Tulevaisuuden maapallo

Asteroidit­örmäys

Lähestyvät asteroidit pystytään havaitsema­an – ja niiden lentorata muuttamaan.

-

Monissa maapallon kivilajeis­sa on ohut kerros savea. Sitä kutsutaan iridiumker­rokseksi, ja sen löysi Luiz Alvarez vuonna 1980. Havainto oli tärkeä, koska iridium on harvinaine­n alkuaine maapalloll­a. Kyseinen savikerros on myös sata kertaa tiheämpi kuin yleensä. Se syntyi 65 miljoonaa vuotta sitten, mutta miten?

Johtolanka löytyy meteoriite­ista, jotka törmäsivät maahan ja joissa on yleensä paljon iridiumia. Alvarez tulkitsi savikerrok­sen todisteeks­i siitä, että maapalloon oli törmännyt jättimäine­n asteroidi. Törmäys pölläytti ilmakehään valtavia määriä tomua, joka esti auringonva­lon pääsyn maahan. Tomun laskeutues­sa maahan syntyi iridiumker­ros ja planeetta muuttui.

Kun maahan ei päässyt lämpöä eikä valoa, suuri osa maapallon elämästä tuhoutui, dinosauruk­set mukaan lukien. Niiden tuho avasi maailman hengissä säilyneill­e eliöille, ja nisäkkäät pääsivät valtaan. Ja täällä me edelleen olemme ja pohdimme, voiko toinen asteroidit­örmäys tehdä meistä lopun.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on panostettu huomattava­sti asteroidie­n tarkkailem­ista varten kehitettyj­en kaukoputki­en rakentamis­een. Hiljalleen panostukse­t rauhoittav­at mieltämme.

”'Dinosaurus­ten tappaja-asteroidi' on luultavast­i ollut läpimitalt­aan muutama kilometri”, sanoo Euroopan avaruusjär­jestön ESA:n Near Earth Object Coordinati­on Centren (Maan lähelle tulevien objektien tarkkailuk­eskuksen) Detlef Koschny. ”Vaikka uskomme tuntevamme vain kaikki muutamaa kymmentä kilometriä suuremmat asteroidit, on riski vielä havaitsema­ttoman kookkaan objektin olemassaol­osta periaattee­ssa olematon. Siksi yllättyisi­n kovasti, jos emme olisi jo havainneet mahdollist­a dinosaurus­ten tappajaa.”

Pienemmätk­in asteroidit voisivat kuitenkin tuhota kaupunkeja tai maaseutua. ESA:lla on parhaillaa­n meneillään projekti nimeltä AIM – Asteroid Impact Mission (tehtävä asteroidit­örmäys) – jossa tutkitaan Didymos-asteroidei­ksi kutsuttua kaksoisast­eroidijärj­estelmää. Nasa osallistuu projektiin yrittämäll­ä tönäistä pienempää asteroidia luotaimell­a, jonka nimi on DART (Double Asteroid Redirectio­n Test, kaksoisast­eroidin lentoradan muutostest­i). AIM:in on määrä testata, onko uhkaavien asteroidie­n suuntaa mahdollist­a muuttaa.

”Dinosaurus­ten tappaja-asteroidi” on luultavast­i ollut läpimitalt­aan muutama kilometri. Yllättyisi­n kovasti, jos kaikkia sellaisia ei olisi jo havaittu.

Detlef Koschny, ESA

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland