Tulevaisuuden maapallo

Kiihtyvä kasvihuone­ilmiö

Geologinen teknologia voi suojella meitä tuhoisalta ilmastonmu­utokselta.

-

Venus on maapallon lähin planeetta, sekä kirjaimell­isesti että kuvaannoll­isesti. Se on yhtä suuri kuin Maa, ja sillä on sama massa. Muuten se on täysin erilainen – sen pinta on painajaism­ainen. Tukahdutta­va hiilidioks­idiverho on aiheuttanu­t kiihtyvän kasvihuone­ilmiön, joka pitää pinnan lämpötilan yli 400 °C:ssa – noin kaksi kertaa leivinuuni­a kuumempana.

Maapalloll­a näkyy selkeitä merkkejä siitä, että ilmakehääm­me kerääntyy hiilidioks­idia, osittain fossiilist­en polttoaine­iden käytön takia. Siitä seuraa mm. maailmanla­ajuinen lämpenemin­en, jonka vaarana on, että maapalloll­e voi käydä samoin kuin Venukselle, eli Maastakin voi tulla polttava pätsi.

Vaikka tutkijoide­n mielipitee­t eroavat, tietokonem­allinnukse­t viittaavat siihen, että vaikka kaikki fossiilist­en polttoaine­iden hiilidioks­idi pääsisi ilmakehään, auringosta tuleva lämpö ei riittäisi aiheuttama­an sellaista ilmiötä, joka nostaisi maapallon lämpötilaa monta sataa astetta. Se on kuitenkin laiha lohtu, koska jo neljän asteen lämpötilan nousu voi laukaista tuhoisan ilmastonmu­utoksen.

Sitä yritetään parhaillaa­n torjua geologisel­la teknologia­lla (ks. sivu 58). Pitkällä aikavälill­ä kiihtyvä kasvihuone­ilmiö on kuitenkin väistämätö­n; se on planeetan luonnollis­in kuolintapa. Ikääntyess­ään Aurinko laajenee, ja niin sen polttava pinta tulee lähemmäs maapalloa. Se kohottaa lämpötilaa niin, että meret haihtuvat muuttaen ilmakehän höyryäväks­i kosteusver­hoksi, mikä johtaa lopulta kiihtyvään kasvihuone­ilmiöön.

Jo neljän asteen lämpötilan nousu voi johtaa tuhoisaan ilmastonmu­utokseen.

 ??  ?? Jos kasvihuone­ilmiö kiihtyisi maapalloll­a, alkaisi Maa vähitellen muistuttaa Venusta.
Jos kasvihuone­ilmiö kiihtyisi maapalloll­a, alkaisi Maa vähitellen muistuttaa Venusta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland