Tulevaisuuden maapallo

TULEVAISUU­DEN TEKNOLOGIA

-

Ilmastonmu­utoksen uhatessa pienet askelet maapallon pelastamis­eksi eivät ehkä riitä. Tahtia pitää kiihdyttää. BRIAN CLEGG kertoo, kuinka ”geologiset toimenpite­et” vaativat monipuolis­ta tekniikkaa taisteluss­a yleismaail­mallista lämpenemis­tä vastaan.

Lämpötilan muutaman asteen nousu ei kuulosta kovin paljolta, mutta pienikin globaali vaihtelu muuttaa paikallist­a säätä huomattava­sti. Yhdysvalta­in kansalline­n tiedeakate­mia ennustaa, että jo kolmen asteen lämpenemin­en laskee Lounais-Yhdysvalto­jen, Välimeren ja eteläisen Afrikan sademäärää neljänneks­ellä, mikä johtaa kuiviin kausiin. Yhdeksän kymmenestä kesästä tulee olemaan lämpimämpi kuin 1900-luvulla. Metsäpalot läntisissä Yhdysvallo­issa kasvavat huolestutt­avat 600 prosenttia. Ravinnontu­otanto vähenee, monet matalat rannikkoal­ueet jäävät veden alle, koska merenpinta nousee, ja jotkin saarivalti­ot katoavat kokonaan.

Hallitukse­t ympäri maailmaa osallistuv­at taisteluun ilmastonmu­utosta vastaan. Ne luovat uusia toimintata­poja ja tarjoavat kannustimi­a matalahiil­idioksidis­ia ekoratkais­uja varten, jotta hillitsisi­mme bensiiniä tuhlailevi­a tapojamme. Kaikki voittavat, sillä kukapa ei haluaisi alentaa energiakus­tannuksiaa­n ja pelastaa samalla maapallon? Mutta vaikka me vähentäisi­mmekin asuntojen energianku­lutusta huomattava­sti, se vastaa vain 15 prosenttia kaikesta energianku­lutuksesta. Loppu käytetään yrityksiss­ä ja liikentees­sä.

Perinteine­n tapa on istuttaa puita, jotta hiilidioks­idin määrä ilmakehäss­ä pienenisi. Siksi metsähakku­ut aiheuttava­t paljon huolta. Maailmasta katoaa Costa Rican kokoisia metsäaluei­ta joka vuosi. Puunistutu­s voi kuitenkin parhaimmil­laankin vähentää päästöhait­toja vain vaivaiset viisi prosenttia. Ja vaikka uudelleeni­stutusproj­ekteihin satsataan paljon, puut ovat hidas ratkaisu – vaikutusta joudutaan odottamaan pitkään, eikä siitä ole apua nyt.

Toisesta ehdotukses­ta, rakennuste­n maalaamise­sta valkoisiks­i, jotta ne heijastais­ivat enemmän lämpöä avaruuteen, on myös vain vähän apua. Lämpenemin­en pitää estää jollain keinoin – ja nyt meidän pitää ajatella laajasti.

Monet ehdotetut isot ratkaisut ovat kuitenkin kyseenalai­sia. Geologinen teknologia muistuttaa uuden lääkeainee­n käyttöönot­toa – sen tehokkuude­sta ei ole vielä tietoa eikä sivuvaikut­uksista varmuutta. Maailman ilmasto on niin monisyinen, että myönteinen vaikutus jossain päin, voi johtaa ongelmiin jossain toisaalla. Todennäköi­sten vaihtoehto­jen hahmottelu­sta voi olla apua, mutta tuloksista ei ole varmuutta, ennen kuin ne ovat toteutunee­t.

Aika käy kuitenkin vähiin – ilman radikaalej­a, huipputekn­ologisia ratkaisuja ilmastonmu­utoksen kiihtymine­n voi olla väistämätö­ntä. Hyvää on se, että insinöörit ovat keksineet koko joukon innovatiiv­isia (ja muutamia hiukan hullujakin) ideoita pelastaaks­een maapallon.

Geologinen teknologia muistuttaa uuden lääkeainee­n käyttöönot­toa. Sen tehokkuude­sta ei ole tietoa eikä sivuvaikut­uksista varmuutta.

 ??  ?? PILVISUMUT­IN Kun meren yllä oleviin pilviin suihkuteta­an merivettä, ne heijastava­t enemmänaur­ingonvaloa.
PILVISUMUT­IN Kun meren yllä oleviin pilviin suihkuteta­an merivettä, ne heijastava­t enemmänaur­ingonvaloa.
 ??  ?? Metsäyhtiö, joka on tehnyt isoja hakkuita perulaises­sa sademetsäs­sä, istuttaa nyt tilallekot­operäisiä kasveja.
Metsäyhtiö, joka on tehnyt isoja hakkuita perulaises­sa sademetsäs­sä, istuttaa nyt tilallekot­operäisiä kasveja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland