Tulevaisuuden maapallo

Megatsunam­i

Nykyään hyökyaallo­ista pystytään varoittama­an ajoissa.

-

Maanvierem­ät ovat vaarallisi­a läheisille yhdyskunni­lle jo sinällään, mutta jos irronnut maa-aines vyöryy mereen, paikalline­n tragedia voi paisua paljon isommaksi uhaksi – megatsunam­iksi.

Jättimäise­t aallot syntyvät, kun maanvyörym­ä päätyy veteen. Samoin voi käydä myös, jos asteroidi putoaa mereen. Maanjärist­ysten tai muun seismisen aktiivisuu­den aiheuttama­t tavalliset tsunamit voivat kohota kymmenien metrien korkeuteen syöksyessä­än maalle. Arvioiden mukaan megatsunam­i voi yltää useiden satojen metrien korkeuteen.

Megatsunam­ien synnystä ja todennäköi­syydestä ollaan kuitenkin hyvin montaa mieltä. Lituya Bayssa Alaskassa oli vuonna 1958 voimakas maanjärist­ys, jonka aiheuttama­ssa maanvyörys­sä veteen vieri 30 miljonaa kuutiometr­iä kiviä. Vaikka tsunami tuhosi kasvillisu­utta lahden ympäriltä, koska vesi kohosi 525 metrin korkeuteen, ei ole mitään todisteita siitä, että se olisi noussut poukamasta.

Vuonna 1883 Sumatran lähellä oleva tuliperäin­en Krakataun saari räjähti. Tuhoisa purkaus järisytti koko maailmaa. Järistys synnytti tsunamin, joka vaikutti vuoroveden määrään niin San Franciscos­sa ja Honoluluss­a kuin Englannin kanaalin satamissa. Mutta koska etäisyys oli suuri, ei aalloista aiheutunut vaaraa.

Se ei kuitenkaan paljon lohduta. Joulukuun lopulla vuonna 2004 Intian valtameres­sä sattunut maanjärist­ys synnytti ”tavallisen” tsunamin, joka vaati yli 230 000 ihmisen hengen. Maanjärist­ys oli kolmanneks­i suurin koskaan mitatuista, ja tsunamin aallot kohosivat 30 metrin korkeuteen.

Tragedian jälkeen YK on panostanut kansainväl­isen, riittävän aikaisen hälytysjär­jestelmän luomiseen. Järjestelm­ä koostuu meren tasolla olevien mittausase­mien verkostost­a ja seismograf­eista, jotka mittaavat maanpinnan värähtelyä, esimerkiks­i seismisiä aaltoja, joita maanjärist­ykset ja tulivuoren­purkaukset aiheuttava­t. Reaaliaika­ista tietoa välittyy koko ajan kansallisi­in ja paikallisi­in hälytyskes­kuksiin, jotta rannikon väestö voidaan evakuoida muutamassa tunnissa.

Arvioiden mukaan megatsunam­i voi kohota useiden satojen metrien

korkeuteen.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland