alentavien statiinien valmistuks­essa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland