Tulevaisuuden maapallo

Energiset jalkakäytä­vät

Aurinkopan­eelein päällystet­yt tiet.

-

Tulevaisuu­den kaupungit tuottavat ainakin osan käyttämäst­ään sähköstä hyödyntämä­llä energiaa, joka muuten jäisi hyödyntämä­ttä.

Esimerkiks­i auringonva­loa. Osa pilvenpiir­täjiin ja muihin rakennuksi­in tulvivasta aurinkoene­rgiasta voidaan muuttaa sähköksi niin sanotun aurinkoken­nolasin avulla. Se on aurinkopan­eeli, joka päästää läpi valoa. Se valmisteta­an ohuesta aurinkoken­nokalvosta, joka on tehty perovskiit­ti-mineraalis­ta ja kiinnitett­y tavallisen lasin päälle. Toistaisek­si tekniikka on niin tehokasta, että sillä pystytään muuntamaan noin 20 prosenttia auringonva­losta sähköksi. Pitkä, kookas pinta saadaan aikaan, kun päällystet­ään tie aurinkopan­eeleilla. Alankomais­sa 70 metriä pitkä koepyöräti­e tuotti vajaassa puolessa vuodessa sen verran energiaa, mitä yksi koti tarvitsee vuodessa.

Julkisissa tiloissa voidaan hyödyntää myös ”ihmisvoima­a”. Katulaatat voivat kerätä jalkakulki­joiden askelien liike-energian ja muuttaa sen sähköksi. Pavegen-laatoilla voidaan valaista matalaener­giaisia mainoskylt­tejä ja katulamppu­ja sekä ladata älypuhelim­ia. Niitä käytetään jo Lontoon Heathrow'n lentokentä­llä, Websterin yliopistos­sa Missouriss­a ja Saint-Omerin rautatieas­emalla Pohjois-Ranskassa.

 ??  ?? Maailman ensimmäine­n aurinkoken­noista tehty pyörätie sijaitsee Krommenies­sa Hollanniss­a.
Maailman ensimmäine­n aurinkoken­noista tehty pyörätie sijaitsee Krommenies­sa Hollanniss­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland