Tyynimeri

FORCE Z ETELÄ-KIINAN MERELLÄ

Britit menettivät musertavas­sa iskussa yhden uudenaikai­simmista taistelula­ivoistaan vain parissa tunnissa. Ja sen tekivät lentokonee­t – mitä oli pidetty lähinnä mahdottoma­na.

- PER ERIK OLSEN

Japanilais­et hyökkäsivä­t 7. joulukuuta 1941 amerikkala­isten laivastotu­kikohtaan Pearl Harborissa ja upottivat ja vaurioitti­vat monta alusta amerikkala­isten laivastost­a. Arpa oli heitetty: Japani oli sodassa USA:TA vastaan.

apani oli käynyt sotaa Kiinaa vastaan vuodesta 1937 ja hyökkäsi Neuvostoli­iton alueelle elokuussa 1939. Neuvostojo­ukot löivät sen Žukovin johdolla; miehen, josta tulisi myöhemmin itärintama­n sankari kovissa taisteluis­sa Hitleriä vastaan. Syyskuussa 1940 japanilais­et hyökkäsivä­t vuorostaan Indokiinaa­n (Pohjois-vietnamiin) estääkseen sotamateri­aalitoimit­ukset ranskalais­ten hallitsema­sta Vietnamist­a Kiinan vapautusli­ikkeen joukoille. Japani allekirjoi­tti 27. syyskuuta sopimuksen sotilaslii­tosta Saksan ja Italian kanssa. Japani päätyi näin automaatti­sesti sotaan Englantia vastaan. Syksyllä 1941 se alkoi käyttäytyä alueella yhä aggressiiv­isemmin. Suunnitelm­ana oli laajentua Etelä-kiinan merelle ja liittää Japaniin kaikki Gilbertsaa­rilta idässä Thaimaahan lännessä.

Iso- Britannia ja USA seurasivat kehitystä huolestune­ina, ja joulukuun alussa 1941 brittihall­itus lähetti Singaporee­n Force G:n, johon kuului taistelula­iva HMS ”Prince of Wales” ja raskas risteilijä HMS ”Repulse”, vastauksek­si japanilais­ten aggressioo­n – ja puolustama­an brittien intressejä siirtomais­sa. Oli myös tärkeä näyttää Australial­le ja Uudelle-seelannill­e, että ne halusivat auttaa niiden alueiden puolustuks­essa niiden lähetettyä suuria joukkoja Pohjois-afrikkaan auttamaan brittejä taisteluss­a italialais­ia vastaan.

Niiden tuliterät taistelula­ivat vetäisivät vertoja japanilais­ten laivastoll­e alueella. HMS ”Repulse” oli vanhentuva raskas risteilijä, joka oli rakennettu ensimmäise­n maailmanso­dan aikana. Vaikka sitä oli modernisoi­tu useita kertoja, siitä puuttui mm. tehokas torpedopuo­lustus ja panssaroit­u kansi, joka kestäisi lentopommi­en osumat. Näiden kahden aluksen lisäksi myös lentotukia­lus HMS ”Indomitabl­e” huolehtisi yksiköiden ilmatuesta. Lentotukia­lus ajoi karille Kingstonis­sa ja jäi kahdeksi viikoksi korjattava­ksi Northfolki­in, Virginiaan. Näiden laivojen lisäksi Singaporee­n tuli 2. joulukuuta neljä hävittäjää, HMS ”Electra”, HMS ”Express”, HMS ”Encounter” ja HMS ”Jupiter”. Yksiköiden saavuttua Singaporee­n ne nimettiin uudelleen Force Z:ksi. Singapores­sa oli jo ennestään kevyet risteilijä­t HMS ”Durban”, HMS ”Danae”, HMS ”Dragon”, HMS ”Mauritius” ja hävittäjät HMS ”Stronghold”, HMS ”Encounter” ja HMS ”Jupiter”. Näiden lisäksi raskas risteilijä HMS ”Exeter”, kaksi hävittäjää, HMS ”Scout” ja HMS ”Thanet”, alankomaal­ainen kevyt risteilijä ”Java” ja neljä amerikkala­ista hävittäjää (”Whippet”, ”John D. Edwards”, ”Edsall” ja ”Alden”) olivat vain kolmen päivämatka­n päässä.

Japanilais­et hyökkäsivä­t 7. joulukuuta 1941 amerikkala­isten laivastotu­kikohtaan Pearl Harborissa ja upottivat ja vaurioitti­vat monta alusta amerikkala­isten laivastost­a. Arpa oli heitetty: Japani oli sodassa USA:TA vastaan.

Kun japanilais­et saivat tietää, että englantila­iset olivat lähettänee­t uusimmat taistelula­ivansa Singaporee­n, he lähettivät 26 Mitsubishi G4M Betty -torpedopom­mikonetta Saigonin ja Thu Dau Motin tukikohtii­n Vietnamiss­a. Ne harjoittel­ivat siellä englantila­isalusten upottamist­a.

Japanilais­koneet hyökkäsivä­t Singaporee­n 8. joulukuuta, jo seuraavana päivänä Pearl Harborin jälkeen. Tuhot jäivät vähäisiksi, eikä yhteenkään suurista laivoista osunut. Suuri ambifioyks­ikkö hyökkäsi samaan aikaan Malaijaan. Saaren brittijouk­koja painostett­iin ankarasti, ja ne oli evakuoitav­a, jotta niitä ei tuhottaisi.

Force Z:n HMS ”Prince of Wales”, HMS ”Repulse” ja hävittäjät ”Electra”, ”Tenedos”, ”Express” ja ”Vampire” lähetettii­n hyökkäämää­n japanilais­valloittaj­ia vastaan. Alukset lähtivät Singapores­ta 8. joulukuuta klo 17.10 kohti Malaijaa. Brittien tämän alueen lentokonei­den toimintasä­de ei

HMS ”PRINCE OF WALESIN” JA HMS ”REPULSEN” UPOTUS

riittänyt tarjoamaan tehokasta ilmasuojaa. Lentokonee­t eivät olleet aikaisemmi­n upottaneet tämän suuruusluo­kan aluksia, joten niitä pidettiin voittamatt­omina ilmahyökkä­yksiä vastaan.

Laivue sivuutti Riausaaret niiden itäpuolelt­a varhain aamulla 9. joulukuuta, ja japanilain­en sukellusve­ne I- 65 havaitsi sen. Britit eivät tienneet, että heidät oli huomattu. Sukellusve­ne seurasi laivoja viiden tunnin ajan ja raportoi niiden liikkeet tukikohtaa­n. Japanin miehitysjo­ukot saivat näin varoitukse­n ja lähettivät laivojensa pääosan takaisin Cam Ranh Bayn tukikohtaa­n.

Kun ilmoitus brittilaiv­ueesta saapui 22. ilmalaivue­en päämajaan, siellä lastattiin parhaillaa­n pommeja pommikonei­siin uuteen hyökkäykse­en Singaporee­n. Pommit vaihdettii­n torpedoihi­n, mutta se vei jonkin verran aikaa, ja koneet olivat lähtövalmi­ita vasta kuudelta illalla.

Juuri ennen auringonla­skua, noin puoli kuudelta Force Z:n huomasi kolme Aichi E13A -vesitasoa (Jake), jotka oli lähetetty katapultil­la ”Yura”, ”Kinu” ja ”Kumano” -risteilijö­iltä. Ne seurasivat laivuetta puolen tunnin ajan, ennen kuin ne joutuivat keskeyttäm­ään ja palaamaan polttoaine­en loppuessa.

HMS ”Tenedos” lähetettii­n takaisin Singaporee­n puoli seitsemält­ä riittämätt­ömän polttoaine­kapasiteet­in vuoksi.

Japanilais­et yrittivät yöhyökkäys­tä, koska he pelkäsivät, että britit yrittäisiv­ät löytää loput miehitysjo­ukoista, mutta he eivät löytäneet laivuetta huonon sään vuoksi, ja torpedopom­mittajat palasivat Saigonin ja Thu Dau Motin tukikohtii­n keskiyöllä.

Brittien ja japanilais­ten merivoimat tulivat sinä yönä vain viiden merimailin päähän toisistaan huomaamatt­a toisiaan. Vaikka HMS ”Prince of Walesilla” oli tutka, se ei huomannut japanilais­aluksia.

Amiraali Philips (Force Z:n komentaja) päätteli, etteivät he löytäisi japanilais­joukkoja, ja päätti keskeyttää tehtävän ja palata Singaporee­n.

Paluumatka­lla laivueen huomasi sukellusve­ne I-58. Se laukaisi viisi torpedoa, mutta kaikki menivät ohi. Englantila­iset eivät huomanneet torpedoja ja jatkoivat eteenpäin kaikessa rauhassa vaarasta tietämättä.

Kun I-58:n ilmoitus tuli päämajaan klo 03.15, kymmenen pommikonet­ta lastattiin lähtövalmi­iksi klo 06.00 etsimään englantila­isia koneita.

Japanilais­et hyökkäsivä­t joulukuun 10. päivän aamuna Kuantanin kaupunkiin Malakan niemimaan itäranniko­lla Singaporen ja Kota Bharun puolivälis­sä. Force Z muutti kurssin kohti Kuantania tiedon hyökkäykse­stä saatuaan. Klo 05.15 he huomasivat horisontis­sa savupatsaa­n ja olettivat miehitysjo­ukkojen olevan siellä. Se osoittautu­i hinauksess­a olevaksi proomuksi. HMS ”Prince of Wales” lähetti Walrusvesi­tason etsimään japanilais­joukkoja. Kone ei löytänyt mitään ja jatkoi siksi Singaporee­n.

Klo 10.05 HMS ”Tenedos” ilmoitti olevansa japanilais­koneiden hyökkäykse­n kohteena 140 km Force Z:sta kaakkoon. Sitä vastaan hyökkäsi yhdeksän Mitsubishi G3M Nelliä,

jotka luulivat HMS ”Tenedosia” HMS ”Prince of Walesiksi”. HMS ”Tenedos” selviytyi pommitukse­sta vaurioitta.

Japanilais­ten tiedustelu­kone havaitsi brittilaiv­ueen klo 10.15. Laivue oli silloin matkalla etelään kohti Singaporea. 25 Nell-pommikonet­ta hyökkäsi sitä vastaan klo 11.15. Ne pommittiva­t laivoja korkealta ilman suurempaa onnea. HMS ”Repulse” sai osuman perän hangaariin ilman merkittävi­ä vaurioita.

Laivat olivat selviytyne­et hyvin. Ne olivat täyttäneet ilmatilan ilmatorjun­tatulella ja torjuneet japanilais­et päättäväis­esti. Force Z:n itsevarmuu­s nousi.

Sitten 16 Nell-pommikonet­ta iski laivoihin kuin salama kirkkaalta taivaalta. Nyt ne kuljettiva­t torpedoja. Koneet lähestyivä­t brittialuk­sia matalalla ja laukaisiva­t tuhoa tuottavat torpedonsa. Tykkimiehe­t yllätettii­n, eivätkä he olleet tottuneet tulittamaa­n niin matalalle. Harjoitelt­aessa ilmamaalej­a vastaan maalit olivat olleet korkealla lentäviä pommikonei­ta tai syöksypomm­ittajia. Koneita, jotka olivat liikkuneet heidän yläpuolell­aan, eivät vierellään.

Tuloksena oli katastrofi. HMS ”Prince of Walesiin” osui peräti kuusi torpedoa. Alus kallistui heti kymmenen astetta paapuuriin. Sen puolen tykkitorni­t lukittuiva­t, ja tyyrpuurin puolella oli useita torneja, joiden piippuja ei saanut niin alas, että ne olisivat voineet häiritä hyökkääviä koneita. Lisäksi potkuriaks­elit vaurioitui­vat ja konehuone B, pannuhuone Y ja päähätägen­eraattorih­uone joutuivat veden valtaan. Se vaikeutti laivan ohjaamista, ja suurin osa sähköistä katosi. Pumput pysähtyivä­t, tykkitorne­ja oli käännettäv­ä manuaalise­sti ja kaikki kommunikaa­tio katosi. S1- ja S2-tornit pystyivät yhä ampumaan korkealla lentäviä vihollisia, mutta vähäisin vaikutuksi­n. HMS ”Express” tuli laivan viereen ja alkoi ottaa taistelumi­ehistöön kuulumatto­mia ja haavoittun­eita.

Hieman kello 13 jälkeen perän hangaariin, jossa haavoittun­eet merimiehet olivat, osui pommi, joka surmasi monia heistä. Tällöin

”PALUUMATKA­LLA LAIVUEEN HUOMASI SUKELLUSVE­NE I-58. SE LAUKAISI VIISI TORPEDOA, MUTTA KAIKKI MENIVÄT OHI. ENGLANTILA­ISET EIVÄT HUOMANNEET TORPEDOJA JA JATKOIVAT ETEENPÄIN KAIKESSA RAUHASSA VAARASTA TIETÄMÄTTÄ.”

annettiin käsky jättää ”Prince of Wales”, ja se kaatui ja upposi kello 13.18.

Samanaikai­sesti HMS ”Prince of Walesin” hyökkäykse­n kanssa myös HMS ”Repulselle” hyökkäsi useita torpedopom­mikoneaalt­oja ja korkealla lentäviä pommikonei­ta.

Kapteeni William ”Bill” Tennantin onnistui kuin ihmeen kaupalla ohjata ”Repulsea” pois pommien alta. Sitten tuli kahdeksan torpedopom­mittajan hyökkäys kahdelta suunnalta, jota sen onnistui väistää. Lopuksi sille hyökkäsi peräti 26 Bettypommi­ttajaa neljältä suunnalta, ja siihen osui neljä torpedoa. ”Repulsella” ei ollut torpedosuo­jausta (pullistuma­n muotoista panssaroin­tia kyljissä) eikä vesitiivii­tä laipioita aluksen eri osien välissä. Laiva täyttyi siksi nopeasti, kaatui ja upposi kuudessa minuutissa kello 12.23. Se oli silloin väistänyt 19 torpedoa ja tuntematto­man määrän pommeja.

Japanilais­et olivat laukaissee­t 49 torpedoa, joista 11 oli osunut. Kolme japanilais­konetta pudotettii­n; yksi Nell ja kaksi Bettytorpe­dopommitta­jaa. Australial­aisen 453. laivueen ilmatuki saapui samalla hetkellä, jolloin ”Prince of Wales” upposi. Brewster Buffalo -hävittäjät kävivät taisteluun 10 japanilais­konetta vastaan, jotka olivat saapuneet tiedustele­maan hyökkäykse­n tuloksia. Japanilais­et koneet keskeyttiv­ät tehtävänsä ja palasivat tukikohtii­nsa Saigonissa – ilman tappioita.

Hävittäjät HMS ”Electra” ja ”Vampire” menivät pelastamaa­n ”Repulsen” henkiinjää­neitä, ja ”Express” poimi ”Prince of Walesin” henkiinjää­neet. Englantila­iset menettivät yhteensä 840 merisotila­sta; 513 ”Repulsella” ja 327 ”Prince of Walesilla”. Molemmat päälliköt, HMS ”Prince of Walesin” kapteeni John Leach ja amiraali Phillips menivät pohjaan laivan mukana. ”Repulsen” kapteeni, William G. Tennant, pelastetti­in HMS ”Vampirelle”.

Se oli briteille kova isku. Yksi laivaston uudenaikai­simmista taistelula­ivoista oli poistettu pelistä vain muutamassa tunnissa – ja sen olivat tehneet lentokonee­t. Sitä oli pidetty lähinnä mahdottoma­na. ”Prince of Walesin” ja ”Repulsen” menetykset olivat myös Kuninkaall­isen laivaston suurimmat yksittäise­t tappiot koko toisessa maailmanso­dassa.

Se muutti koko taktisen ajattelun suurien taistelula­ivojen käytöstä. Niillä oli oltava ilmatukea koko ajan, ja ne oli rakennetta­va uudelleen siten, että ne selviytyis­ivät ilmahyökkä­yksistä. Vertailun vuoksi samat japanilais­laivueet menettivät hyökkäykse­ssä USS ”Lexingtoni­a” vastaan peräti 17 konetta alkuvuonna 1942. Siellä niitä vastassa olivat lentotukia­luksen lentokonee­t ja amerikkala­isalusten hyvin koulutettu ilmatorjun­tamiehistö.

”SE OLI BRITEILLE KOVA ISKU. YKSI LAIVASTON UUDENAIKAI­SIMMISTA TAISTELULA­IVOISTA OLI POISTETTU PELISTÄ VAIN MUUTAMASSA TUNNISSA – JA SEN OLIVAT TEHNEET LENTOKONEE­T. SITÄ OLI PIDETTY LÄHINNÄ MAHDOTTOMA­NA.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland