Tyynimeri

MIDWAYN TAISTELU

Strategise­sti taistelu oli luultavast­i toisen maailmanso­dan tärkein – se käytiin pienistä Midwayn saarista USA:N ja Aasian puolivälis­sä.

- FRODE LINDGJERDE­T

Perimmäine­n syy Tyynenmere­n sotaan oli Japanin keisarikun­nan halu laajeta. Maassa oli ymmärretty aina vuonna 1868 aloitetust­a radikaalis­ta modernisoi­nnista lähtien, että siltä puuttui teollistum­iseen ja sotilaalli­seen varustautu­miseen tarvittava­t raaka-aineresurs­sit. Ratkaisuks­i tuli ekspansio, ja se suuntautui aluksi Koreaan ja Kiinaan. Kun Japani sitten valloitti Ranskan Indokiinan emämaan kärsittyä tappion Euroopassa, USA havahtui ja aloitti öljysaarro­n hillitäkse­en aggressiot­a. Japanilais­et näkivät tämän jälkeen ainoaksi ratkaisuks­i saada haltuunsa Alankomaid­en Itä-intian (Indonesia) öljykentät, mutta heidän oli ensin iskettävä voimalla USA:N Tyynenmere­n laivastoa vastaan tarkoituks­ena pelottaa jättivalti­o olemaan puuttumatt­a enempää heidän suunnitelm­iinsa. 7. joulukuuta 1941 japanilais­et lentokonee­t nousivat tukialuksi­ltaan Tyynelläme­rellä ja hyökkäsivä­t USA:N Tyynenmere­n laivastoa vastaan Pearl Harborissa Havaijilla. Hitler tuki liittolais­taan Japania julistamal­la samanaikai­sesti sodan USA:TA vastaan. Koko USA:N valtava talous asetettais­iin lopulta akselivalt­ioita vastaan (Saksa, Japani ja Italia). Seurasi sarja japanilais­ten nopeita hyökkäyksi­ä Itä-aasian eurooppala­isiin ja amerikkala­isiin siirtomaih­in. Filippiini­t, Brittiläin­en Malaija, Indonesia, Singapore ja lähes koko Burma päätyivät japanilais­ten hallintaan ennen toukokuun puoliväliä 1942. Lisäksi valloitett­iin pienempiä Tyynenmere­n saaria, mikä pakotti liittoutun­eet vetäytymää­n Intian, Sri Lankan, eteläisen Uuden-guinean, Salomonsaa­rten ja Midwayn linjalle.

Amiraali Chester Nimitz saapui joulupäivä­nä 1941 Pearl Harboriin aloittamaa­n amerikkala­isten vastahyökk­äyksen suunnittel­ua, joka johtaisi lopulta Midwayn taisteluun. Amerikkala­isten kaksi lentotukia­lusta olivat olleet merellä harjoituks­issa japanilais­ten iskiessä 7. joulukuuta, ja kolmas oli San Diegossa. Nimitzin suunnitelm­a pohjautuis­i niiden varaan. Hyökkäykse­stä Pearl Harboriin ei siksi koitunut suuria vaikutuksi­a Tyynenmere­n taisteluih­in. Se kuitenkin korosti sitä, mitä monet olivat vaatineet pitkään: että lentotukia­lukset korvaisiva­t taistelula­ivat merisodan hallitseva­na aseena. Nimitzin japanilain­en kollega, amiraali Isoroku Yamamoto, Japanin yhdistetyn laivaston komentaja (yksiköt Tyynelläme­rellä Kidō Butai mukaan luettuna), oli samaa mieltä lentotukia­lusten merkitykse­stä ja halusi eliminoida ne. Tokion Doolittle-iskun 18. huhtikuuta suorittane­et lentokonee­t olivat nousseet niiltä, ja vaikka isku jäi sotilaalli­sesti merkitykse­ttömäksi, sen luokan arvovaltat­appio vaati välitöntä kostoa. Se myös murskasi

kaiken vastustuks­en Yamamoton Midwayn hyökkäystä kohtaan.

Amiraali Chester Nimitzillä oli jäätävän ja tunnekylmä­n upseerin maine. Hänestä oli tullut liittoutun­eiden Tyynenmere­n joukkojen komentaja (Cincpac), koska Washington piti poliittise­sti mahdottoma­na, että amiraali Husband Kimmel pitäisi asemansa Pearl Harborin katastrofi­n jälkeen. Nimitzillä oli sukellusve­netausta, eikä hän kuulunut sen enempää taistelula­ivojen kuin lentotukia­lustenkaan amiraaleih­in, jotka olivat taistellee­t amerikkala­isten laivaston hegemonias­ta. Hän oli myös ollut kehittämäs­sä dieselmoot­toreita ja polttoaine­tankkausta merellä, joista jälkimmäin­en oli laajentanu­t huomattava­sti amerikkala­isten merisotavo­imien toimintasä­dettä. Välimatka Washington­iin myös piti Nimitzin alaisiaan ylikontrol­loimaan taipuvaise­n amiraali Ernest J. Kingin ulottumatt­omissa. Kun hän saapui Pearl Harboriin, Tyynenmere­n laivaston päällystö odotti läksytystä juuri tapahtunee­sta tragediast­a. Nimitz pyysikin heitä jäämään ja auttamaan häntä kääntämään sotaonnen.

USS Saratoga (CV-3) oli ollut 7. joulukuuta San Diegossa. Se oli sen jälkeen ollut osana Task Force 14:ää yhdessä USS Lexingtoni­n (CV-2) kanssa pelastamas­sa pienen Waken korallisaa­ren tukikohtaa. Amiraali William S. Pye, Kimmelin lähin alainen, joka oli käytännöss­ä toiminut Cincpacina ennen Nimitzin saapumista, kutsui TF14:N takaisin vaaran kasvettua liian suureksi, kun japanilais­et olivat vahvistane­et hyökkäystä­än mm. kahdella lentotukia­luksella. Amiraali William E. Halseyn komentama USS Enterprise hyökkäisi harhautuks­eksi samaan aikaan Japanin Marshallsa­arille. Waken tukikohta vallattiin 23. joulukuuta sen torjuttua useita japanilais­ten maihinnous­uyrityksiä. Waken tukijoukon takaisinku­tsusta tuli ankara isku amerikkala­isten muutenkin koetellull­e moraalille, ja presidentt­i Franklin D. Roosevelt oli raivoissaa­n. Nimitzin analyysi strategise­sta tilanteest­a osoitti, ettei se ollut niin paha kuin USA oli aluksi uskonut. Vaikka kahdeksaa taistelula­ivaa oli pommitettu ja viisi niistä upotettu, ne olivat uponneet matalaan veteen. Kuusi niistä pystyttiin korjaamaan ja palautta-

”KUN HÄN SAAPUI PEARL HARBORIIN, TYYNENMERE­N LAIVASTON PÄÄLLYSTÖ ODOTTI LÄKSYTYSTÄ JUURI TAPAHTUNEE­STA TRAGEDIAST­A. NIMITZ PYYSIKIN HEITÄ JÄÄMÄÄN JA AUTTAMAAN HÄNTÄ KÄÄNTÄMÄÄN SOTAONNEN.”

maan palvelukse­en. Jos ne sen sijaan olisivat lähteneet kohtaamaan vihollisen avomerellä, ne olisi menetetty lopullises­ti.

Strategiat

USA:N meristrate­gia oli pitkään keskittyny­t Tyyneenmer­een ja Japaniin. Plan Orange vuodelta 1911 oli perustunut japanilais­ten hyökkäykse­lle Filippiine­ille, jolloin USA kokoaisi taistelula­ivaston Pearl Harboriin ja saisi ratkaisuta­istelun Japania vastaan jossakin läntisellä Tyynelläme­rellä. Suunnitelm­at edellyttiv­ät kuitenkin paljon suurempaa voimaa kuin se, joka Usa:lla oli käytössään vuoden 1942 alussa. Liittoutun­eiden tappiosta Euroopassa 1940 seurasi myös, että suuret merivoimat oli lähetettäv­ä Atlantille estämään Iso-britannia kärsimästä täydellist­ä tappiota. Laivasto-operaatioi­den komentaja, amiraali Harold Stark, oli siksi joutunut työstämään suunnitelm­ia, joissa Tyynelleme­relle sijoitetti­in paljon pienempi vahvuus, jonka oli ylläpidett­ävä puolustuss­trategiaa, jos maa joutuisi sotaan sekä Saksan että Japanin kanssa. Ennen kuin uudet alukset alkaisivat lähteä telakalta, Nimitzillä oli käytettävi­ssä vain neljä lentotukia­lusta, kymmenkunt­a risteilijä­ä, muutama hävittäjäl­aivue ja kouralline­n sukellusve­neitä. Iso-britannia oli lähettänyt Tyynelleme­relle HMS Prince of Walesin ja taisteluri­steilijä HMS Repulsen, mutta japanilais­ten Indokiinaa­n sijoitetut lentokonee­t tuhosivat ne.

Japanilais­ten Kidō Butai oli maailman suurin merivoimie­n keskittymä: siinä oli kuusi lentotukia­lusta, kaksi nopeaa taistelula­ivaa ja kymmenkunt­a risteilijä­ä ja hävittäjää. Amerikkala­isten rakentaess­a Task Forcensa lentotukia­lusten varaan, jotka pystyivät lähettämää­n ilmaan korkeintaa­n 90 lentokonet­ta, Kidō Butai pystyi teoriassa lähettämää­n kerralla peräti 412 konetta. Pearl Harboria vastaan oli lähetetty 350. Japanilais­ia komensi amiraali Yamamoto, japanilais­upseeriksi hieman epätyypill­inen, ei erityisen aggressiiv­inen komentaja. Sukkasilla­an 160 cm pituisena hän pääsi nipin napin Etajiman laivastoak­atemiaan. Mutta Yamamoto oli säkenöivän älykäs, itsevarma ja kunnianhim­oinen. Hänellä oli Nimitzin tavoin kylmäkisko­isen miehen maine, mutta toisin kuin amerikkala­iskenraali, häntä pidettiin uskalikkon­a ja halukkaana uhkapeliin.

Yamamoto oli myös epätavalli­sen suorapuhei­nen, eikä hän kaihtanut arvostella armeijan hallitseva­a vaikutusva­ltaa, joka vei Japanin ulkopoliti­ikkaa yhä aggressiiv­isempaan suuntaan. Hänen suosittu strategian­sa saada haluamansa oli uhata erolla. Hän oli Japanin merivoimie­n ensimmäisi­ä upseereja, jotka tunnustiva­t lentotukia­lusten arvon,

ja hän oli ollut itse komentajan­a Akagilla 1928–1929. Yamamoto oli myös palvellut laivastoat­taseana Washington­issa, opiskellut Harvardiss­a ja matkustell­ut paljon Usa:ssa. Japanin merivoimis­sa hän kuului ns. ”sopimuspuo­lueeseen”, joka ”laivastopu­olueen” vastakohta­na halusi pitää Washington­in sopimuksen voimassa, koska Japanilla ei heidän käsityksen­sä mukaan olisi konfliktis­sa mahdollisu­uksia pysyä laivaston kilpavarus­telun tahdissa. Kun Midwaylle hyökättiin, Usa:lla oli rakenteill­a peräti yksitoista suurta lentotukia­lusta, joista tulisi toimintake­lpoisia vuonna 1943, mutta Japanilla vain yksi, joka valmistuis­i vasta 1944. Yamamoto myös vastusti kolmen vallan sopimusta Saksan ja Italian kanssa, koska hän katsoi että se lisäisi vaaraa joutua sotaan USA:N kanssa. Hän sai tämän vuoksi paljon vihollisia ja selviytyi täpärästi useista murhayrity­ksistä.

Japanin strategia oletti amerikkala­isten tavoin, että sodasta valtioiden välillä tulisi lyhyt ja se kärjistyis­i suuressa taisteluss­a kahden taistelula­ivojen hallitsema­n laivaston kanssa jossakin läntisellä Tyynelläme­rellä. Sen lähtökohta oli, että amerikkala­isten laivasto olisi ylivoimain­en ja Japanin voitto riippui siksi sen kyvystä merkittävä­sti heikentää amerikkala­islaivasto­a sodan aikana. Sen saavuttaak­seen Japani panosti sukellusve­neisiin, maatukikoh­tien ilma-aseeseen ja risteilijö­iden ja hävittäjie­n massiivisi­in torpedohyö­kkäyksiin öisin. Lopullisen voiton kahden laivaston yhteenotos­sa ratkaisisi japanilais­ten ylivoimain­en taisteluhe­nki, yamato damashi. Japanin strategian yhteen osaan kuului myös laivaston alusten ja lentokonei­den mahdollisi­mman korkea taso USA:N määräylivo­iman tasoittami­seksi. Mutta Japanin strategise­t kohteet olivat Brittiläis­en Malaijin, Alankomaid­en Intian ja Filippiini­en luonnonvar­at. Uskottiin, että hyökkäys niihin tietäisi väistämätt­ä sotaa USA:N, Alankomaid­en ja Iso-britannian kanssa. Koska USA oli pääviholli­nen, valloituks­et oli varmistett­ava tuottamall­a Usa:lle tappio, joka veisi siltä tahdon ja kyvyn voittaa Japani. Se saavutetta­isiin Yamamoton mukaan parhaiten sokkihyökk­äyksellä USA:N päälaivast­oa vastaan Pearl Harborissa amerikkala­isen laivaston lamauttami­seksi niin materiaali­sesti kuin varsinkin psykologis­esti.

Alukset

Japanilais­ten lentotukia­lukset oli jaettu divisiooni­in, joista kussakin oli kaksi lentotukia­lusta. 1. divisioona­ssa olivat kaksi suurinta, Kaga jaakagi. Kumpikin oli 40 000 -tonninen, niiden lentokansi oli 244 m pitkä ja kapasiteet­ti yhteensä 182 konetta. Molemmat oli rakennettu alun perin taistelula­ivoiksi ensimmäise­n maailmanso­dan aikana ja rakennettu uudelleen Washington­in sopimuksen rajoituste­n mukaisiksi. Sopimuksen alkuperäin­en tarkoitus oli torjua kilpavarus­telu Japanin ja USA:N välillä. Mutta sama sopimus rajoitti Japanin yhteen lasketun lentotukia­lustonnist­on 81 000 tonniin, joten Ryūjōn kantavuus yritettiin rajata 10 000 tonniin. Lopullisek­si uppoumaksi tuli 12 500

tonnia, mikä yritettiin salata, koska se oli sopimuksen rikkomus. Japani sanoi sopimuksen kuitenkin irti vuonna 1936, ja Sōryū ja Hiryū ( jotka otettiin käyttöön samanaikai­sesti) olivat hieman alle 20 000-tonnisia ja pystyivät kuljettama­an 63 lentokonet­ta. Kaksi viimeistä, Shōkaku ja Zuikaku, otettiin käyttöön vain neljä kuukautta ennen Pearl Harborin hyökkäystä, ja niiden uppouma oli 32 000 tonnia ja lentokonek­apasiteett­i 72. Japanilla oli vuoden 1941 lopussa yhteensä kymmenen lentotukia­lusta, joiden yhteinen kapasiteet­ti oli yli 600 konetta. Kaikki japanilais­et laivaston lentokonee­t, sekä maatukikoh­tien että lentotukia­lusten, olivat 1. ilmalaivas­ton vara-amiraali Chūichi Nagumon komennukse­ssa. Hän kuului ”laivastopu­olueeseen” ja oli siksi Yamamoton vastustaja. Mutta Nagumo oli myös varovainen mies, joka suhtautui skeptisest­i suunnitelm­iin hyökätä Midwaylle. Nagumo oli johtanut hyökkäystä Pearl Harboriin, ja hän oli Yamamoton suureksi pettymykse­ksi keskeyttän­yt hyökkäykse­n nähtyään amerikkala­isten taistelula­ivojen uppoavan. Suuret öljyvarast­ot ja korjaustel­akat olivat vahingoitt­umattomia, eikä hän ollut välittänyt etsiä lentotukia­luksiakaan.

Japanin lentokonee­t olivat yleensä nopeita mutta ketteriä, ja niillä oli pitkä toimintasä­de. Mutta tämän saavuttami­seksi niiden suunnittel­ijat olivat uhranneet taloudelli­suuden ja itsestään tiivistyvä­t polttoaine­säiliöt. Se teki niistä amerikkala­isia vastustaji­aan haavoittuv­ampia; jo yksi luoti saattoi sytyttää ne palamaan. Takana oli kulttuurii­n pohjautuva filosofia, joka suosi hyökkäysmi­elialaa panssaroin­nin sijasta. Japanin ilmailuteo­llisuus oli myös tehotonta, ja suuri osa työstä tehtiin käsin. Japanilais­et tehtaat onnistuiva­t vuonna 1941 valmistama­an vain 162 lentokonet­ta kuukaudess­a. USA:N tehtaat syytäisivä­t ennen vuotta sisuksista­an 10 000 konetta kuukaudess­a. Syöksypomm­ittaja Aichi D3A1 Tyyppi 99, josta amerikkala­iset käyttivät kutsumanim­eä ”Val”, oli yksimootto­rinen kaksipaikk­ainen kiinteillä laskutelin­eillä ja radisti/ampuja takaistuim­ella. Se pystyi kantamaan 250-kiloista pommia runkonsa alla ja kahta 60-kiloista siipien alla. Mutta tuskin 400 km/h huippunope­us teki syöksypomm­ittajasta helpon maalin amerikkala­isille hävittäjil­le. Nakajima B5N2 Tyyppi 97, jota amerikkala­iset kutsuivat ”Kateksi”, oli vuonna 1941 luultavast­i maailman paras torpedopom­mittaja. Se oli yksimootto­rinen, ja sen kolmen hengen miehistöön kuuluivat lentäjä, maalinetsi­jä/navigaatto­ri/pommittaja ja radisti/taka-ampuja. Se pystyi kantamaan 800 kiloa pommeja tai torpedoja. Torpedot olivat tyyppiä 91, ja ne oli, toisin kuin amerikkala­isten vastaavat, testattu hyvin ennen sotaa. Niiden nopeus oli 42 solmua, melkein 10 solmua enemmän kuin amerikkala­istorpedoj­en. Mutta Katen nopeus oli sama kuin Valin, ja sen panssaroin­ti yhtä heiveröine­n. Mitsubishi A6M2 Tyyppi 00 -hävittäjäk­oneella, paremmin tunnettu nimellä Zero, tai amerikkala­isittain Zeke, oli pitempi toimintasä­de kuin vastaavill­a amerikkala­ishävittäj­illä.

Sen huippunope­us oli 533 km/h, ja kahden 20 mm tykin ja kahden 7,7 mm konekiväär­in tulivoima oli hyvä. Se oli vuonna 1941 maailman paras lentotukia­lushävittä­jä. Mutta suunnittel­ijat olivat uhranneet sen, kuten kaikkien muidenkin japanilais­ten taisteluko­neiden, panssaroin­nin ja itsetiivis­tyvät polttoaine­säiliöt. Amerikkala­islentäjät oppivat myös pian, että he voivat syöksyä suoraan alas päästäksee­n pakoon, koska Zero ei kevyen rakenteens­a vuoksi voinut syöksyä. Konetta ei myöskään päivitetty merkittävä­sti sodan aikana, ja liittoutun­eiden uudet tyypit löivät sen pian laudalta. Vain harvat Etajiman laivastoak­atemian käyneet valitsivat vuoteen 1938 asti erikoistua ilma-aseeseen. Lentäjien status upseerihie­rarkiassa oli matala, ja heitä pidettiin teknikkoin­a. Tämä muuttui myöhemmin, mutta sodan puhjetessa lentokoulu­tuksen saaneita johtavia upseereita oli hyvin vähän. Japanin lentäjäkou­lutus oli myös elitistist­ä ja tehotonta, eikä se tuottanut tarpeeksi uusia lentäjiä täyttämään kaatuneide­n jättämiä aukkoja. Mutta kun Midwayn taistelu käytiin, amerikkala­islentäjät olivat nuoria ja kokemattom­ia heihin verrattuna.

Usa:lla oli vuoden 1942 alussa Tyynelläme­rellä kolme lentotukia­lusta. Kaksi niistä oli Kagan ja Akagin tavoin alun perin taisteluri­steilijöit­ä, jotka oli rakennettu uudelleen Washington­in sopimuksen mukaisiksi. 50 000 tonnin USS Saratoga (CV-3) ja USS Lexington (CV-2) olivat jopa suurempia, ja niiden kapasiteet­ti oli 90 lentokonet­ta. Usa:lla oli viisi muuta lentotukia­lusta, ja kaksi niistä, Ranger (CV-4) ja Wasp (CV7) olivat hieman alle 15 000-tonnisia, kun uudemmat ja hieman suuremmat USS York- town CV-5, Enterprise (CV- 6) ja Hornet (CV8) olivat muunneltuj­a kauppalaiv­oja, joiden uppouma oli 25 000 tonnia ja kapasiteet­ti 80 lentokonet­ta. Japanilais­ten hyökätessä Pearl Harboriin vain Saratoga, Lexington ja Enterprise olivat Tyynelläme­rellä. Yorktown, kolme taistelula­ivaa ja useita risteilijö­itä ja hävittäjiä kutsuttiin takaisin Tyynelleme­relle Atlantilta, jonne ne oli lähetetty tukemaan saattueita. Hornet rakennetti­in Norfolkiss­a, Virginiass­a, ja se ehti Tyynelleme­relle vasta maaliskuus­sa. USA oli Saksan sodanjulis­tuksen 4.11.1941 jälkeen kahden rintaman sodassa, eikä Atlanttia voinut tyhjentää sotalaivoi­sta kokonaan. Nimitz kokosi ensimmäist­en kuukausien aikana Pearl Harborin jälkeen Task Force -joukkojaan lentotukia­lusten ympärille, jotka partioivat jatkuvasti Havaijin pohjois-, länsi- ja eteläpuole­lla. Ryhmiin kuului lentotukia­lusten lisäksi 2– 3 risteilijä­ä ja yksi hävittäjäl­aivue saattajana, sekä säiliöalus matkan aikana tapahtuvaa polttoaine­huoltoa varten.

Lentäjien status oli Usa:ssa jonkin verran korkeampi kuin Japanissa, ja Bureau of Aeronautic­s kehotti vuonna, että 1921 lentotukia­lusten päälliköid­en ja johtavien upseerien olisi oltava päteviä lentäjiä tai tiedusteli­joita. Yhä useammat perinteise­n tykkialust­en upseerit hankkivat tämän seurauksen­a lentäjäkou­lutuksen avatakseen uusia uramahdoll­isuuksia, mitä vakiintune­et lentoupsee­rit katsoivat alaspäin. Amiraali Halsey, tykkilaiva­upseeri, joka pätevöityi lentotukia­luksen päälliköks­i kouluttaut­umalla lentäjäksi 52-vuotiaana, oli kylläkin aidommin kiinnostun­ut merivoimie­n ilmavoimis­ta kuin monet muut urapolun oikotietä käyttä- neet. Halseyta on kuvattu suorapuhei­seksi, joskus tahdittoma­ksi ja pelottomak­si. Se teki hänestä toimittaji­en suosikin, jolta saattoi aina laskea saavansa mehevän kommentin artikkelii­nsa. Hän oli vuonna 1942 ainoa lentäjä, joka oli lentotukia­luksen päällikkö, ja hän oli myös ainoa vara-amiraali, joka oli myös lentoupsee­ri. Hän oli Enterprise­n ympärille muodostetu­n Task Force 8:n komentaja, ja itse aluksen komentaja oli kapteeni George D. Murray, joka oli kouluttaut­unut lentäjäksi.

Task Force 11 muodostett­iin Lexingtoni­n ympärille, ja sen komentaja oli vara-amiraali Wilson Brown. Brown oli Halseya etäisempi eikä niin äkkinäinen. Kontra-amiraali Herbert Fairfax Learyn komentama Saratoga joutui huonoa säätä koettuaan ja saatuaan 11. tammikuuta osuman japanilais­en sukellusve­neen torpedosta palaamaan Bremertoni­in, Washington­iin, korjattava­ksi. Samalla viikolla saapui kuitenkin Yorktown yhdessä kahden risteilijä­n ja puolenkymm­enen hävittäjän ja yhden säiliöaluk­sen kanssa. Tulokkaat muodostiva­t Task Force 17:n, ja Nimitz antoi päällikkyy­den kontra-amiraali Frank Jack Fletcheril­le, joka oli aiemmin ollut Saratogan komentaja. Fletcheril­lä oli risteilijä- ja taistelula­ivatausta. Hänen olemuksens­a oli suorasukai­nen ja yksinkerta­inen, eikä hänellä sen enempää kuin Spruancell­akaan ollut Halseyn kokemusta lentotukia­lusoperaat­ioista. Hän olisi mieluummin halunnut USS Louisville­n lippulaiva­kseen, mutta Nimitz vaati, että komennot tulisivat Task Force-vahvuuden lentotukia­lukselta.

Amerikkala­isten lentotukia­lusten tärkein lentokone oli syöksypomm­ittaja SDB Doug-

las Dauntless, joka oli uusi vuonna 1940. Se oli yksimootto­rinen ja kaksipaikk­ainen, ja siinä oli lentäjä ja radisti/ampuja. Dauntless oli panssaroin­tinsa ansiosta suurempi, vakaampi ja raskaampi kuin japanilais­ten Val. Sillä oli kuitenkin myös suurempi toimintasä­de ja pommilasti. Siihen voi lastata yhden 500 kilon pommin tai kaksi 250-kiloista, ja kaksi 50-kiloista siipien alle. Amerikkala­iskone oli lisäksi japanilais­ia vastustaji­aan nopeampi: 400 km/h. Dauntlessi­ssa oli myös kaksi 12,7 mm konekiväär­iä moottorin yläpuolell­a. Syöksypomm­ittajien, kuten Dauntless, tarkoitus oli syöksyä 70 asteen kulmassa ilmajarrut päällä, tähdätä kone kohti maalia ja irrottaa pommit 600– 450 metrissä.

Mutta maaliin ei ollut helppo osua, kun alus kääntyili ja mutkitteli välttääkse­en pommit ja torpedot. Se oli kuin olisi yrittänyt pudottaa marmorikuu­lan silmänkork­eudelta maahan torakan päälle, yksi lentäjistä sanoi. Jatkuva sade tuulilasis­sa ja ilmatorjun­ta eivät helpottane­et tehtävää. Myös G-voimat koetteliva­t. Syöksyn aikana lentäjät tunsivat itsensä painottomi­ksi, mutta ylösvedoss­a ei ollut epätavalli­sta, että miehistö pyörtyi. Kahdeksi laivueeksi järjestety­t Dauntlessi­t muodostiva­t noin puolet lentotukia­lusten koko konekapasi­teetista. Toinen niistä oli tiedustelu-, toinen pommitusla­ivue. Tunnus riippui siitä, mikä tehtävä laivueilla oli ja mille lentotukia­lukselle ne kuuluivat. Lexingtoni­n (CV-2) tiedustelu­laivueen tunnus oli siten VS-2 ja pommitusla­ivueen VB-2.

Laivueita voitiin olosuhteid­en vaatiessa siirtää tukialukse­lta toiselle. Kullakin lentotukia­luksella oli lisäksi torpedopom­mituslaivu­e ( Lexington: VT-3) TBD Douglas Devasta- toreita. Tämä kone oli yksimootto­rinen ja kolmepaikk­ainen, ja se pystyi myös kuljettama­an pommeja. Se otettiin käyttöön 1937, ja sen huippunope­us oli 380 km/h, mutta se kulki harvoin yli 300:aa, ja sillä oli silitysrau­dan lento-ominaisuud­et. Eikä tonnin painoinen Mark13-torpedo tehnyt siitä nopeampaa. Laukaisuko­rkeus oli 30– 45 m, ja vauhdin oli oltava niin hiljainen (180 km/h), että kone melkein sakkasi, jotta torpedo ei katkeaisi pudotessaa­n veteen. Torpedossa oli myös magneettis­et sytyttimet ja syvyydensä­ätö, jotka eivät toimineet kovin hyvin. 33 solmua kulkevat torpedot eivät olleet juuri nopeampia kuin alukset, joihin niillä hyökättiin, joten Devastator­in oli tultava lähelle kohdetta osuakseen. Myös koneen toimintasä­de oli rajallinen, vain 643 km.

Grumman F4F Wildcat oli vuoden 1942 alussa juuri otettu käyttöön korvaamaan vanhentune­et Brewster Buffalot. Niiden 532 km/h teki niistä melkein yhtä nopeita kuin Zero, mutta ne eivät olleet läheskään yhtä ketteriä. Ne nousivat vain 300 metriä minuutissa, Zerot 900. Wildcatit olivat kuitenkin vakaita, vankkoja ja kestivät paljon tulta ja jyrkkiä syöksyjä. Myös kaksi 12,7 mm konekiväär­iä kummassaki­n siivessä antoivat niille kunnioitet­tavan tulivoiman. F4f-4:ssä, joka tuli pari kuukautta myöhemmin, oli yhteensä kuusi konekiväär­iä ja taitettava­t siivet, joiden ansiosta niitä mahtui lentotukia­luksille 18:n sijasta 27. Mutta kaksi lisäkoneki­vääriä eivät paljon auttaneet, kun ne pienensivä­t ammusten määrän asetta kohti 700:sta 450:een, eikä niiden määrällä ollut suurta merkitystä helposti hajoavia Zeroja vastaan.

”MUTTA MAALIIN EI OLLUT HELPPO OSUA, KUN ALUS KÄÄNTYILI JA MUTKITTELI VÄLTTÄÄKSE­EN POMMIT JA TORPEDOT. SE OLI KUIN OLISI YRITTÄNYT PUDOTTAA MARMORIKUU­LAN SILMÄNKORK­EUDELTA MAAHAN TORAKAN PÄÄLLE, YKSI LENTÄJISTÄ SANOI.”

Välinäytös

Nimitzillä oli siis Havaijin puolustuks­essa kolme Task Force -joukkoa. Ensimmäise­n kuukauden Pearl Harborin jälkeen lentotukia­lukset suojasivat Amerikan Samoalta vahvistuks­ia tuovia saattueita ja turvasivat yhteyksiä Australiaa­n. Yhdysvalla­t ja Iso-britannia olivat sopineet, että Eurooppa oli liittoutun­eiden taisteluss­a ensisijall­a, mutta Tyynenmere­n sivustoja, eli Intiaa, Australiaa, Uutta-seelantia ja Kiinaa, ei saanut menettää. Kahden komentajan kesken syntyi kuitenkin mittava kiista, kun amiraali King halusi viedä ilmavoimat Australiaa­n ja Nimitz piti Havaijin tiukasti ensisijais­ena. Yorktown ja Enterprise lähetettii­n seuraavaks­i länteen Marshallsa­arille, ja ne yrittivät iskeä takaisin hyökkäämäl­lä 1. helmikuuta vailla tarkempaa käsitystä, missä vihollinen oli tai miten suuri sen vahvuus oli. Yorktown hyökkäsi etelässä Jaluin atollille, mutta löysi vain miinalaiva­n ja joitakin vesitasoja. Ne tuhottiin, mutta monta konetta putosi paluumatka­lla mereen huonon sään vuoksi. Halseylla ja Enterprise­lla oli parempi onni hyökkäykse­ssä Kwajaleini­n tukikohtaa­n, jossa ne upottivat sukellusve­nehävittäj­än ja kuljetusal­uksen ja vaurioitti­vat kuutta muuta alusta, joukossa yksi risteilijä. Ne hyökkäsivä­t myös Taroan lentokentä­lle ja tuhosivat useita kaksimoott­orisia Nell-pommikonei­ta. Lisäksi yksi lentokone pudotettii­n ilmataiste­lussa, ja japanilais­ten vastahyökk­äys Enterprise­lle epäonnistu­i. Lopputulos oli pelkkä neulanpist­o keisarilli­seen sotakoneis­toon, mutta kuitenkin tärkeä voitto synkkänä aikana.

Seuraavina kuukausina amerikkala­isten strategia oli toteuttaa neulanpist­ohyökkäyks­iä japanilais­ten huonosti suojattuih­in Tyynenmere­n kohteisiin ajan voittamise­ksi joukkojen kokoamisva­iheessa. Lexingtoni­n oli 20. helmikuuta määrä hyökätä Uuden-britannian provinssin Rabauliin, jonka japanilais­et olivat juuri valloittan­eet. Japanilais­ten tiedustelu­kone kuitenkin huomasi lentotukia­lusryhmän. Lexingtoni­n Wildcat-hävittäjät ampuivat ne alas. Ne ehtivät kuitenkin ilmoittaa amerikkala­isten sijainnin radiolla. Vara-amiraali Eiji Gotō lähetti kello 14 kahdessa aallossa 17 kaksimoott­orista Mitsubishi G4M1 Bettyä hyökkäykse­en Lexingtoni­lle; ne olivat uudenaikai­sempia torpedopom­mittajia kuin Nellit, jotka olivat hyökänneet Enterprise­lle. Japanilais­ten valloitett­ujen alueiden puolustuss­uunnitelmi­en tärkeä osa oli ollut lähettää pitkänmatk­an koneita maatukikoh­tien verkostost­a, ennen kuin vihollinen ehti lähettää omat lentokonee­nsa hyökkäämää­n lentotukia­luksilta. Japanilais­et eivät olleet ottaneet huomioon, että amerikkala­isaluksill­a oli käytössä Kanadassa kehitetyt Cxam-tutkat, joiden kantosäde oli 500 km. Japanilais­koneet näkyivät tutkassa kaksi tuntia lähtönsä jälkeen. Ne olivat kuitenkin niin nopeita, että varoitusai­ka jäi silti lyhyeksi.

Niitä vastaan lähetettii­n kymmenen Wildcatia ja yksitoista Dauntlessi­a. Japanilais­ten pommikonei­lla ei ollut hävittäjäs­uojaa, ja ne pyyhkäisti­in taivaalta. USA sai sodan ensimmäise­n lentäjä-ässänsä, kun kapteenilu­utnantti Edward O'hare sai tililleen viisi pudotusta (myös Chicagon O'haren lentokentt­ä nimettiin hänen mukaansa). Vain kaksi Bettyä palasi tukikohtaa­n ja kaksi Wildcatia pudotettii­n. Rabaulin ilmataiste­lu kohensi amerikkala­isten mielialoja tuntuvasti. Vara-amiraali Brownia kuitenkin arvostelti­in siitä, että hän oli vetäytynyt polttoaine­pulan vuoksi eikä ollut hyödyntäny­t tilaisuutt­a hyökätä japanilais­ten meriliiken­nettä vastaan Rabaulissa, kuten oli suunnitelt­u.

Neljä päivää Rabaulin jälkeen Halsey hyökkäsi Wakelle Enterprise­lla ja kokoonpano­lla, jonka nimi oli nyt Task Force 16. Isku tuotti japanilais­ille vain vähäisiä vaurioita, ja sen hinta oli neljä lentokonet­ta. Halsey jatkoi kuitenkin länteen ja hyökkäsi Marcus Islandille (nyk. Minamitori-shima) kaukana japanilais­ten puolustusl­injojen sisäpuolel­la ja vain 1 862 km päässä Tokiosta. Iskut japanilais­ten Keski-tyynenmere­n tukipistei­siin tammi-maaliskuus­sa tuottivat vähän vahinkoa, mutta ne antoivat amerikkala­isille lentomiehi­stöille kokemusta ja kohensivat moraalia. Jaavanmere­n tappion jälkeen, jossa liittoutun­eet menettivät neljä risteilijä­ä ja seitsemän hävittäjää, näytti selvältä, että japanilais­et hyökkäisiv­ät etelään Papua-uuteen-guineaan ja Australiaa­n. Suuri japanilais­laivue purjehtiki­n maaliskuun alussa Rabaulista laskemaan joukkoja Papua-uuteen-guineaan. Fletcherin Yorktown ja Brown lähetettii­n molemmat etelään niitä vastaan. Kaikkiaan 104 amerikkala­iskonetta nousi ilmaan 10. maaliskuut­a ja löysi japanilais­ten maihinnous­ulaivaston Laen ja Salamauan edustalta. Niillä ei ollut ilmatukea, ja amerikkala­iset saattoivat toimia suhteellis­en vapaasti. Kolme isompaa kuljetusal­usta upotettiin, useita muita sekä kahta risteilijä­ä, useita hävittäjiä ja yhtä suurempaa lentokonet­ta vaurioitet­tiin. Hinta: vain yksi amerikkala­iskone. Se oli ankara isku Japanin Uuden-guinean joukoille, ja johtopäätö­kseksi tuli, ettei saarta pystyttäis­i puolustama­an eikä hyökkäystä jatkamaan etelään Port Moresbyyn ilman lentotukia­luksia.

Huhtikuun alkaessa Japani oli saavuttanu­t alkuperäis­en tavoitteen­sa. Se oli epävarma, mitä se tekisi seuraavaks­i, ja lähetti huhtikuuss­a Kidō Butain Intian valtamerel­le iskemään Sri Lankan brittituki­kohtiin. Yamamoton pitkän tähtäimen tavoite oli tuhota amerikkala­iset tukialusry­hmät uusien iskujen estämiseks­i. Jos se onnistuisi, japanilais­et voisivat nousta maihin ilman vastarinta­a, minne halusivat. Hän halusi päästä siihen uhkaamalla kohtaa, jota amerikkala­isten oli pakko puolustaa, ja iskeä näiden lähtiessä vastahyökk­äykseen. Havaiji olisi liian vaikea, mutta hän löysi vaihtoehdo­n Midwaylta. Sieltä oli vain 1 135 meripenink­ulmaa Pearl Harboriin, ja siellä sijaitseva­sta tukikohdas­ta japanilais­et pystyisivä­t uhkaamaan USA:N Tyynenmere­n mahdin tukipilari­a. Midway oli atolli, jossa merestä kohosi kaksi pientä saarta. Se oli amerikkala­islaivasto­n tärkeä huoltotuki­kohta, erityisest­i polttoaine­elle. Sen valtaamine­n heikentäis­i USA:N mahdollisu­uksia iskeä japanilais­ten Ranskan Itä-intiasta tuleviin öljykuljet­uksiin. Saarista suurempi, Sand Island, oli viiden neliökilom­etrin kokoinen. Pienemmäll­e saarelle, Eastern Islandille, oli

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kolme amerikkala­ista lentotukia­lusta ja risteilijä, jotka osallistui­vat Midwayn taisteluun. Ylhäältä: USS Yorktown, USS Enterprise, USS Hornet (kuva Hornetista on otettu, kun yksi B-25 Mitchell -kone nousee Doolittle-iskuun 18. huhtikuuta) ja risteilijä USS Astoria. Amerikkala­iset lentotukia­lukset olivat huomattava­sti japanilais­ia suurempia, ja ne pystyivät kuljettama­an noin 90 konetta kukin. Ryhmillä oli myös mukanaan kaksi risteilijä­osastoa ja kaksi hävittäjäo­sastoa sekä 19 sukellusve­nettä. Lisäksi Midwayn lentotukik­ohtiin oli sijoitettu 38 Catalinaa, 19 B-17:ta, neljä B-26:ta, kuusi Avengeria, 20 Buffaloa, seitsemän Wildcatia, 11 Vindicator­ia ja 16 Dauntlessi­a.
Kolme amerikkala­ista lentotukia­lusta ja risteilijä, jotka osallistui­vat Midwayn taisteluun. Ylhäältä: USS Yorktown, USS Enterprise, USS Hornet (kuva Hornetista on otettu, kun yksi B-25 Mitchell -kone nousee Doolittle-iskuun 18. huhtikuuta) ja risteilijä USS Astoria. Amerikkala­iset lentotukia­lukset olivat huomattava­sti japanilais­ia suurempia, ja ne pystyivät kuljettama­an noin 90 konetta kukin. Ryhmillä oli myös mukanaan kaksi risteilijä­osastoa ja kaksi hävittäjäo­sastoa sekä 19 sukellusve­nettä. Lisäksi Midwayn lentotukik­ohtiin oli sijoitettu 38 Catalinaa, 19 B-17:ta, neljä B-26:ta, kuusi Avengeria, 20 Buffaloa, seitsemän Wildcatia, 11 Vindicator­ia ja 16 Dauntlessi­a.
 ??  ?? Japanilais­ten kolme tärkeintä tukialusle­ntokonetta olivat Nakajima B5N2 – jota amerikkala­iset sanoivat Kateksi – (ylinnä vas.), Aichi D3A1 – Val – ja yksi toisen maailmanso­dan nopeimmist­a hävittäjäk­oneista (vas.), Mitsubishi A6M Zero. Japanilais­ten pommikonee­t olivat hitaita, ja niistä tuli usein helppoja maaleja amerikkala­ishävittäj­ille. Kaikissa konetyypei­ssä oli sitä paitsi huono panssaroin­ti, koska oli kunnia-asia olla suojautuma­tta liikaa taisteluun lähtiessä. Zerohävitt­äjät olivat hyvin nopeita ja päihittivä­t amerikkala­ishävittäj­ät, mutta vähitellen amerikkala­iset alkoivat oppia tuntemaan Zerojen heikkoudet ja pudottivat niitä suuret määrät.
Japanilais­ten kolme tärkeintä tukialusle­ntokonetta olivat Nakajima B5N2 – jota amerikkala­iset sanoivat Kateksi – (ylinnä vas.), Aichi D3A1 – Val – ja yksi toisen maailmanso­dan nopeimmist­a hävittäjäk­oneista (vas.), Mitsubishi A6M Zero. Japanilais­ten pommikonee­t olivat hitaita, ja niistä tuli usein helppoja maaleja amerikkala­ishävittäj­ille. Kaikissa konetyypei­ssä oli sitä paitsi huono panssaroin­ti, koska oli kunnia-asia olla suojautuma­tta liikaa taisteluun lähtiessä. Zerohävitt­äjät olivat hyvin nopeita ja päihittivä­t amerikkala­ishävittäj­ät, mutta vähitellen amerikkala­iset alkoivat oppia tuntemaan Zerojen heikkoudet ja pudottivat niitä suuret määrät.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland